Ο Fitch προειδοποιεί τις ΗΠΑ να προσέχουν για πιθανούς «λανθασμένους υπολογισμούς» στο ανώτατο όριο του χρέους

Fitch, αξιολόγηση ΗΠΑ, αρνητική προοπτική, ανώτατο όριο του χρέους,

Στην υποβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης ΑΑΑ των ΗΠΑ, σε αρνητικές, προχώρησε ο οίκος Fitch, καθώς το αδιέξοδο για την αύξηση του ορίου χρέους απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με στάση πληρωμών.

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την κατάσταση του χρέους των ΗΠΑ. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch έθεσε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ "AAA" σε "αρνητική" προοπτική, αναφέροντας ως κύριο λόγο την απόφασή του την κομματική δράση των πολιτικών των ΗΠΑ σχετικά με την αύξηση του ορίου του χρέους.

Σύμφωνα με τον Fitch, ο αυξημένος κομματισμός αποτρέπει μια απόφαση για αύξηση ή αναστολή του ορίου χρέους παρά την ταχεία προσέγγιση X-Date (όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξαντλεί τη χρηματική του θέση και την ικανότητά του για έκτακτα μέτρα χωρίς να δημιουργήσει νέο χρέος).

"Η Fitch αναμένει ακόμη επίλυση του ορίου χρέους πριν από την ημερομηνία X. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι ότι το όριο χρέους δεν θα αυξηθεί ή δεν θα ανασταλεί πριν από την ημερομηνία X και κατά συνέπεια ότι η κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να χάνει πληρωμές σε ορισμένες των υποχρεώσεών του», αναφέρει το πρακτορείο στην έκθεσή του.

«Η αστοχία πάνω από το ανώτατο όριο του χρέους, η αποτυχία των αρχών των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους σηματοδοτούν καθοδικούς κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ», προσθέτει η έκθεση.

Αυτή η πρώτη κλήση αφύπνισης για τις ΗΠΑ από μια πιστωτική εταιρεία, η οποία μπορεί να μην είναι η τελευταία, θα πρέπει να δώσει στους Αμερικανούς πολιτικούς και των δύο μερών μια παύση για σκέψη, εξηγούν οι αναλυτές της Link Securities στο καθημερινό τους σχόλιο για την αγορά.

Χθες, παρά την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι παρέμεινε αισιόδοξος για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας. Ωστόσο, οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί, κάτι που, εκτός από την πτώση των μετοχών, αντικατοπτρίστηκε χθες στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών γραμματίων που λήγουν στις αρχές Ιουνίου ανέβηκαν για λίγο πάνω από το επίπεδο του 7%, πρόσθεσαν οι ειδικοί.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2011, αν και δεν υπήρχε «default», υπήρξε υποβάθμιση της αξιολόγησης, προκαλώντας σημαντικές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποιούν οι ειδικοί στο Renta 4 (BME:RTA4) στην ημερήσια έκθεσή τους για την αγορά.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις από τις ΗΠΑ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Ο χρόνος τελειώνει για τους πολιτικούς των ΗΠΑ με το X-Date, 1 Ιουνίου, να πλησιάζει όλο και περισσότερο και με όλο και λιγότερο χρόνο για μια πιθανή συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στο Κογκρέσο. Αυτό είναι που μας ανησυχεί περισσότερο. ότι ένας εσφαλμένος υπολογισμός θα μπορούσε να επισπεύσει μια χρεοκοπία των ΗΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καταλήγει η Link Securities.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου