ΡΩΣΙΑ / Ντμίτρι Πεσκόφ: "Άκυρο" το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη σύλληψη Πούτιν και Μπέλοβα

Ενταλμα ΔΠΔ, για σύλληψη Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ,

«Θεωρούμε την ίδια τη διατύπωση του θέματος εξωφρενική και απαράδεκτη. Η Ρωσία, καθώς και πολλά άλλα κράτη, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε αποφάσεις αυτού του είδους είναι άκυρες για τη Ρωσία από νομική άποψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ...

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και θεωρεί τις αποφάσεις του άκυρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, σχολιάζοντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το σώμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θεωρούμε την ίδια τη διατύπωση του θέματος εξωφρενική και απαράδεκτη. Η Ρωσία, καθώς και πολλά άλλα κράτη, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε αποφάσεις αυτού του είδους είναι άκυρες για τη Ρωσία από νομική άποψη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που θα ήθελα και θα μπορούσα να σας πω για αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ δεν σχολίασε μια ερώτηση σχετικά με το εάν η απόφαση του δικαστηρίου θα επηρεάσει τις επισκέψεις του Πούτιν σε χώρες που αναγνώρισαν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτό το θέμα».

Νωρίτερα την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και τη Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δημιουργήθηκε με το Καταστατικό της Ρώμης το 1998. Δεν είναι μέρος του ΟΗΕ και είναι υπόλογο στις χώρες που έχουν επικυρώσει το έγγραφο. Οι μη υπογράφοντες περιλαμβάνουν τη Ρωσία (υπογράφηκε αλλά δεν επικυρώθηκε), οι Ηνωμένες Πολιτείες (υπέγραψαν αλλά αργότερα απέσυραν την υπογραφή τους) και την Κίνα (δεν υπέγραψε το καταστατικό). 

Το 2016, ο Πούτιν υπέγραψε μια διαταγή σύμφωνα με την οποία η Ρωσία δεν θα γίνει μέρος του ΔΠΔ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το δικαστήριο «δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που του είχαν τεθεί και δεν έχει γίνει ένα πραγματικά ανεξάρτητο όργανο διεθνούς δικαιοσύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου