«Θυμός, απογοήτευση και αναγκαίες περικοπές»: Η απάντηση των Ελλήνων καταναλωτών στην ακρίβεια (vid)

Ακρίβεια, Θυμός, Περικοπές, καταναλωτές, ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές, euronews,

«Η περίοδος που διανύουμε μοιάζει αρκετά με την περίοδο των Μνημονίων, μοιάζει σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι στην ίδια ένταση. Τότε διαπιστώναμε τις παραπάνω τάσεις σε μεγαλύτερα ποσοστά. Εδώ και περίπου εννέα μήνες, βρισκόμαστε σε μία ανάλογη τροχιά...», τονίζει ο επικεφαλής του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές στο euronews.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί στο euronews o γεν. διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές, αποτυπώνει το καταναλωτικό κλίμα των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα.

Θυμός, απογοήτευση και αναγκαίες περικοπές: με τον τρόπο αυτό απαντούν οι καταναλωτές στο κύμα ακρίβειας που εδώ και ένα χρόνο μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι έρευνες του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών - ΙΕΛΚΑ καταγράφουν αυτές τις τάσεις, αλλά και μία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα: την επιστροφή σε συνήθειες της περιόδου των Μνημονίων όπως οι αγορές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, η αναζήτηση προσφορών και εκπτώσεων και η επιλογή καταστημάτων με βάση το πού υπάρχουν προσφορές.


Ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές, περιγράφει στο euronews το καταναλωτικό κλίμα όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες έρευνες: «Οι καταναλωτές είναι αρκετά θυμωμένοι, στρεσαρισμένοι, αγχωμένοι» μας είπε. «Σε τέτοιες περιόδους ο καταναλωτής ψάχνει πάντα κάποιον να ρίξει την ευθύνη. Το βλέπουμε στην καθημερινότητα των πολιτών και στις καταγραφές που κάνουμε στις έρευνές μας.»

Στην ετήσια πανελλήνια έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου, χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2017 το 74% των ερωτώμενων κυνηγούσε τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σουπερμάρκετ, αυτό το ποσοστό το 2021 είχε διαμορφωθεί σε μόλις 58% για να αυξηθεί το 2022 στο 63%. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει την ανάγκη των καταναλωτών στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για να εξοικονομήσουν χρήματα. Παράλληλα αυξάνεται και η επίδραση που έχουν οι προσφορές και οι εκπτώσεις στην επιλογή καταστήματος. Το ποσοστό των καταναλωτών που επίλεγε κατάστημα με κύριο λόγο τις προσφορές είχε μειωθεί από 63% το 2017 σε 41% το 2021, για να αυξηθεί το 2022 και πάλι στο 51%, κάτι που δείχνει ότι πλέον η διάθεση προϊόντων σε τιμές ευκαιρίας αποτελεί εκ έντονο σημείο διαφοροποίησης ανάμεσα στις αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Ρωτήσαμε τον Λ. Κιοσέ αν παρατηρείται μία επιστροφή των καταναλωτών στις συνήθειες των Μνημονίων.

«Οι καταναλωτές προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα και έχουν γίνει πολύ πιο ευαίσθητοι στο θέμα των τιμών» μας απάντησε. «Αυτό μεταφράζεται σε διάφορες κινήσεις που κάνουν: η κυριότερη είναι το κυνήγι των προσφορών, η αξιοποίση των προωθητικών ενεργειών και η επιλογή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Επίσης, συγκρίνουν τις τιμές πριν επισκεφτούν ένα κατάστημα ή και μέσα σε αυτό. Η περίοδος που διανύουμε μοιάζει αρκετά με την περίοδο των Μνημονίων, μοιάζει σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι στην ίδια ένταση. Τότε διαπιστώναμε τις παραπάνω τάσεις σε μεγαλύτερα ποσοστά. Εδώ και περίπου εννέα μήνες, βρισκόμαστε σε μία ανάλογη τροχιά και το φαινόμενο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τους επόμενους μήνες μπορεί να ενταθεί ακόμα περισσότερο.»

Η απαντήσεις των καταναλωτών για το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Όπως δείχνουν οι έρευνες του ΙΕΛΚΑ, μέτρα όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» δεν ικανοποιούν τους καταναλωτές

«Οι καταναλωτές ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι, πάντα θέλουν περισσότερα, ακόμα και σε πιο ευνοϊκές περιόδους» σημειώνει ο Λ. Κιοσές. «Πόσο μάλλον τώρα, που υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τον πληθωρισμό. Μέτρα όπως είναι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» σίγουρα δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού, είναι τόσο μεγάλες οι αυξήσεις που δεν μπορεί να τις αντισταθμίσει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα και θα μπορούσαν να ληφθουν περισσότερα μέτρα απο την πολιτεία.

Όσο για το μέλλον, οι πιθανότητες αποκλιμάκωσης των τιμών είναι ελάχιστες.

«Αποκλιμάκωση των τιμών περιμένουμε μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα. Η διεθνής εμπειρία λέει ότι όταν οι τιμές αυξηθούν δύσκολα επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα» εξηγεί ο Λ. Κιοσές.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου