ΚΡΕΜΛΙΝΟ: «Αξιολογούμε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα και όχι τις ανιδράσεις της Δύσης»

ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ, Σι Τζινπίνγκ, Βλαντιμίρ Πούτιν, Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πεσκόφ, Τζο Μπάιντεν, Ψυχρός Πόλεμος,
Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, φαίνεται να τόνισε μέσω του διερμηνέα του ότι «έρχεται αλλαγή που δεν έχει συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Και εμείς προωθούμε μαζί αυτή την αλλαγή», σχόλια που σίγουρα προκάλεσαν ανησυχία στη Δύση....

«Όσον αφορά την αντίδραση των δυτικών χωρών, πρακτικά σε όλα τα θέματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά εχθρική και βαθιά εχθρική, αυτό δεν είναι μυστικό για κανέναν. Η κάλυψη αυτής της σημαντικής επίσκεψης δεν αποτελεί εξαίρεση», τόνισε ο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Σημασία έχουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία και όχι η δυτική κάλυψη που ήταν αναμενόμενα εχθρική, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αναμφισβήτητα, το πιο σημαντικό δεν είναι τελικά η αντίδραση της Δύσης, αλλά τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών που έγιναν. Το κυριότερο είναι τα αποτελέσματα της ίδιας της κρατικής επίσκεψης», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η  επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ αυτή την εβδομάδα στον φίλο του, Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ανάδειξης του Πεκίνου ως μεγάλης δύναμης της οποίας η επιρροή εκτείνεται πλέον πολύ πέρα ​​από την Ασία.

Συνολικά η επίσκεψη διαθλάστηκε μέσα από το πρίσμα του αμοιβαίου ανταγωνισμού και των δύο εθνών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και σε κάθε βήμα, η Ουάσιγκτον, παρακολουθώντας επιθετικά από το περιθώριο, περιφρονώντας την ιδέα της Κίνας ως ειρηνοποιού στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον Σι Τζινπίνγκ ότι προσέφερε διπλωματική κάλυψη στον "επικηρυγμένο" Ρώσο Πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριo.

Αλλά αν η Κίνα και η Ρωσία έχουν πραγματικά σφυρηλατήσει το είδος του ενιαίου αντι-αμερικανικού μετώπου που φοβούνται εδώ και καιρό οι επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σαφώς αντιμετωπίζουν τώρα μια σοβαρή πρόκληση εξωτερικής πολιτικής. Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται ταυτόχρονα για αυτό που πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα και διεξάγουν έναν αγώνα δι' αντιπροσώπου στην Ουκρανία με τον εχθρό τους στην εκδοχή αυτής της αναμέτρησης του 20ου αιώνα. Και η Κίνα και η Ρωσία, μαζί, έχουν περισσότερη ικανότητα να ματαιώσουν τους αμερικανικούς στόχους στην Ουκρανία και αλλού.

Ο Σι Τζιπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ενωμένοι σε μια βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής - την απαξίωση, ακόμη και την εξάρθρωση μιας παγκόσμιας τάξης που πιστεύουν ότι βασίζεται στη δυτική υποκρισία και τους αρνείται τον δέοντα σεβασμό ως μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις. Αυτή η δυσαρέσκεια έχει εμποτιστεί στο μυαλό του Πούτιν από τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και προσπάθησε για χρόνια να αναδιαμορφώσει το διεθνές σύστημα. Όμως, σύμφωνα με τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Κίνα είναι ο μόνος ανταγωνιστής των ΗΠΑ με «την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη για να αναδιαμορφώσει αυτή την τάξη...»

Βραχυπρόθεσμα, η ειρηνευτική πρόταση της Κίνας των 12 σημείων για τον πόλεμο στην Ουκρανία έρχεται σε μεγάλο βαθμό αντίθετη με τους στόχους των ΗΠΑ να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την απρόκλητη εισβολή της, αν και φαίνεται να έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει έλξη στο Κίεβο, καθώς θα κλειδώσει την κατάληψη του Πούτιν στις περιοχές της ουκρανικής επικράτειας. Ένα ξεχωριστό ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι – το οποίο θα περιλαμβάνει μια τελική συνθήκη ειρήνης με τη Μόσχα και ένα ειδικό δικαστήριο για φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου – δεν συζητήθηκε μεταξύ Πούτιν και Xi Τζινπινγκ την Τρίτη, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου