Θεανώ Φωτίου: «Η ΝΔ κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με «pass» και επιδόματα χωρίς αποτέλεσμα»

Θεανώ Φωτίου, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΑΝΤ1, Ρίτσα Μπιζόγλη,

«Το 1 στα 3 νοικοκυριά να ξοδεύει πάνω από το 50% του εισοδήματος τους σε ενοίκιο ή δόση δανείου, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση ή ψύξη. Στους 400.000 νέους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει άμεσα να δώσει διπλό επίδομα ενοικίου, 170 ευρώ το μήνα στο μεμονωμένο άτομο και 350 στο ζευγάρι με δύο παιδιά ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ανάσα και να εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή στέγη με βιώσιμο κόστος....», τόνισε η αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 1 στους 3 νέους είναι άνεργος και 1 στους 2 εργαζόμενους νέους φτωχός γιατί έχει μερική εργασία.
  • 200.000 συντάξεις ακόμη δεν έχουν εκδοθεί.
  • 200.000 συντάξεις ακόμη δεν έχουν εκδοθεί.
  • Τα 5000 επιδοτούμενα δάνεια είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στους 400.000 νέους, 7 στους 10, που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα παιδικά τους δωμάτια.


Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τη Ρίτσα Μπιζόγλη και απέναντι στα όσα έλεγε για φοβερές επιτυχίες της κυβέρνησης στην υποστήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης ο τ. Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, τόνισα:

«Η ΝΔ κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με διάφορα οριζόντια «pass» και ατελέσφορα επιδόματα. Διατήρησε μεν τα στοχευμένα επιδόματα για τους αδύναμους που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού αυξάνοντας τον π/υ της κοινωνικής πρόνοιας από 789 εκ. το 2015 σε 3,5 δις το 2019, αλλά τα πάγωσε στο επίπεδο αυτό πλαγιοκοπώντας τα με κάθε ευκαιρία.

Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης κατήργησε το οκτάωρο, αύξησε τις απλήρωτες υπερωρίες, εκτόξευσε την εργοδοτική ασυδοσία και κατήργησε το ιερό δικαίωμα της απεργίας νομοθετώντας ασφαλιστικά μέτρα για το σύνολο σχεδόν των απεργιών για να κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απαγόρευση των απεργιών των σιδηροδρομικών για θέματα ασφάλειας που κατέληξε στο προαναγγελθέν έγκλημα της τραγωδίας των Τεμπών.

Στη «ρόδινη» εικόνα της ευμάρειας που έδινε ο κ. Σταμάτης, απάντησα ότι η πραγματικότητα είναι πως επί 4 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα αδιάψευστα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, η φτώχεια, η παιδική φτώχεια και οι ανισότητες αυξήθηκαν.

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η ΝΔ μιλάει για μείωση της ανεργίας.

Αλλά τα στοιχεία λένε ότι 31% των νέων, 1 στους 3, είναι άνεργος και 1 στους 2 εργαζόμενους φτωχός, γιατί δουλεύει σε μερική εργασία, άρα με μισό μισθό. 200.000, δε, συντάξεις δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους τους.

Στα λεγόμενα του κύριου Σταμάτη ότι 20.000 νέοι έχουν κάνει αίτηση για επιδοτούμενο δάνειο μέσω του ΟΑΕΔ απάντησε ότι αυτά τα δάνεια είναι μόλις 5.000 και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν τους 400.000 νέους, 7 στους 10, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αυτονομηθούν και μένουν τα παιδικά τους δωμάτια. Ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν τη στεγαστική κρίση, με 1 στα 3 νοικοκυριά να ξοδεύει πάνω από το 50% του εισοδήματος τους σε ενοίκιο ή δόση δανείου, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση ή ψύξη. Στους 400.000 νέους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει άμεσα να δώσει διπλό επίδομα ενοικίου, 170 ευρώ το μήνα στο μεμονωμένο άτομο και 350 στο ζευγάρι με δύο παιδιά ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ανάσα και να εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή στέγη με βιώσιμο κόστος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου