Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρετίζουν τους «στενούς δεσμούς» στις συνομιλίες της Μόσχας

Σι Τζινπίνγκ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Μόσχα, στενοί δεσμοί, συνεργασία,

Οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, διεύρυναν την πρακτική συνεργασία και συνεχίζουν τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ο Κινέζος ηγέτης.

Το Πεκίνο και η Μόσχα είναι φιλικοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα για επίσημη επίσκεψη.

«Μου έδωσε μεγάλη χαρά που πάτησα ξανά το πόδι μου στο έδαφος της Ρωσίας, του φιλικού μας γείτονα, και να πραγματοποιήσω επίσημη επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από πρόσκληση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε ο Κινέζος ηγέτης.

«Εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού, θέλω να απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές στη ρωσική κυβέρνηση και λαό», πρόσθεσε. «Η Κίνα και η Ρωσία είναι φιλικοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι που συνδέονται με κοινά βουνά και ποτάμια», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ.

«Πριν από δέκα χρόνια, πραγματοποίησα την πρώτη μου επίσκεψη στη Ρωσία ως Κινέζος Πρόεδρος και μαζί με τον Πρόεδρο Πούτιν άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ολόπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας», είπε ο πρόεδρος.

«Κατά την τελευταία δεκαετία, οι δύο χώρες μας έχουν εδραιώσει και αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στη βάση της μη συμμαχίας, της μη σύγκρουσης και δεν στοχεύουν κανένα τρίτο μέρος, και έθεσαν ένα καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ μεγάλων χωρών. αμοιβαίος σεβασμός, ειρηνική συνύπαρξη και win-win συνεργασία» τόνισε.

Οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, διεύρυναν την πρακτική συνεργασία και συνεχίζουν τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ο Κινέζος ηγέτης.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν «σφυρηλατήσει μια μακροχρόνια φιλία» μεταξύ των λαών τους», τόνισε ο Σι. «Η ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας δεν έφερε μόνο απτά οφέλη στους λαούς των δύο χωρών μας, αλλά και σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη και την πρόοδο του κόσμου», είπε.

Ποια είναι η σημασία της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ;

Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντ' αυτού προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ουδέτερο μέρος και πιθανός μεσολαβητής, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τους στενούς δεσμούς του με τη Μόσχα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι παρακολουθεί «από κοντά» την επίσκεψη του Σι και τον προέτρεψε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του Πεκίνου για να πιέσει για τον τερματισμό του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την επίσκεψη του Σι.

«Το ότι ο Πρόεδρος Σι ταξιδεύει στη Ρωσία λίγες μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Πρόεδρο Πούτιν υποδηλώνει ότι η Κίνα δεν αισθάνεται καμία ευθύνη να λογοδοτήσει το Κρεμλίνο για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Αντί ακόμη και να τους καταδικάσει, θα προτιμούσε να παρέχει διπλωματική κάλυψη στη Ρωσία για να συνεχίσει να διαπράττει αυτά τα σοβαρά εγκλήματα», πρόσθεσε.

Το ταξίδι αναμένεται να δώσει στον Πούτιν πολιτική ώθηση σε μια περίοδο που απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς και έχει κατηγορηθεί από το ΔΠΔ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Την παραμονή της επίσκεψης του Σι, ο Πούτιν χαιρέτισε την προθυμία του Πεκίνου να παίξει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και είπε ότι η Ρωσία έχει μεγάλες ελπίδες για τη συνάντηση με έναν «παλιό καλό φίλο».

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν μια συμφωνία για «την ενίσχυση της συνολικής εταιρικής σχέσης (των δύο χωρών) και των στρατηγικών σχέσεων που εισέρχονται σε μια νέα εποχή».

Η Κίνα έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Μόσχα που πλήττεται από κυρώσεις και έχει αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από την αρχή του πολέμου.

Το Πεκίνο έχει επίσης κατηγορηθεί από την Ουάσιγκτον ότι σκέφτεται να στείλει όπλα για να υποστηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά η Κίνα έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς .

Μετά από άτυπες συνομιλίες και δείπνο τη Δευτέρα, ο Σι και ο Πούτιν έχουν προγραμματίσει εεπίσημες διαπραγματεύσεις την Τρίτη. Ο Κινέζος πρόεδρος θα βρίσκεται στη Μόσχα μέχρι την Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου