Κινεζικό ΥΠΕΞ: «Η επέκταση του ΝΑΤΟ σε Ασία-Ειρηνικό θα υπονομεύσει την ειρήνη...»

Επέκταση ΝΑΤΟ, Ασία, Ειρηνικός, ΚΙΝΑ, Μαο Νίνγκ,

Η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η Ασία είναι «μια υποσχόμενη γη για συνεργασία και ανάπτυξη και δεν θα πρέπει να γίνει αρένα γεωπολιτικού ανταγωνισμού».

«Η προέλαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμφίβολα θα επιδεινώσει τη σταθερότητα εκεί...» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, στη σημερινή ενημέρωση.

«Η συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η παρέμβαση του στις περιφερειακές υποθέσεις θα υπονομεύσει αναπόφευκτα την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε απαντώντας σε αίτημα του TASS να σχολιάσει τα σχέδια του ΝΑΤΟ να ανοίξει σταθμό στην Ιαπωνία.

Η διπλωμάτης τόνισε ότι η Ασία «δεν πρέπει να γίνει αρένα γεωπολιτικού ανταγωνισμού».

Η Μάο Νινγκ πρόσθεσε ότι η προέλαση του ΝΑΤΟ στην Ασία «θα διευκολύνει την αντιπαράθεση του μπλοκ». «Αυτό θα πρέπει να αφορά ιδιαίτερα τις χώρες της περιοχής», επεσήμανε.

Το ιαπωνικό δίκτυο «Nikkei Asia» ανέφερε χθες ότι το ΝΑΤΟ σχεδίάζει να ανοίξει σταθμό  διασύνδεσής του στην Ιαπωνία το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το Nikkei, «ο νατοϊκός σταθμός θα επιτρέψει στη στρατιωτική συμμαχία να διεξάγει περιοδικές διαβουλεύσεις με την Ιαπωνία και βασικούς εταίρους στην περιοχή όπως η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία». Η επίσημη απόφαση θα πρέπει να ληφθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου 2023, λέει ο Nikkei.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου