Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς είπε ότι αναμφίβολα έγινε για να «καταστήσει δύσκολη την επικοινωνία του Πούτιν», ώστε όλοι όσοι συνομιλούν μαζί του «να έχουν στο μυαλό τους ότι είναι κάποιος που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου» και για να γίνει πιο δύσκολη η «οικονομική θέση της Ρωσίας»Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στις 19 Μαρτίου σε συνέντευξη Τύπου ότι το ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στις 17 Μαρτίου θα έχει «κακές συνέπειες» όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές.
«Λένε ότι υπάρχει απροθυμία να μιλήσουμε για ειρήνη. Εάν τον κατηγορήσατε (ο Πούτιν, εκδ.) για τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου, με ποιον θα μιλήσετε τώρα;» ισχυρίστηκε Αλεξάντερ ο Βούτσιτς.
Ο Βούτσιτς είπε ότι αναμφίβολα έγινε για να «καταστήσει δύσκολη την επικοινωνία του Πούτιν», ώστε όλοι όσοι συνομιλούν μαζί του «να έχουν στο μυαλό τους ότι είναι κάποιος που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου» και για να γίνει πιο δύσκολη η «οικονομική θέση της Ρωσίας».
«Μήπως δεν πρόκειται να κάνετε ειρήνη, αλλά όλοι περιμένουν την ήττα; Πιστεύετε πραγματικά ότι είναι δυνατόν να νικήσετε τη Ρωσία σε τρεις μήνες, έξι μήνες ή ένα χρόνο;» επεσήμανε ο Βούτσιτς.
Είπε ότι πίσω από την απόφαση κρύβονται «πολιτικοί λόγοι» τους οποίους μπορεί να κατανοήσει, αλλά ότι «η διατήρηση της ειρήνης είναι πιο σημαντική».
Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς δεν απάντησε ρητά στην ερώτηση του δημοσιογράφου για πιθανή σύλληψη του Πούτιν στη Σερβία.
«Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Πούτιν δεν έχει λόγο να επισκεφθεί τη Σερβία», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι δεν παρέδωσε αυτά που είχε ζητήσει προηγουμένως το Δικαστήριο της Χάγης.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ή το Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών που ασχολήθηκε με εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.
Η Σερβία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, παρόλο που έχει καταδικάσει την εισβολή μέσω πολλών ψηφισμάτων στα Ηνωμένα Έθνη.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο «στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία».
Στη δήλωση, ανέφερε ότι εκδόθηκε επίσης ένταλμα για τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, μια Ρωσίδα αξιωματούχο των δικαιωμάτων του παιδιού που φέρεται να συμμετείχε στη μετεγκατάσταση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Το Δικαστήριο δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη περαιτέρω εγκλημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου