Θεσμοθέτηση φορολόγησης 90% στα υπερκέρδη της ηλεκτροπαραγωγής ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από την Κομισιόν

Ηλεκτροπαραγωγή, φορολόγηση υπερκερδών, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο, Νίκολας Γκονζάλες Σαζάρες, Nicolas Casares, energypress.gr,
ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ε.Κ., Νίκολας Γκονζάλες Σαζάρες

Όπως δήλωσε στο Reuters, ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Νίκολας Σαζάρες "είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθούν αυτά τα έσοδα για τη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών".

Νέα τροπή παίρνει ο διάλογος μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν αναφορικά με την πρόταση της τελευταίας για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, σύμφνα με το energypress.gr, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ε.Κ., Νίκολας Γκονζάλες Σαζάρες (Nicolas Casares), επιδιώκει να θεσμοθετηθεί η φορολόγηση του 90% των υπερκερδών που θα αποκομίζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -ΑΠΕ, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης σε περίπτωση που η τιμή στην αγορά ξεπερνά το πλαφόν των 180 ευρώ/MWh σε περιόδους κρίσης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Reuters, "είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθούν αυτά τα έσοδα για τη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών".

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στους επόμενους μήνες ώστε το θέμα να έχει κλείσει το αργότερο ως τα τέλη αυτού του έτους.

Αλλαγές και στις ΑΠΕ

Οι αντιπροτάσεις του Ε.Κ. αφορούν και ζητήματα αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -ΑΠΕ. Το Ε.Κ. ζητά ψηφιακή διαδικασία σύνδεσης των έργων και δικαίωμα για σύνδεση στα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες σε περιοχές όπου η ενδυνάμωση του δικτύου θα ήταν πολύ δύσκολη ή δαπανηρή.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του Ε.Κ. κεντρίζει και η πρόταση της Κομισιόν για ενεργειακό διαμοιρασμό σε τοπικό επίπεδο. Στο επίκεντρο πλέον βρίσκεται το που θα τεθεί το όριο ισχύος, που η Κομισιόν έθεσε αρχικά στα 100 κιλοβάτ.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου