ΙΝΔΙΑ: Τουλάχιστον 300 νεκροί στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες (vid)

Ινδία, Σιδηροδρομικό δυστύχημα, Οντίσα, Αν. Ινδία,

Η Ινδία θρηνεί τα 300 και πλέον θύματα της χθεσινής σιδηροδρομικής τραγωδίας στη πολιτεία Οντίσα της ανατολικής Ινδίας, οι εικόνες του δυστυχήματος φέρνουν στο νου μας την τραγωδία των Τεμπών με 57 νεκρούς στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου....

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1000 περίπου τραυματίστηκαν στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Ινδίας εδώ και δύο δεκαετίες, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο, μετά από σύγκρουση τριών τρένων στην πολιτεία Οντίσα της ανατολικής Ινδίας το βράδυ της Παρασκευής.

Περισσότεροι από 3.500 επιβάτες επέβαιναν στα δύο επιβατικά τρένα που συγκρούστηκαν και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Το υπουργείο Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε έρευνα για τη συντριβή και τα αίτια δεν είναι ακόμη σαφή.

Ενας επιζών επιβάτης είπε ότι δεν θα ξεχνούσε ποτέ τη σκηνή. «Οικογένειες συντρίφθηκαν, σώματα χωρίς άκρα και ένα λουτρό αίματος στις ράγες», είπε.

Η ινδική κυβέρνηση κήρυξε την 3η Ιουνίου ημέρα πένθους λόγω του θανατηφόρου δυστυχήματος.


Έρευνα και διάσωση σε εξέλιξη

Έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες προσωπικό της πυροσβεστικής και αστυνομικοί καθώς και σκύλοι ανιχνευτές. Στο σημείο βρέθηκαν ομάδες της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Το βίντεο δείχνει εκτροχιασμένα πούλμαν και κατεστραμμένες γραμμές, με τις ομάδες διάσωσης να ερευνούν τα παραβιασμένα βαγόνια για να βγάλουν τους επιζώντες και να τους μεταφέρουν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Οι άνθρωποι εθεάθησαν να αναζητούν τους συγγενείς τους στο σημείο και σε κοντινά νοσοκομεία.

Εκατοντάδες νέοι παρατάχθηκαν έξω από ένα κρατικό νοσοκομείο στο Σόρο της Οντίσα για να δώσουν αίμα.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πήγε με ελικόπτερο στο σημείο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI, επικαλούμενο πηγές. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ήταν «αναστατωμένος» από το ατύχημα και είπε ότι «όλη δυνατή βοήθεια» παρέχεται στους πληγέντες.

Οι οικογένειες των νεκρών θα λάβουν 1 εκατομμύριο ρουπίες (12.000 δολάρια), ενώ οι σοβαρά τραυματίες θα λάβουν 200.000 ρουπίες, με 50.000 ρουπίες για ελαφρούς τραυματισμούς, δήλωσε ο υπουργός Σιδηροδρόμων Ασγουίνι Βάισναου. Ορισμένες κυβερνήσεις των πολιτειών έχουν επίσης ανακοινώσει αποζημιώσεις.


«Ώρα θλίψης»

Η σύγκρουση σημειώθηκε περίπου στις 7 μ.μ. τοπική ώρα όταν η αμαξοστοιχία Howrah Superfast Express, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Μπανγκαλόρ στη Χάουρα Δυτικής Βεγγάλης, εκτροχιάστηκε και συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία Coromandel Express, η οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από την Καλκούτα στο Τσενάι, δήλωσαν αξιωματούχοι των σιδηροδρόμων.

Σύμφωνα με τους Ινδικούς Σιδηροδρόμους, τα δίκτυά του εξυπηρετούν τη μεταφορά πάνω από 13 εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά. Αλλά το κρατικό μονοπώλιο είχε ένα αποσπασματικό ιστορικό ασφάλειας λόγω της γήρανσης των υποδομών.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, πολλές εκατοντάδες ατυχήματα συμβαίνουν κάθε χρόνο στους σιδηροδρόμους της Ινδίας. Τα περισσότερα σιδηροδρομικά ατυχήματα ενοχοποιούνται σε ανθρώπινο λάθος ή σε ξεπερασμένο εξοπλισμό σηματοδότησης.

Η χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή στην Ινδία ήταν το 1981, όταν ένα υπερπλήρες επιβατικό τρένο εκτινάχθηκε από τις γραμμές σε ένα ποτάμι κατά τη διάρκεια ενός κυκλώνα στην πολιτεία Μπιχάρ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 800 ανθρώπους.

Το δυστύχημα της Παρασκευής κατατάσσεται ως το τρίτο χειρότερο και το πιο θανατηφόρο από το 1995, όταν δύο τρένα εξπρές συγκρούστηκαν στο Φιροζαμπάντ, κοντά στην Άγκρα, σκοτώνοντας περισσότερους από 300 ανθρώπους.
(Με τη συμβολή Διεθνών Ειδησεογραφικών Πρακτορείων)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου