Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Μόσχα σε ένδειξη συμπαράστασης στον Βλαντιμίρ Πούτιν

Σι Τζινπίνγκ, Βλαντιμίρ Πούτιν, Μόσχα, εμβάθυνση ρωσο-κινεζικής συνεργασίας,

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Μόσχα από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου, ανακοίνωσαν το Κρεμλίνο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών...

Ο πρόεδρος της Κίνας πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα σε μια προφανή ένδειξη υποστήριξης προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη, που είχε προγραμματιστεί για τις 20-22 Μαρτίου, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί «μετά από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσουν θέματα περαιτέρω ανάπτυξης συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, καθώς και ανταλλαγή απόψεων «στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν επίσης «σημαντικά» διμερή έγγραφα.

Η επίσκεψη θα είναι το πρώτο ταξίδι του Σι στο εξωτερικό μετά την εξασφάλιση τρίτης θητείας ως προέδρου της Κίνας στην ετήσια κοινοβουλευτική σύνοδο στις 10 Μαρτίου. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Σι επισκέπτεται τον Πούτιν, τον άνθρωπο που στο παρελθόν είχε περιγράψει ως τον «καλύτερο φίλο του», από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι.

Η φιλία «χωρίς όρια» Κίνας και Ρωσίας δοκιμάστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία . Η εισβολή φάνηκε να αιφνιδιάζει την Κίνα και έκτοτε ο Σι προσπάθησε να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή ενώ υποστηρίζει τον Πούτιν στα διεθνή φόρουμ. Η Κίνα έχει μπλοκάρει τις δηλώσεις της G20 που καταδικάζουν τον πόλεμο και απείχε από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για το ίδιο θέμα.

Το Πεκίνο διέψευσε σθεναρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής φονικών όπλων στη Ρωσία. Κατηγόρησε έμμεσα το ΝΑΤΟ για την πρόκληση της σύγκρουσης. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αντιτίθενται στα στρατιωτικά μπλοκ υπό την ηγεσία της Δύσης.

Ο Xi φέρεται επίσης να σχεδιάζει τηλεφωνική επικοινωνία την επόμενη εβδομάδα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρο της Ουκρανίας, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέγοντας ότι η Κίνα ελπίζει ότι «Η Ουκρανία και η Ρωσία θα διατηρήσουν την ελπίδα για διάλογο και διαπραγμάτευση και δεν θα κλείσουν την πόρτα σε μια πολιτική λύση, όσο δύσκολη και προκλητική κι αν είναι αυτή. μπορεί να είναι», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την έναρξη της εισβολής, το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει αυξηθεί και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου.

Αλλά το Πεκίνο προσπαθεί επίσης να διατηρήσει τις εμπορικές του σχέσεις με την Ευρώπη, ειδικά καθώς επιδιώκει να ανακάμψει οικονομικά μετά από τα τρία χρόνια της πολιτικής του για τον μηδενισμό της Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι ο Xi ακολουθεί μια λεπτή γραμμή μεταξύ της υποστήριξης του καλύτερου φίλου του και της προστασίας των συμφερόντων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου