Σωκράτης Φάμελλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στις εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει μία καλύτερη Ελλάδα»

Σωκράτης Φάμελλος, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σπύρος Γκουτζάνης, Συνέντευξη,

Σωκράτης Φάμελλος: Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες θα επιλέξουν κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει βελτίωση της ζωής τους και μία καλύτερη Ελλάδα για όλους και για όλες, αυτό σημαίνει και Δικαιοσύνη παντού.

Στις εκλογές της 21ης Μαίου οι πολίτες θα επιλέξουν κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει βελτίωση της ζωής τους και μία καλύτερη Ελλάδα, υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. «Το αποτέλεσμα των εκλογών "θα βγάλει τα νούμερα" και θα καθορίσει το πρόγραμμα και τις συνεργασίες» σημειώνει ο κ. Φάμελλος και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεσμεύεται για μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει η ανάκτηση της πλειοψηφίας στη ΔΕΗ ακόμη και με την αγορά της μετοχής στην τιμή της και προσθέτει ότι «Όλα είναι θέμα επιλογών και η δική μας επιλογή είναι η ΔΕΗ να έχει Δ κεφαλαίο και προτεραιότητα το συμφέρον των καταναλωτών». Επιμένει δε, ότι η ΝΔ επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση τομέων που αποτελούν φυσικά μονοπώλια και προσθέτει: «Τελευταίο στο στόχαστρο μπήκε το νερό, αλλά η αντίδραση της κοινωνίας υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη σε ήττα και εκεί οφείλεται και η αλλαγή δηλώσεων».

Αναφέρεται στη υπόθεση Γεωργούλη λέγοντας ότι έχει θυμώσει και έχει πληγώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την ελληνική κοινωνία, αλλά δεν έχει σχέση με πολιτικό κόστος και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός, καμία ανοχή και φυσικά καμία κάλυψη σε τέτοια φαινόμενα».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Σωκράτη Φάμελλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Σπύρο Γκουτζάνη.


ΕΡ: Πού θα κριθεί κατά την άποψή σας το αποτέλεσμα των εκλογών;

ΑΠ: Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες θα επιλέξουν κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει βελτίωση της ζωής τους και μία καλύτερη Ελλάδα για όλους και για όλες, αυτό σημαίνει και Δικαιοσύνη παντού.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρά την ισχυρή του επικοινωνιακή στρατηγική, δεν μπορεί να κρύψει τα δυσμενή αποτελέσματα της πολιτικής του: ακρίβεια και αισχροκέρδεια, ανασφάλεια στην καθημερινότητα, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι το δυστύχημα των Τεμπών, υπερκέρδη για λίγους, τακτοποίηση ημετέρων, πλιάτσικο στη δημόσια αλλά και στην ιδιωτική περιουσία, κακοποίηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, με παρακολουθήσεις στα πρότυπα της παλιάς «Δεξιάς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει, μπορεί και ξέρει πώς να εξασφαλίσει πρόοδο και προκοπή για όλους. Μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει υψηλότερο εισόδημα, φτηνότερες τιμές στην αγορά, μικρότερο και διαχειρίσιμο χρέος και ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ανθρώπινο κράτος που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια, την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια, αλλά και τη δικαιοσύνη, την ισονομία και τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Αυτό είναι το πραγματικό επίδικο των εκλογών, κάτι που η ΝΔ αποφεύγει συστηματικά.


ΕΡ: Ο στόχος για προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη μοιάζει υπεραισιόδοξος, πέρα από το ότι προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση συμφωνία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Για να το πούμε απλά, βγαίνουν τα νούμερα;

ΑΠ: Η προοδευτική κυβέρνηση για καλύτερη ζωή, δικαιοσύνη και πρόοδο για όλους είναι κοινωνική και εθνική ανάγκη. Το αποτέλεσμα των εκλογών "θα βγάλει τα νούμερα" και θα καθορίσει το πρόγραμμα και τις συνεργασίες. Για το λόγο αυτό προτείνουμε και ζητάμε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ισχυρό, γιατί αυτό το αποτέλεσμα εξασφαλίζει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μοναδικό κόμμα που δεσμεύεται για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, με σύνθεση προγραμμάτων, που θα εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας που θέλει αλλαγή αλλά και συνεργασίες. Για το λόγο αυτό νομοθετήσαμε την απλή αναλογική που, χωρίς καλπονοθευτικά μπόνους στο πρώτο κόμμα, ενισχύει τη λογοδοσία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή εμπειρία των συμμαχικών κυβερνήσεων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξασφαλίζει ότι θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή γιατί ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μάς πάει σε πολλαπλές εκλογές και αστάθεια κοιτάζοντας μόνο πώς θα εξασφαλίσει την καρέκλα του.

Πράγματι, τα προοδευτικά κόμματα θα κριθούν από τους πολίτες και μετά τις εκλογές, αν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη μιας προοδευτικής κυβέρνησης προς όφελος των πολιτών, ώστε να κλείσουν για πάντα την πόρτα στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και στην οικογενειοκρατία Μητσοτάκη.


ΕΡ: Πώς κρίνετε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμη ότι η ΝΔ προηγείται παρά τα όσα της καταλογίζετε και τα λάθη που έχει κάνει;

ΑΠ: Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ έχει αποδομηθεί στην κοινωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με την πολιτική Μητσοτάκη στην ακρίβεια και το κόστος ζωής, στη δημοκρατία με τις υποκλοπές, στην ασφάλεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αλλά και στην πανδημία. Η ΝΔ είναι μειοψηφία, κοινωνικά.

Η πραγματική δημοσκόπηση θα είναι η κάλπη. Και οι πολίτες μας μεταφέρουν κάθε μέρα το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της 21ης Μάϊου. Αυτό φάνηκε και από το ποτάμι των νέων ανθρώπων που ήταν στη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού.


ΕΡ: Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σάς κατηγορούν ότι οι υποσχέσεις που δίνετε υπό το τετράπτυχο: «Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος» είναι υπερβολικές και θυμίζουν το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τι απαντάτε;

ΑΠ: Υπερβολική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εδώ και τέσσερα χρόνια, να υπερασπιστεί τα υπερκέρδη λίγων εταιρειών εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας. Από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων μπορεί να μειωθεί στο κατώτατο σημείο της Ευρώπης ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, από τα υπερκέρδη στο ρεύμα μπορεί να στηριχτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να μειωθεί το κόστος των καταναλωτικών αγαθών, από την κερδοφορία των τραπεζών (στις υψηλότερες στη Ευρώπη) μπορεί να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν από τα κοράκια τύπου "Πάτση", από την διακοπή των απευθείας αναθέσεων 8 δισ. ευρώ (!) και της αρπαχτής των γαλάζιων παιδιών τύπου "Στάσση" των 1.000 ευρώ την ημέρα, μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο νερό, να στηριχτούν τα σχολεία και τα νοσοκομεία, από τα λεφτά που χάνονται στα σκάνδαλα, όπως τα 150 εκατ. ευρώ. στην ανακύκλωση, μπορεί να στηριχθούν οι δήμοι.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμο και αναλυτικά κοστολογημένο και αυτή τη σύγκριση φοβάται ο κ. Μητσοτάκης.


ΕΡ: Ένα από τα κομβικά σημεία του προγράμματος είναι η «κρατικοποίηση της ΔΕΗ». Υπάρχουν τα δημοσιονομικά και πολιτικά περιθώρια;

ΑΠ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανακτηθεί η πλειοψηφία στη ΔΕΗ, όπως γίνεται στην Ευρώπη με την επανα-κρατικοποίηση των εταιρειών ενέργειας. Ακόμα και αν γίνει με τιμές μετοχής η επανάκτηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ έχει πολύ μικρότερο δημοσιονομικό κόστος από τα 800 εκατ. ευρώ. που δόθηκαν μόνον τον Σεπτέμβριο 2022, από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από φορολογία των πολιτών, για επιδοτήσεις. Και φυσικά πολύ μικρότερο από οκτώ (8) δισ. ευρώ που δόθηκαν για να επιδοτήσουν την ακρίβεια στο ρεύμα ή από τα 3 δισ. ευρώ κερδών στα δύο διϋλιστήρια το 2022.

Όλα είναι θέμα επιλογών και η δική μας επιλογή είναι η ΔΕΗ να έχει Δ κεφαλαίο και προτεραιότητα το συμφέρον των καταναλωτών. Ενώ η επιλογή Μητσοτάκη είναι ακριβώς το αντίθετο εφόσον, όπως απέδειξαν τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον περασμένο Μάϊο, η ΔΕΗ αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» υπερκερδών.

Η κυβέρνηση ΝΔ μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε κερδοσκοπική εταιρεία και μαγαζί «βολέματος» γαλάζιων παιδιών, με χρυσές αμοιβές και μπόνους στην πλάτη των καταναλωτών. Και όλα αυτά μέσα σε κρίση ακρίβειας και ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει η ΔΕΗ να επιστρέψει στον κοινωφελή της χαρακτήρα αλλά και στο διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο. Η ΔΕΗ από τις 22 Μαΐου θα σπάει αντί να συμμετέχει, όπως συμβαίνει σήμερα, στο καρτέλ στην αγορά ενέργειας και θα κρατάει χαμηλά τις τιμές ρεύματος, όπως έχει τη δυνατότητα λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά.


ΕΡ: Επιμένετε ότι η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού, κάτι που η ίδια αρνείται;

ΑΠ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε διαγωνισμό παραχώρησης σε ιδιώτες του εξωτερικού υδραγωγείου της Αττικής που απορρίφθηκε από το ΣτΕ τον Οκτώβριο 2022.

Προσπάθησε στη συνέχεια να παρακάμψει με το Ν. 4964/2022 τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190 και 191/2022) για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ΑΕ στο Δημόσιο.

Απέρριψε επίσης τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για το σκοπό αυτό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υποκριτικά δήλωνε ότι τελικά θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Το κυβερνητικό σχέδιο από το 2019 περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και ΣΔΙΤ των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, παραχώρηση υποδομών αποχέτευσης και άρδευσης, αλλά και νομοθέτηση για υποχρεωτική παραχώρηση νέων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και απορριμμάτων.

Ο πρόσφατος νόμος για τη Ρυθμιστική Αρχή στις υπηρεσίες ύδατος αφαιρεί τον έλεγχο από το κράτος, γιατί αυτή επιβλέπει και ρυθμίζει μόνο λειτουργίες της αγοράς. Την ιδιωτικοποίηση μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής και την αντισυνταγματικότητα απέδειξαν στη Βουλή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εξέφρασε ανάλογες ενστάσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και τέσσερα χρόνια επιδιώκει συστηματικά την ιδιωτικοποίηση τομέων που αποτελούν φυσικά μονοπώλια. Τελευταίο στο στόχαστρο μπήκε το νερό, αλλά η αντίδραση της κοινωνίας υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη σε ήττα και εκεί οφείλεται και η αλλαγή δηλώσεων. Δεν τον πιστεύει όμως πλέον κανείς!


ΕΡ: Η «υπόθεση Γεωργούλη» έπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ; Οδηγεί στο ότι θα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά οι επιλογές προσώπων για τα ψηφοδέλτια;

ΑΠ: Η υπόθεση αυτή έχει θυμώσει και έχει προσβάλλει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θεωρώ και την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν έχει όμως σχέση με πολιτικό κόστος. Ο κ. Γεωργούλης τέθηκε εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αμέσως μόλις έγινε γνωστή η καταγγελία απέναντι στο πρόσωπό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι με τη μεριά των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης.

Προφανώς και δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός, καμία ανοχή και φυσικά καμία κάλυψη σε τέτοια φαινόμενα. Το θέμα της κακοποίησης και παρενόχλησης θηλυκοτήτων ξεπερνά τα όρια των κομμάτων. Ως πολιτεία και ως κοινωνία πρέπει να εξασφαλίζουμε τον «χώρο», τη δυνατότητα για να μιλούν ανοιχτά τα θύματα παρενόχλησης ή και κακοποίησης χωρίς τον φόβο του στιγματισμού.

Και να διαμορφώνουμε τους όρους μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας και με την ψήφο μας, που θα προλαμβάνει και θα αποστρέφεται τη βία και την καταπίεση.

Για όλα τα υπόλοιπα περιμένουμε και εμπιστευόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου