Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Η δικαστική μεταρρύθμιση της Πολωνίας παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ»

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ΔΕΚ, Πολωνία, Δικαστική Μεταρρύθμιση, παραβιάζει το δίκαιο Ε.Ε.,

Δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για μια υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλη κρίση στις σχέσεις Βαρσοβίας και Βρυξελλών...

Η δικαστική μεταρρύθμιση της Πολωνίας παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο επειδή υπονομεύει το δικαίωμα πρόσβασης σε ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό σώμα, δήλωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ) σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση.

«Η αξία του κράτους δικαίου είναι αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κοινής έννομης τάξης και εκφράζεται με συγκεκριμενες αρχές που περιέχουν νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη», δήλωσαν οι δικαστές το απόγευμα της Δευτέρας.

«Τα μέτρα που έλαβε έτσι ο πολωνός νομοθέτης είναι ασυμβίβαστα με τις εγγυήσεις πρόσβασης σε ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο», προστίθεται στην απόφαση που αποτελεί σαφή απόρριψη της μεταρρύθμισης που εισήγαγε το 2019 η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), η οποία πυροδότησε έντονη διαμάχη μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου