Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με κάταγμα στη μύτη μεταφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά από επίθεση που δέχτηκε στα Εξάρχεια την ώρα που βρισκόταν σε εστιατόριο. Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν 5-10 άτομα άρχισαν να τον βρίζουν λέγοντάς του «καθίκι, που ψήφισες μνημόνια» (!), ξεκίνησε ο πρώτος να τον χτυπά κι ενώ ήταν πεσμένος στο πάτωμα, επιτέθηκαν και οι υπόλοιποι.

«Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συνέτρωγε στο εστιατόριο Γιάντες, με συνοδοιπόρους του Diem25 από όλη την Ευρώπη, όταν ολιγομελής ομάδα τραμπούκων μπήκε στο εστιατόριο με βίαιες διαθέσεις, φωνάζοντας “έλα έξω κάθαρμα που υπέγραψες Μνημόνια”» αναφέρει η ανακοίνωση. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης σηκώθηκε για να τους μιλήσει. Οι τραμπούκοι απάντησαν αμέσως με βία, ξυλοκοπώντας άγρια το Γραμματέα του ΜέΡΑ25».

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει με νόημα: «Ας προβληματιστούν από το σημερινό επεισόδιο αυτοί που διακινούν επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα που χρησιμοποίησαν οι σημερινοί τραμπούκοι. Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε. Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ». 

 

 Τι λέει η ΕΛΑΣ

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα αναφέρει ότι «η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής». Παράλληλα σημειώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «με δική του πρωτοβουλία δεν συνοδευόταν από την προσωπική του αστυνομική φρουρά».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, βραδινές ώρες σήμερα στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, ανακοινώνεται ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε άμεσα μαζί του, του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Επίσης, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, το επίμαχο χρονικό διάστημα ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 με δική του πρωτοβουλία δεν συνοδευόταν από την προσωπική του αστυνομική φρουρά.

Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας μετέβησαν άμεσα στο Νοσοκομείο, όπου είχε μεταβεί ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

 

Ανακοίνωση της ΛΑΕ-ΑΑ για την άθλια, τραμπούκικη επίθεση στο Γιάνη Βαρουφάκη

«Καταδικάζουμε την άθλια, τραμπούκικη και βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε εστιατόριο στα Εξάρχεια από ομάδα αγνώστων, που δεν δίστασαν να τον χτυπήσουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Την ώρα που η κοινωνία συγκλονίζεται από το κύμα λαικών κινητοποιήσεων που ταράζει την κυβέρνηση και το πολιτικό σκηνικό, μια τέτοια επίθεση απέναντι σε δυνάμεις της αριστεράς, Γραμματέα κόμματος και βουλευτή της αγωνιζόμενης, αντιμνημονιακής πλευράς, εξυπηρετεί μόνο αντιδραστικές στοχεύσεις.
 
Τα δε άθλια, κατασκευασμένα ψέμματα που συνόδευαν την επίθεση περί ψήφισης μνημονίων, ενώ όλος ο λαός γνωρίζει την αλήθεια και τη ρήξη όσων υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους το ΟΧΙ του λαού ενάντια στα μνημόνια, δείχνουν ότι σκοπός είναι να δεχτούν πλήγμα οι δυνάμεις που μπορούν να εκπροσωπήσουν μια άλλη προοπτική για το λαό από αυτή των μνημονιακών πολιτικών με τις σκιώδεις επιθέσεις και τη διάχυση της αντιδραστικής χυδαιότητας “όλοι ίδιοι είναι”. Ιδίως όταν πρόκειται για Υπουργό του οποίου την αποπομπή επέβαλε η Τρόικα, το διευθυντήριο της ΕΕ και η οικονομική και πολιτική ολιγαρχία.
Η δυνατότητα των αγωνιστικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων της αριστεράς και της ρήξης να στηρίξουν τους αγώνες του λαού ενάντια στο μνημονιακό καθεστώς, τη νεοφιλελεύθερη λεηλασία και τον αυταρχισμό, ανησυχούν την ολιγαρχία και τα κέντρα εξουσίας και τις θέτουν στο στόχαστρο επιθέσεων.
 
Δεν πρόκεται να πετύχουν το σκοπό τους.
 
Ευχόμαστε καλή ανάρρωση στο Γιάνη Βαρουφάκη και δύναμη για τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας για τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας.»

Το Γραφείο Τύπου
Λαϊκή Ενότητα - Ανυπότακτη Αριστερά