Αλέξης Τσίπρας στο MEGA: «Επιμένω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ιδιωτικοποιήσει το νερό» (vid)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συνέντευξη, MEGA Channel, Live News, Νίκος Ευαγγελάτος,

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή «Live News» του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA» και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο...

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους επικίνδυνους χειρισμούς του στο θέμα της Θράκης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ χαρακτήρισε λαθεμένη την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απομακρύνει τον Μουσταφά Κατραντζή και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο του προέδρου της ΝΔ.

«Ήταν λαθεμένη η απόφαση. Πιστεύω ότι κάνει λάθος και μάλιστα εκ των υστέρων. Έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια, το όνομά του είναι γραμμένο στα ψηφοδέλτια. Είναι λάθος γιατί δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.


Παράλληλα μίλησε για μέγιστη υποκρισία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπογραμμίζει ότι «δεν μπορείς να βάζεις τα εθνικά θέματα στην αρένα της προεκλογικής αντιπαράθεσης».

«Δεν ζήτησα να φύγει ο Κατρατζή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ίσα ίσα, είναι λάθος. Αυτός είναι ένας ολισθηρός δρόμος όπου δεν θα ακολουθήσω. Δεν θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας με τον κύριο Μητσοτάκη. Θα το χορέψει μόνος του» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υποκρισία Μητσοτάκη

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το ζήτημα στη Ροδόπη είναι πολύ ευαίσθητο κάνοντας λόγο για άγαρμπη διαχείριση από τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος το ξεκίνησε. «Δεν καταλαβαίνω γιατί έβαλε κεντρικό θέμα τη Θράκη» μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναρωτώμενος χαρακτηριστικά «τόση αλαζονεία;».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να του στήσει παγίδα και υπενθύμισε ότι μετά τις εκλογές έλαβε ένα μήνυμα, «χωρίς να στείλει τον διοικητή ΕΥΠ όπως έκανα εγώ», και δύο εβδομάδες αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είδε το ζήτημα δημοσιοποιημένο στο Πρώτο Θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στο ενημερωτικό σημείωμα που έλαβε από τον Κ. Μητσοτάκη, υπήρχε σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να διαγράψει το όνομα του υποψηφίου του και να δημοσιοποιήσει το μήνυμα.

«Ενώ είχε χαρτί στα χέρια του το οποίο έλεγε και για τον δικό του υποψήφιο, ο κ. Μητσοτάκης το έδωσε στα ΜΜΕ κόβοντας τον δικό του υποψήφιο και λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνική εξαίρεση. Δεν μπορεί να εργαλειοποιήσει με τέτοιο τρόπο την ΕΥΠ. Ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Σαμαράς την εργαλειοποίησαν έτσι» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Είναι ζήτημα υποκρισίας» δήλωσε για τον Κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε ότι «δεν διστάσει προκειμένου να κερδίσει 10.000 -12.0000 ψήφους να δημιουργήσει θέμα που θα το βρει μπροστά του την επομένη των εκλογών».

Η Τουρκία τρίβει τα χέρια της

Την ίδια η ώρα η Τουρκία, που είναι πάρα πολύ δραστήρια, τρίβει τα χέρια της προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα της Θράκης δεν λύνονται με το να λέει ο Μητσοτάκης στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες ότι η ψήφος τους «είναι υποκινούμενη».

Ο τρόπος να περιθωριοποιήσουμε τις τουρκικές βλέψεις και την προσπάθεια χειραγώγησης είναι μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι μεγάλο λάθος, ως πολιτεία, το να θέσουμε απέναντι το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας. Είναι αυτό που θέλει ο Ερντογάν» καθώς όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορεί να λέει ότι η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους και άρα μόνη ελπίδα της είναι η Τουρκία.

«Εκτιμώ ότι το μείζον θέμα είναι πώς κάποιος που έχει διατελέσει πρωθυπουργός και θέλει να επανεκλεγεί διαχειρίζεται με περισσή ανευθυνότητα ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Όσον αφορά στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο πρώτος ουδέποτε έχει μιλήσει για τουρκική μειονότητα και πρόσθεσε ότι ο υποψήφιος στην Ξάνθη «υπέπεσε σε ατόπημα και τον επιπλήξαμε».

Ναυάγιο στην Πύλο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι πήγε λάθος στο επιχειρησιακό σχέδιο αναφορικά με το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το κρίσιμο είναι εάν αποτελεί προτεραιότητα της Ελλάδας η ζωή και πρόσθεσε ότι οφείλουμε να φυλάσσουμε τα σύνορα της χώρας και ταυτόχρονα, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις ηθικές αξίες μας οφείλουμε να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή όταν αυτή κινδυνεύει.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η επιχειρησιακή γραμμή που είχε το λιμενικό την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015 – 2019), όταν πέρασαν από το Αιγαίο πάνω από 1 εκατ κόσμου ήταν ότι όταν κινδυνεύει άνθρωπος πρέπει να τον σώζουν. «Δεν είμαι βέβαιος ότι και τώρα ισχύει το ίδιο» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολλές αντιφάσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο ίδιος και έδειξε τον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Κλιάρη.

Απαντώντας για την επιλογή του κ. Κλιάρη επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «επιλέξαμε τον Κλιάρη ως υπαρχηγό με σαφή επιχειρησιακή κατεύθυνση για την οποία η χώρα πήρε εύσημα. «Η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς» επί ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ο ίδιος και υπενθύμισε τον κεντρικό ρόλο που έπαιξαν απλοί πολίτες στις διασώσεις αλλά και τα εύσημα που έλαβε η χώρα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Το 2015 - 2019 είχαμε κύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας τη λέξη πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που ήταν τώρα κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική που θα εφάρμοζε στο μεταναστευτικό θα μπορούσε να περιγραφεί μέσα από την «υπεράσπιση των συνόρων της χώρας, ταυτόχρονα με την υποχρέωση να σώζουμε ανθρώπινες ζωές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας στις κατηγορίες ότι η πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό έκανε τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι», έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και υπενθύμισε ότι η προσφυγικές ροές προς τη χώρα σταμάτησαν με την πανδημία και έτσι η Μόρια έφτασε να έχει 5.000 ανθρώπους όταν λίγο νωρίτερα είχε φτάσει τους 25.000. Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το 2019 οι πρόσφυγες στη Μόρια ήταν 5.000.

«Απαιτείται διεκδίκηση άλλης μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε την ανάγκη για αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και ενός νέου συμφώνου για τη μετανάστευση που μοιράζει τα βάρη στις χώρες της ΕΕ/

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Όσον αφορά στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ ο Αλ. Τσίπρας επανέλβε ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίησή τους καθώς δεν υπάρχει άλλο λόγος για τον οποίο να δημιούργησε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων.

Επιπλέον απαντώντας της δηλώσεις Μητσοτάκη περί επιστροφής τους στο δημόσιο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο μόνο λόγος που το κάνει είναι επειδή υπάρχουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ που εδώ και καιρό ο πρόεδρος της ΝΔ, όταν ήταν πρωθυπουργός επέλεγε να μην τις εφαρμόσει.

Υγεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας σημείωσε ότι η επιλογή του Μητσοτάκη για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δεν κρύβεται ενώ για τις εξαγγελίες για δήθεν 10.000 προσλήψεις στην Υγεία τόνισε ότι αυτές είναι στην ουσία οι αντικαταστάσεις όσων πάρουν σύνταξη και όχι επιπλέον προσλήψεις.

Αυτά, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας προκύπτουν από το μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στη Κομισιόν ενώ πρόσθεσε επικαλούμενος και πάλι το μεσοπρόθεσμο ότι προβλέπονται 10% μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη υπογραμμίζοντας ότι «μέσα μνημόνια πήραμε πάνω από τους 300 στο ΕΚΑΒ».

«Πήραν 1.000 για την πανεπιστημιακή αστυνομία και πεθαίνει ο κόσμος στις καρότσες των αγροτικών» σχολίασε ο ίδιος.

Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η μεγάλη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με την υποχρέωση να μαζέψει 40 δισ. στα δημόσια ταμεία, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο βρήκε τα λεφτά στα ταμεία αλλά και λόγω της πανδημίας είχε τη δυνατότητα να ξοδέψει άλλα 60 δισ. τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η ΝΔ αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 40 δισ. ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στην απλή αναλογική, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν «αξιακή -ως πάγιο αίτημα της Αριστεράς- και στρατηγική επιλογή» του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ηττήθηκε διότι οι προοδευτικές δυνάμεις δεν τη στήριξαν. «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτό θα έχει κόστος για όλους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου