Οι σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου είναι ισχυρές είπε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία.

Σχέσεις, Ρωσίας-Κύπρου, Μουράτ Ζιάζικοφ, Κωνσταντίνος Κόμπος,
Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Μουράτ Ζιάζικοφ και ο νέος ΥΠΕΞ της Κύπρου Κων/νος Κόμπος

Η φιλία μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Ρωσίας βασίζεται σε στενές ιστορικές, πνευματικές και πολιτιστικές σχέσεις αιώνων, γι’ αυτό και οι προσωρινές πολιτικές περιπέτειες δεν μπορούν να τη βλάψουν, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία Μουράτ Ζιάζικοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ...

Οι μακροχρόνιοι δεσμοί μεταξύ των εθνών της Ρωσίας και της Κύπρου είναι ισχυροί και μπορούν να αντέξουν οποιεσδήποτε «προσωρινές περιπέτειες», δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρέσβης Μουράτ Ζιάζικοφ στην Κύπρο.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ο λαός της Κύπρου ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα φιλικός μαζί μας. Αυτά δεν είναι μόνο λόγια», είπε ο Μουράτ Ζιάζικοφ σε μετάφραση των σχολίων που έκανε στο Tass, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Η φιλία μεταξύ των δύο λαών μας βασίζεται στα αμοιβαία αισθήματα συγγένειας μεταξύ των απλών ανθρώπων, στις στενές ιστορικές, πνευματικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας εδώ και αιώνες.

«Δεν νομίζω ότι οποιεσδήποτε προσωρινές πολιτικές περιπέτειες μπορούν να βλάψουν αυτή τη φιλία»
, πρόσθεσε ο Ζιάζικοφ, αναφερόμενος στις διπλωματικές συνέπειες από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία – στην οποία συμμετέχει η Λευκωσία.

Ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, με τον οποίο είχε μια «μακρά και εποικοδομητική συζήτηση. Διατηρούμε μια θετική στάση όσον αφορά την οικοδόμηση ισορροπημένων σχέσεων με τον νέο πρόεδρο της Κύπρου, υπό τις συνθήκες».

Ο Ζιάζικοφ, ο οποίος διορίστηκε πρεσβευτής στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2022, πρόσθεσε ότι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, όπως είπε, «είναι πολύ γνωστός στη ρωσική πλευρά από τη θητεία του ως επικεφαλής διπλωμάτης της Κύπρου».

Ο πρέσβης αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στους διμερείς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

«Ακούγεται παράδοξο, αλλά και οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν υποφέρει από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», σημείωσε.

Ο Zyazikov συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι το 2021 οι Ρώσοι τουρίστες ήταν στην κορυφή της λίστας των επισκεπτών στο νησί, φέρνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στην κυπριακή οικονομία.

«Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη συμβολή των ρωσικών εταιρειών στους τομείς των τραπεζών, των κατασκευών, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών. Αλλά δεν θα έφτανα τόσο μακριά ώστε να πω ότι η συνεργασία έχει σταματήσει εντελώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου