Δ. Κουτσούμπας στην ΕΡΤ1 για την τραγωδία στα Τέμπη: «Προδιαγεγραμμένο έγκλημα – Να αναζητηθούν οι ευθύνες» (vid)

ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, Συνέντευξη, ΕΡΤ1, Γιώργος Κουβαράς,

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Για το έγκλημα στα Τέμπη δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν»

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του, το βράδυ της Πέμπτης, στην ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά ερωτηθείς για την τραγωδία στα Τέμπη είπε ότι «επιμένουμε σε αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το λέγαμε και πριν καθώς είναι πολύ γνωστό ότι στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαμε θέσει αυτό το ζήτημα προειδοποιώντας για δυστύχημα μεγάλης έκτασης στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Επίσης, η συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους σιδηροδρομικούς είχε βγάλει ανακοίνωση στις αρχές Φλεβάρη με αυτό το θέμα και προειδοποιούσε για δυστύχημα. 'Αλλοι συνδικαλιστές τον προηγούμενο χρόνο έθεταν αυτό το ζήτημα πολύ επιτακτικά και ζητούσαν να παρθούν άμεσα μέτρα και δεν έγινε τίποτα».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στην ΕΡΤ1 και το δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά

 •  Γιώργος Κουβαράς: Κύριε Κουτσούμπα καλησπέρα σας, ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Είναι δύσκολες μέρες για όλους μας και θέλω, επειδή έχουν περάσει πια σχεδόν δέκα μέρες από την τραγωδία και η έρευνα από την πλευρά της δικαιοσύνης προχωράει - με τα βήματα που κινείται η δικαιοσύνη, αρκετά γρήγορα σε αυτή τη φάση - απαγγέλλονται κατηγορίες και φαίνεται ότι έπεται συνέχεια. Θέλω να σας ρωτήσω εσείς σε τι συμπεράσματα έχετε καταλήξει, δηλαδή ποιά είναι η δική σας πολιτική ετυμηγορία, γιατί βέβαια εσείς δεν μπορείτε να κάνετε δικαστική διερεύνηση. 
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Είναι αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, κύριε Κουβαρά, ότι πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και δεν το είπαμε μόνο από την πρώτη στιγμή, συνεχίζουμε να το λέμε και τώρα, το λέγαμε και πριν. Είναι πολύ γνωστό ότι στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαμε θέσει αυτό το ζήτημα προειδοποιώντας για ένα δυστύχημα μεγάλης έκτασης στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Η συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους σιδηροδρομικούς, επίσης, είχε βγάλει ανακοίνωση αρχές Φλεβάρη, με αυτό το θέμα και προειδοποιούσε για δυστύχημα. Άλλοι συνδικαλιστές τον προηγούμενο χρόνο έθεταν αυτό το ζήτημα πολύ επιτακτικά και ζητούσαν να παρθούν άμεσα μέτρα. Και δεν έγινε τίποτα. Άρα μιλάμε για ένα έγκλημα. Μιλάμε για ένα έγκλημα για το οποίο υ πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες, εκτός από τις υπαρκτές ποινικές που θα ψάξει η δικαιοσύνη και έχει ξεκινήσει, όπως είπατε - οι υπαρκτές ευθύνες που έχει ο σταθμάρχης, ένας προϊστάμενος, ένας γιατρός, δεν ξέρω οποιοσδήποτε άλλος - να μην καλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες που βρίσκονται και στο κράτος, στον κρατικό ΟΣΕ, που βρίσκονται και στην ιδιωτική, τέλος πάντων, κρατική εταιρία των σιδηροδρόμων της Ιταλίας που έχει περάσει το μεταφορικό μέσο των σιδηροδρόμων και βεβαίως στις κυβερνήσεις, στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στις προηγούμενες που προετοίμασαν αυτή την τραγωδία.
 • Γιώργος Κουβαράς: Εσείς πόσο πίσω πιστεύετε ότι πρέπει να πάμε για να βρούμε τους υπεύθυνους;

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Όσο πίσω χρειάζεται. Τουλάχιστον, για να μη μιλήσω για πιο παλιά που ξεκίνησε η απελευθέρωση και των σιδηροδρόμων και συνολικότερα όλα αυτά τα προβλήματα με οδηγίες της ΕΕ, τουλάχιστον στα τελευταία 15 χρόνια. Και είναι συγκεκριμένα τα ζητήματα. Ξεκίνησε το 2009, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της απελευθέρωσης, του διαχωρισμού. Σε συνέχεια από την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2013, που προχώρησε παραπέρα την ιδιωτικοποίηση. Έγιναν οι καθοριστικές, εγκληματικές, κατά την άποψη μας, πράξεις που καθόρισαν την τραγωδία, στη συνέχεια το 2016, όπου έγινε η κατάτμηση του ΟΣΕ, ο διαχωρισμός στη συνέχεια το 2017 η ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού μέσου που δόθηκε στην ιταλική εταιρία για 45 εκατ., χωρίς να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας, επενδύσεων συγκεκριμένων κ.λπ. Και βεβαίως μια σειρά αλλαγές το 2017 και 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου άλλαξαν εργασιακές θέσεις, μετακινήθηκαν υπάλληλοι, εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων και τουλάχιστον 1700 θέσεις έμειναν κενές. Και έρχεται στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ που προχωράει την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με άλλα 22 εκατ. και τότε επίσης ψηφίζεται και γίνεται και το τελειωτικό χτύπημα, η νέα οδηγία - απόφαση της ΕΕ για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, την οποία ψήφισαν και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

 • Γιώργος Κουβαράς: Θεωρείτε ότι πέραν της εισαγγελικής έρευνας πρέπει να υπάρχει και κοινοβουλευτική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης; Και αν πρέπει να υπάρξει, είτε εξεταστική είτε οτιδήποτε άλλο, από αυτήν την Βουλή ή από την επόμενη;

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Η πείρα των εξεταστικών επιτροπών είναι αρνητική, δυστυχώς. Μέσα στη Βουλή δεν μπορεί να διερευνήσει πολιτικές ποινικές ευθύνες. Εμείς το έχουμε πει επανειλημμένα. Υπάρχει η πείρα όλων των εξεταστικών επιτροπών που δεν οδήγησαν ουσιαστικά σε κανένα σημαντικό, ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι για εξεταστική επιτροπή αποφασίζει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία αποφασίζει γι' αυτά τα ζητήματα. Εδώ, να σας θυμίσω ότι ως ΚΚΕ είχαμε πει στη Βουλή ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να αλλάξει, δε συμφώνησαν οι άλλες δυνάμεις. Πρέπει να αλλάξει και να επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη απευθείας τις ευθύνες των υπουργών και όχι να μεταφέρεται το ζήτημα στη Βουλή με τις εκάστοτε πλειοψηφίες των εξεταστικών επιτροπών, που σημαίνει τελικά συγκάλυψη.

 • Γιώργος Κουβαράς: Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια διάθεση του κόσμου και κυρίως των νέων ανθρώπων να διαδηλώσουν γι' αυτό το θέμα. Αυτές οι διαδηλώσεις μπορούν να φέρουν το ΚΚΕ πιο κοντά με τα άλλα κόμματα της αριστεράς ή όχι;

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Καταρχάς πρέπει να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι κινητοποιήσεις. Η κοινωνία αντιδρά, οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα η νεολαία, μαθητές, φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους, τα συνθήματά τους, αυτά που στηρίζει τα ΚΚΕ είναι ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν πρέπει να ξεχαστεί, πρέπει να φτάσουν οι ευθύνες μέχρι το κόκαλο. Αυτό που έγινε σύνθημα όλης της Ελλάδας ότι «δε φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το κέρδος και φταίνε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα». Αυτό το σύνθημα συνενώνει πάρα πολλούς ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών πολιτικών αφετηριών, άσχετα με το τι ψήφιζαν μέχρι χτες. Να σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα: παιδιά της ΔΑΠ, που ψηφίζουν ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο κατέβηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους της Πανσπουδαστικής ή του ΠΑΣΟΚ ή άλλων πολιτικών δυνάμεων, του ΣΥΡΙΖΑ κλπ, στους δρόμους του αγώνα. Εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, σε άλλους τομείς της οικονομίας κατέβηκαν μαζί με το ΠΑΜΕ, τους κομμουνιστές. Εκεί ενώνεται ο λαός και όχι στις κορυφές και στα διάφορα αλισβερίσια για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

 • Γιώργος Κουβαράς: Ο κ. Βαρουφάκης και το ΜΕΡΑ25 λένε ότι μπορεί εσείς να μην τους θέλετε και να τους λοιδορείτε αλλά αυτοί λέει σας γυρίζουν το άλλο μάγουλο, είναι μια κίνηση έτσι θρησκευτικού χαρακτήρα αυτή. Λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο σε αυτούς που μας λοιδορούν, εμείς τους θέλουμε και ο Κ. Γρηγοριάδης λέει ότι είναι όνειρό τους να συνεργαστούν μαζί σας...

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Εμείς δεν λοιδορούμε κανένα, εμείς με επιχειρήματα μιλάμε!

 • Γιώργος Κουβαράς: Πως αισθάνεστε απέναντι σε αυτό το όνειρο;

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Ονειροκρίτη για τα διάφορα τέτοιου είδους όνειρα δεν έχω για να τα ερμηνεύσω, αλλά αυτό που ξέρω και θα απαντήσω ειλικρινέστατα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης το 2015 μιλούσε για ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, μιλούσε υπέρ της απελευθέρωσης ως οδηγία της ΕΕ των σιδηροδρόμων. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι ο κ. Βαρουφάκης μέχρι προχτές συζητούσε με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να γίνει μια προοδευτική κυβέρνηση πάνω σε δύο, τρία σημεία. Ξέρω, επίσης, ότι σήμερα προχωρά να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2 με τη ΛΑΕ και κάποιες άλλες τέτοιες δυνάμεις προεκλογικά. Ξέρω επίσης ότι έχει μια “ευρωλιγούρα”, να το πω έτσι, για να χαλαρώσω λίγο το κλίμα, απέναντι στην ΕΕ που είναι η βασική υπεύθυνη για τις οδηγίες και τα μέτρα που οδήγησαν σε τέτοιες τραγωδίες στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

 • Γιώργος Κουβαράς: Ναι, αλλά λέει ότι είναι μεν ευρωπαϊστής αλλά μιας διαφορετικής ΕΕ, όχι αυτής που έχουμε σήμερα.

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Ναι, αλλά μέσα στην ΕΕ των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού συστήματος και της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων, η πολιτική του τα λέει αυτά. Δεν μιλάει για μια άλλη Ευρώπη όπου οι λαοί, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στη διακυβέρνηση, στην εξουσία και θα παλεύουν έναν άλλο δρόμο, το σοσιαλισμό για παράδειγμα, μια κοινωνική δικαιοσύνη με ευημερία για τους λαούς.

 • Γιώργος Κουβαράς: Άρα εσείς αποκλείετε οποιαδήποτε συμπόρευση, όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον κ. Βαρουφάκη, έτσι δεν είναι;

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Με τα κόμματα του αστικού συστήματος βεβαίως.

 • Γιώργος Κουβαράς: Υπάρχει μια δήλωση του κ. Αραχωβίτη σήμερα απ' την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που άναψε φωτιές και μάλιστα κατηγορεί ο ίδιος και το ΚΚΕ ότι διαστρέβλωσε τη δήλωσή του, αυτό που είπε για την πιθανή συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο στο προοδευτικό μέτωπο, και αναρωτιέμαι εγώ μήπως απλά χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους δηλώσεις για να πείτε ένα όχι το οποίο θα λέγατε έτσι και αλλιώς;

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Να σας πω ειλικρινά, ειδικά εμάς δεν μας εξέπληξε η δήλωση αυτή, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, πέντε χρόνια συγκυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο. Ε, τι διαφορά έχει ο Βελόπουλος απ' τον Καμμένο; Είναι ίδιας κατεύθυνσης, τέτοιας υφής κόμμα.

 • Γιώργος Κουβαράς: Ήταν ειδικές συνθήκες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, οι συνθήκες με τον κ. Καμμένο, θεωρείτε ότι υπάρχουν και σήμερα τέτοιες συνθήκες; Γιατί σας ρωτάω; Γιατί αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να συμπράξει το ΚΚΕ ή έστω να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών; Εάν σας τεθεί ένα τέτοιο δίλημμα υπάρχει περίπτωση να συμπράξετε ή να δώσετε ψήφο ανοχής;

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Αν γίνει μια τέτοια κυβέρνηση, θα είναι για να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους, τις πραγματικές ευθύνες, να συγκαλύψει τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία και να θρηνούμε σήμερα, όλη η ελληνική κοινωνία, όλοι οι εργαζόμενοι, ο λαός μας αυτά τα παιδιά που χάθηκαν άδικα στα Τέμπη. Θα είναι μόνο για συγκάλυψη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΚΚΕ να δώσει ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση.

 • Γιώργος Κουβαράς: Δεν ξέρουμε πότε θα είναι εκλογές, αλλά είπε ο πρωθυπουργός ότι θα είναι σίγουρα μετά το Πάσχα, θεωρείτε σωστό να πάνε όσο πιο πίσω γίνεται οι εκλογές έτσι όπως είναι η κατάσταση ή όχι;

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Καλά, δεν είπε και τίποτα καινούργιο! Προφανώς η 9η Απρίλη έχει τελειώσει, το είπε άλλωστε. Μετά το Πάσχα θα γίνουν εκλογές κάποια στιγμή, προφανώς τον Μάη, θα δουν τις πανελλήνιες, θα δουν αν χρειάζονται πιθανά δεύτερες εκλογές, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, το λέει. Αν και εμείς πιστεύουμε ότι πολύ καλά απ' τις πρώτες εκλογές, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση.

 • Γιώργος Κουβαράς: Τι είδους κυβέρνηση;

- Δημήτρης Κουτσούμπας: Είτε ειδικού σκοπού, είτε οικουμενική, είτε συνεργασίας κομμάτων μεταξύ τους ανάλογα τα αποτελέσματα διότι έχουν κοινές στρατηγικές επιλογές. Δεν είναι ίδια τα κόμματα αυτά, τα αστικά, έχουν διαφορές μεταξύ τους, όμως στα βασικά ζητήματα, στα κύρια, σαν αυτά για παράδειγμα που συζητάμε, και το απέδειξαν όταν ήταν κυβερνήσεις τι πολιτικές υλοποίησαν, κινούνται στην ίδια ράγα. Στη ράγα της ΕΕ που οδηγεί σε συγκρούσεις με τραγικά αποτελέσματα για τη νεολαία, για τον λαό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου