Αποκλεισμός των Μη Μισθωτών από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

e-ΕΦΚΑ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, μη μισθωτοί,

Εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί από την 1η Ιουνίου είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω συσσώρευσης χρεών κατά την περίοδο της πανδημίας...

Από την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, μη μισθωτοί, βρίσκονται χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας προς τον ΕΦΚΑ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής αναστολών των χρεών που συσσωρεύτηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, αντί της διαγραφής τους. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το οικονομικό της επιτελείο δίνανε επικοινωνιακά συγχαρητήρια στους εαυτούς τους για το πως προχωρούσε τάχα μου δήθεν η εξόφληση των χρεών αυτών, χωρίς καν να δοθεί στην πράξη ούτε η παραμικρή διευκόλυνση στους πληττόμενους.

Αυτά βεβαίως προκαλούν και οι διαχρονικές μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, που παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις κατά καιρούς, άφηναν και αφήνουν χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς καμία ασφάλιση και καμία πρόσβαση ούτε σε υποτυπώδεις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ρυθμίσει το ζήτημα ώστε τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές να μην μείνει κανένας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη συνέχεια η όποια Κυβέρνηση προκύψει να ρυθμίσει οριστικά το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ:

1) Οι Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης -που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ- μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας ΜΟΝΟΝ το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και ΟΧΙ εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως με αυτή την ευεργετική διάταξη διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.

2) Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου