Γ. Βαρουφάκης στο OPEN: «Oι φράχτες δεν δούλεψαν πουθενά – μόνη λύση οι ασφαλείς δίοδοι για το κέντρο της Ευρώπης» (vid)

Γιάνης Βαρουφάκης, ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, OPEN TV, Ευλαμπία Ρέβη, Γιώργος Σιαδήμας,

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης στο OPEN TV για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και την αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη
στο OPEN TV και στην Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Σιαδήμα.Όλα έδειχναν ότι θα μπείτε τον Μάιο στη Βουλή

Φαίνεται ότι αυτό μας έφαγε, υπήρξε ένα καθησυχασμός του κόσμου. Πολλοί ήρθαν και μου είπαν ότι «νομίζαμε ότι η δεύτερη εκλογή είναι η σημαντική, στη δεύτερη εκλογή θα παιχτούν όλα».

Δεν έφταιξε ο οικονομικό πρόγραμμα;

Όποιος σας πει ότι ξέρει ακριβώς γιατί είχαμε το εκλογικό αποτέλεσμα που είχαμε, είτε για εμάς είτε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, νομίζετε ξέρει ο Κυριάκος γιατί πήρε 41%; Εκείνη η κάλπη ήταν πολύ περίεργη.

Φαίνεται να ανατρέπεται αυτό; Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μάλλον περνάτε το κατώφλι της Βουλής

Σε μια εβδομάδα θα ξέρουμε. Όταν έχεις εισπράξει ένα τέτοιο χαστούκι από το εκλογικό σώμα θα πρέπει να είσαι πολύ αλαζόνας για να μην ανταποκριθείς σε αυτό. Εμείς αποδεχτήκαμε ότι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα απερρίφθη. Απερρίφθη όχι επειδή δεν ήταν καλό, δεν διαβάστηκε. Ο κόσμος δεν διαβάζει τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία, η ομάδα ψέματος, αλήθειας, πώς τη λένε, πήρε ένα κομμάτι, το ΔΗΜΗΤΡΑ, το δαιμονοποίησε, αυτό δεν μας έκανε κακό, μας έκανε κακό το ότι βγήκαμε, φαντάζομαι, με ένα αφήγημα το οποίο ναι μεν είναι αληθινό και το πιστεύω, αλλά από την άλλη μεριά ξενίζει τον κόσμο γιατί 13 χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί αυτός ο λαός να του μιλάνε για μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, για ακίνητα που θα βγούνε στο σφυρί, για ιδιωτικό χρέος το οποίο είναι στο κόκκινο, για όλα αυτά τα προβλήματα. Ο κόσμος δεν θέλει να ακούει άλλο για προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύει ο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα πράγματα πάνε καλά.

Είναι πιο στρογγυλεμένος ο λόγος σας δεν έχει τόσες γωνίες όπως πριν

«Φάγαμε» ένα χαστούκι, δεν πρόκειται να στρογγυλέψουμε τις γωνίες μας. Εμείς πιστεύουμε στη σεμνότητα. Ο λόγος δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το ΜέΡΑ25, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κόσμος πλέον δεν πιστεύει ότι η πολιτική μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ζωές του. Δεν είναι ότι πιστεύουν το αφήγημα της κανονικότητας, ότι η χώρα είναι βιώσιμη, ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, ότι θα αρχίσουμε να «πετάμε» με τις επενδύσεις. Αυτά τα λέει ο κ. Μητσοτάκης, ο κόσμος δεν τα πιστεύει. Αλλά εμείς, η Αριστερά αποτύχαμε, συνολικά. Είχαμε απλή αναλογική, δεν μπορέσαμε να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι…

Εμείς είπαμε, δύο χρόνια το λέμε, να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να έχουμε ένα πρόγραμμα.

(για το «να μου κοπεί το χέρι» που είχε πει)

Όταν ο κ. Τσίπρας αρνιόταν συνέχεια να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και μας παρέπεμπε για μετά τις εκλογές, δηλαδή ουσιαστικά μας έλεγε «ελάτε να κυβερνήσετε χωρίς πρόγραμμα και να σας δώσω ένα υπουργείο», σε αυτό είχα πει να «να μου κοπεί το χέρι». Αλλά δεν καταφέραμε εμείς η προοδευτική διακυβέρνηση να παρουσιάσουμε στον κόσμο τι θα κάναμε, ποιο θα ήταν το πρόγραμμά μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «με ξέρετε, με ψηφίζετε, αυτά που έκανα θα συνεχίσω να τα κάνω», εκεί κρίθηκε το παιχνίδι.

Οπότε για εμάς τώρα σε αυτήν την εκλογή της 25ης Ιουνίου ένα είναι το ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα που το θέτουμε στον ελληνικό λαό «ξέρεις τι έχουμε κάνει, ψηφοφόρε, τα τελευταία 4 χρόνια. Αυτή τη φωνή τη θέλεις στη Βουλή; Είναι στο χέρι σου».

Για τους υποψηφίους της κας Κωνσταντοπούλου που λένε ότι θα ψηφίσουν Βαρουφάκη

Δεν ξέρω, δεν έγινε με συνεννόηση, σας διαβεβαιώ.

Η μεγάλη μου χαρά ήταν ότι πριν τρεις μέρες 66 στελέχη της Αριστεράς, δεν ήταν μαζί μας μέχρι προχτές, υπέγραψαν από μόνοι τους –πάλι χωρίς συνεννόηση- ένα κείμενο στήριξης του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη γι’ αυτές τις εκλογές. Ήταν ο πρώην Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κορωνάκης, ο πολύ σπουδαίος άνθρωπος ο Χάρης Γολέμης, για δεκαετίες Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πουλαντζά, στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς.

Μήπως η Αριστερά δεν εξελίχθηκε;

Η αλήθεια ότι ο κόσμος θέλει ακόμα και ένα απατηλό ψέμα. Προτιμάει ένα απατηλό ψέμα από μία σκληρή αλήθεια. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος. Ο λόγος είναι ότι δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε.

Μετανιώσατε που δεν πήρατε ένα τηλέφωνο τον κ. Τσίπρα;

Όχι βέβαια, γιατί εδώ είναι πολιτικά ζητήματα. Το είχα πει ότι πρέπει να παραμερίσουμε τις πικρίες μας. Το λες αυτό, κάνεις επίσημη πρόσκληση και απαντάει επισήμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «όχι, δεν θα μιλήσουμε, θα μιλήσουμε μετά τις εκλογές». Πιστεύω ότι ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος.

Αναδείξατε την άποψή σας ότι είστε εναντίον του φράχτη στον Έβρο

Προφανώς και είμαστε εναντίον του φράχτη, όπως είμαστε εναντίον του φράχτη μεταξύ Αμερικής και Μεξικού… Γιατί οι φράχτες δεν δουλεύουν. Δεν προστατεύουν τα σύνορα της χώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι τους φράχτες είτε τους φτιάχνεις, στο Μαρόκο για να σταματάς τους αφρικανούς να μην πηγαίνουν στην Ισπανία είτε στα σύνορα Αμερικής – Μεξικού, όπου έχουν φτιαχτεί φράχτες, στο Μπέλφαστ. Δούλεψε; Δεν δούλεψαν ποτέ οι φράχτες. Ο φράχτης είναι σαν ένα πώμα, ένα φελλό με το οποίο πας να ταπώσεις ένα ηφαίστειο. Δεν θα δουλέψει.

Λύση ελληνική δεν υπάρχει, είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Έχουμε δύο επιλογές και η μία είναι χειρότερη από την άλλη. Η μία είναι να μην έχουμε φράχτη και να μπούνε όλοι μέσα και να έχουμε 2 -3 εκατομμύρια ξένους μετανάστες και να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το θέλανε οι Γερμανοί, θέλανε οι Αυστριακοί, θέλανε οι Λιθουανοί. Αυτό δε θέλανε το 2015; Κλείσανε την Ειδομένη, μπήκαν όλοι εδώ, και κόλλησαν εδώ μέσα. Αυτή είναι μία μη λύση. Η δεύτερη μη λύση είναι ο φράχτης, γιατί όταν βάζεις τον φράχτη μετά τι γίνεται; Αυξάνεται η τιμή που χρεώνουν οι διακινητές.. Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και εδώ έχουμε ευθύνη ως ελληνική κυβέρνηση. Είναι μία κριτική την οποία την έκανα και στον Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν Πρωθυπουργός και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έπρεπε σε κάθε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προβάλουν βέτο. Βέτο, δεν θα περάσει τίποτα, δεν θα αποφασιστεί τίποτα εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της μετανάστευσης. Και το πρόβλημα της μετανάστευση πρέπει να λυθεί με δύο τρόπους, ο πρώτος είναι αυτός που κατατέθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι για τους μετανάστες, για το κέντρο της Ευρώπης και μετά να μοιράζονται οι μετανάστες. Και είμαστε και μία ήπειρος που γερνάει, τους θέλουμε τους μετανάστες. Η Γερμανία έχει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, η Γαλλία το ίδιο…

Θέλω να τονίσω τη σημασία του βέτο, αν δεν είσαι διατεθειμένος να ασκήσεις βέτο δεν πρόκειται να γίνει.

Για το αν δεν σώσαμε, ως χώρα, τους μετανάστες του ναυαγίου

Έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς οι επικεφαλής πολιτικών σχηματισμών να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Έχω σκέψεις πολύ μαύρες για το ρόλο του λιμενικού, δεν δικαιούμαι να χρίζω τον εαυτό μου δικαστή, ένορκο, εισαγγελέα, ντετέκτιβ και ανακριτή. Θα ήθελα να υπάρξει μία πραγματική έρευνα για το επιχειρησιακό σκέλος του λιμενικού, τι ακριβώς έγινε. Δυστυχώς, πέφτουν και σε αντιφάσεις… με το σκοινί, υπήρξε σκοινί, δεν υπήρξε σκοινί, ήταν κοντά δεν ήταν κοντά. Αυτά θα πρέπει, για το καλό της χώρας, να διερευνηθούν σοβαρά και εμείς οι πολιτικοί και εσείς οι δημοσιογράφοι να μην παίζουμε το ρόλο του ερευνητή του τι συνέβη επιχειρησιακά. Το πολιτικό κομμάτι είναι ξεκάθαρο. Εδώ η Ευρώπη είναι ένοχη, δεν είναι ατύχημα, είναι σχέδιο. Οι πνιγμοί στη Μεσόγειο χρησιμοποιούνται, εργαλειοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η μοναδική πολιτική που έχουμε αποτροπής των μεταναστευτικών ορδών. Το είπε και ο κ. Μπορέλ. Η Ευρώπη, λέει, είναι ένας ωραίος κήπος -ο ανεκδιήγητος κ. Μπορέλ- και όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι μια άγρια ζούγκλα που προσπαθεί να εισβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου