Μαριάνα Τσίχλη: Εκλογές, Δήμητρες, «καινά δαιμόνια»

Βουλευτικές εκλογές, Μαριάνα Τσίχλη, ΜέΡΑ25, ΛΑΕ, ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη,

Η τακτική της κυβέρνησης επιδιώκει την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας από τα πραγματικά προβλήματα και τις ευθύνες της για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και πολλές άλλες αποτυχίες, διαχείριση της πανδημίας, πυρκαγιές, υποκλοπές... 

Μαριάνα Τσίχλη*

Λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της  Ν.Δ. με πρόσχημα μία πλευρά του προγράμματος του. Μία πρόταση που ανακαλύφθηκε «ξαφνικά», ενώ υπήρχε στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 ήδη από το 2019 και είχε κατατεθεί ως πρόταση νόμου από την κοινοβουλευτική του ομάδα το 2020. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία πλατφόρμα (Δήμητρα) ψηφιακών πληρωμών, χωρίς την καταβολή ληστρικών προμηθειών στις τράπεζες.

Δεν έχει σχέση ούτε με το «κλείσιμο» των τραπεζών, ούτε με την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Είναι όμως ένας από τους πολλούς δείκτες ότι σήμερα υπάρχουν οι τεχνολογικές δυνατότητες για εναλλακτικές πολιτικές απέναντι στην ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου και τον υπερπλουτισμό μίας ελάχιστης ολιγαρχίας. Αυτό που λείπει, είναι οι πολιτικές κατευθύνσεις για την αξιοποίησή τους.

Ο αλαζόνας πρωθυπουργός, παριστάνοντας τον είρωνα, καταφεύγει σε εξυπνακισμούς και μαντινάδες, ενώ φαίνεται να του διαφεύγει ότι ο ίδιος έχει γίνει σκωπτικό σύνθημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε διαδηλώσεις, αλλά και σε γήπεδα, συναυλίες, πάρτυ και κάθε είδους εκδηλώσεις, όσο κανένας άλλος πολιτικός (εκτός ίσως από τον αείμνηστο πατέρα του). Η πρακτική του αποπροσανατολισμού και της τρομοκράτησης αποτελεί καρικατούρα των αντίστοιχων ιστορικών πρακτικών της δεξιάς του τύπου ότι οι «κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια», ή ότι το ΠΑΣΟΚ το 1981 θα εγκαθίδρυε «κανταφική» δικτατορία, ότι επέρχεται καταστροφή στο δημοψήφισμα του 2015 κ.λπ..

Η τακτική της κυβέρνησης επιδιώκει την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας από τα πραγματικά προβλήματα και τις ευθύνες της για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και πολλές άλλες αποτυχίες (διαχείριση της πανδημίας, πυρκαγιές, υποκλοπές). Παράλληλα, τη συσπείρωση των εύπορων ή και μεσαίων στρωμάτων με βάση το φόβο της απώλειας καταθέσεων και την ενίσχυση του αφηγήματος ότι ενδεχόμενη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις «προοδευτικές δυνάμεις» είναι καταστροφική. Όμως το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη έχει αποκλείσει τη συμμετοχή ή την στήριξη μίας κυβέρνησης που θα κινείται στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων και των επιταγών των Βρυξελλών, όπως εκτιμάμε ότι κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για σκιαμαχία από την πλευρά του Μητσοτάκη. Έτσι κι αλλιώς, η επαναφορά με αυτούς τους όρους της συζήτησης για το «κλείσιμο» των τραπεζών ούτε έχει κάποια βάση, ούτε αφορά την συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Οι τράπεζες δεν έκλεισαν ποτέ με την ακριβή έννοια του όρου, αυτό που έγινε είναι ότι επιβλήθηκαν capital controls, μετά τις εκβιαστικές πιέσεις της ΕΚΤ που εξέφραζε την πολιτική των κυρίαρχων ευρωπαϊκών ολιγαρχιών της Γερμανίας και Γαλλίας, για να επιβάλουν την αποδοχή του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015.

Αυτό που είχε προηγηθεί την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. (2011- 2014), αλλά και αυτό που ακολούθησε την περίοδο της δεύτερης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), ήταν η ανακεφαλαιοποίηση σε τρεις φάσεις του τραπεζικού συστήματος. Μία ανακεφαλαιοποίηση που κόστισε 90 δις στον ελληνικό λαό με την αύξηση του δημόσιου χρέους. Αλλά και με την παράδοση των τραπεζών στους ιδιώτες, έτσι ώστε να κερδοσκοπούν από την διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων που έχει φτάσει στο 5% και είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη και η υψηλότερη στην Ελλάδα μετά το 2002, αλλά και να οργανώνουν την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου μετά τον πόλεμο, με τους πλειστηριασμούς.

Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ ξεχνούν ότι η μεγάλη εκροή καταθέσεων έγινε την περίοδο 2011 – 2013, όταν, με την συγκυβέρνηση Σαμαρά υποτίθεται δεν υπήρχε πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας και «ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Σε αυτό το διάστημα, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 68 δις. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της πολιτικής τους, που βάθυνε την κρίση και ανάγκασε πάρα πολλά νοικοκυριά να εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους για να επιβιώσουν.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εκροή, κατά 16 δις, έγινε κυρίως από τα εύπορα στρώματα το τρίμηνο πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ακολούθησε την κατεύθυνση των τραπεζών του εξωτερικού ή της αποθησαύρισης και πάλι από τον πανικό που προκάλεσε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, η εκροή των καταθέσεων κατά την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την επιβολή των capital controls ανήλθε σε 23 δις. Η διαπίστωση αυτή δεν αναιρεί το γεγονός της συνολικά λανθασμένης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όμως κυριολεκτικά ισχύει για την σημερινή κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Αυτή η κοκορομαχία για το κλείσιμο των τραπεζών, όπως την διεξάγει η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει καμία ουσία για την πλειοψηφία του λαού. Σήμερα το 85% των καταθετών διατηρούν καταθέσεις χαμηλότερες από 5000 ευρώ και μόνο ένα 0,7% έχει καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Βέβαια, το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός που υποτίθεται ότι έχει κάνει «λάβαρό» του ότι αντιμάχεται το «λαϊκισμό», καταφεύγει στη χυδαία κινδυνολογία (μέρος της οποίας φαίνεται ότι συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ) και σε τόσο φθηνά μέσα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι δείκτης της συνολικότερης αποτυχίας του και ότι δεν έχει να προτάξει τίποτα θετικό για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που μαστίζεται από την πολιτική που εφαρμόζει.

Μία πολιτική που έχει οδηγήσει, μόνο μέσα στο 2022, σε καθαρή μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών κατά 7,5%, στην πολύ μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού που αφορά τα λαϊκά στρώματα (τρόφιμα, δαπάνες στέγασης) από τον επίσημο, την ίδια στιγμή που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικά του τομέα ενέργειας, έχουν εκτιναχθεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Η απώλεια της πλειοψηφίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα σημάνει «καταστροφή» μόνο για εκείνο το σύμπλεγμα πολιτικών δικτύων και επιχειρηματικών ομίλων (ενεργειακών, εφοπλιστικών, τραπεζικών, κατασκευαστικών, real estate κ.λπ.) που νέμονται με τρόπους πρωτοφανείς για όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης τους διαθέσιμους πόρους από την Ε.Ε., την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά και του δημόσιου φυσικού πλούτου, με την περιβαλλοντική καταστροφή που συνεπάγεται η παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο των ορεινών όγκων για την εγκατάσταση αιολικών, περιοχών Natura για την εγκατάσταση τουριστικών εγκαταστάσεων και άλλων εκμεταλλεύσεων.

Το σύμπλεγμα αυτό αξιοποίησε από τα μεγάλα ΜΜΕ μέχρι τις παρακρατικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις για να ελέγξει επιχειρηματικές συμφωνίες και τις πολιτικές εξελίξεις. Αξιοποίησε επίσης, σε πρωτοφανή επίπεδα σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες, την καταστολή και την φαλκίδευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και την ποινικοποίηση των κοινωνικών και συνδικαλιστικών αγώνων.

Η στοχοποίηση του ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία σιγοντάρουν τα άλλα δύο κόμματα που κυβέρνησαν και εφάρμοσαν μνημόνια, δεν είναι ανεξάρτητη από την προσπάθεια να ακυρωθεί και να γελοιοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη πολιτική πρόταση που υπερβαίνει το μνημονιακό πλαίσιο και τις επιδιώξεις των κυρίαρχων στις ηγετικές χώρες της Ε.Ε.. Ειδικά για την Ν.Δ., οι δυνάμεις που απαρτίζουν το ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, συνέβαλαν στην ανακοπή σημαντικών πλευρών της πολιτικής της, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία ή ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Αντίστοιχα, θα αποτελέσουν φραγμό για οποιαδήποτε αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά και για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην κατεύθυνση που επιδιώκει η Ν.Δ. για εισαγωγή ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη επιδιώκει μία διαφορετική πολιτική άμεσης ανακούφισης, αλλά και μακροπρόθεσμης βελτίωσης των συνθηκών ζωής και διαβίωσης για τις λαϊκές τάξεις και τη νεολαία. Το πρόγραμμά του διαχωρίζεται από τα κόμματα που εφάρμοσαν μνημόνια και συνιστά μία εναλλακτική πολιτική λύση για όσους δεν αποδέχονται τις σημερινές πολιτικές και τις παραλλαγές τους. Οι βασικές πλευρές του προγράμματος αυτού αφορούν:
  • Την ανασυγκρότηση του δημόσιου τραπεζικού συστήματος για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πολιτικές χαμηλότοκων δανείων
  • Τη προστασία της πρώτης κατοικίας και τη σεισάχθεια ως προς τα δάνεια για τα φτωχά νοικοκυριά
  • Την θέσπιση πλαφόν στις τιμές ενέργειας
  • Την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
  • Την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς
  • Την κατάργηση των φραγμών της νεολαίας στη μόρφωση, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ν+2 έτη σπουδών, δίδακτρα στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα αυτό δίνει μία άλλη πνοή και μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, ενώ είναι απόλυτα εφικτό, εφόσον γίνει υπόθεση του λαού.

Απέναντι στην καταθλιπτική μονοτονία των μνημονιακών κομμάτων, που, με διαφορετικές εντάσεις και παραλλαγές, θέλουν να μας εγκλωβίσουν σε ένα μέλλον διαχείρισης της φτώχειας, της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, πιστεύουμε απόλυτα ότι, με εναλλακτικές, ρεαλιστικές προτάσεις και με την ανάπτυξη και στήριξη των κοινωνικών αγώνων, όλα μπορούν να είναι αλλιώς!
πηγή: tvxs.gr
________________________________________________________

(*) H Μαριάνα Τσίχλη, είναι Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, υποψήφια βουλεύτρια στην Α’ Αθήνας με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου