ΓΑΛΛΙΑ: "Τρίζει" η καρέκλα του Εμμανουέλ Μακρόν - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

Διαδηλώεις, πορείες, μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού,

Η πλατιά συμμαχία των μεγαλύτερων συνδικάτων της Γαλλίας δήλωσε ότι «θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για να προσπαθήσει να επιβάλει ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης».

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες Σάββατο 18/3 στο Παρίσι, με την αστυνομία να συγκρούεται με διαδηλωτές για τρίτη νύχτα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν σε όλη τη χώρα εκφράζοντας την οργή τους για την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου euronews, πρόκειται για την πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη διάκρεια της θητείας του. Την έκρηξη της οργής προκάλεσε η απόφαση του Γάλλου προέδρου να περάσει το νόμο με προεδρικό διάταγμα και όχι με ψηφοφορία στη βουλή.

Σε μία περίπτωση, διαδηλωτές έκαψαν ομοίωμα του Μακρόν που τον αναπαριστούσε σαν τον Χίτλερ.


«Μακρόν, παραιτήσου!» και «Ο Μακρόν θα καταρρεύσει, θα νικήσουμε» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που κυριάρχησαν στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου, στην Πλατείας της Ιταλίας, στο νότιο Παρίσι. Η αστυνομία των ΜΑΤ έκανε χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκε με ορισμένους διαδηλωτές ενώ κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν.


Οι δημοτικές αρχές είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στην κεντρική Place de la Concorde του Παρισιού και στα κοντινά Ηλύσια Πεδία το βράδυ του Σαββάτου μετά από διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα 61 συλλήψεις το προηγούμενο βράδυ. Το βράδυ του Σαββάτου έγιναν 81 συλλήψεις.

Νωρίτερα στη γαλλική πρωτεύουσα, μια ομάδα φοιτητών και ακτιβιστών της συλλογικότητας "Revolution Permanente" εισέβαλε για λίγο στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles, κρατώντας πανό που καλούσαν σε γενική απεργία και φωνάζοντας "Παρίσι, σήκω πάνω, ξεσηκωθείτε", όπως έδειξαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πόλεις όπως η Compiegne στα βόρεια, η Νάντη στα δυτικά και η Μασσαλία στα νότια. Στο Μπορντό, στα νοτιοδυτικά, η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που είχαν ανάψει φωτιά.

«Η μεταρρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί .Η βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire στην εφημερίδα Le Parisien.

Μια ευρεία συμμαχία των μεγαλύτερων συνδικάτων της Γαλλίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για να προσπαθήσει να επιβάλει ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί νέα ημέρα γενικής απεργίας.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου