Αλέξης Τσίπρας από το Σύνταγμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς» (vid)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ομιλία στο Σύνταγμα,

«Είμαστε όρθιοι και θα είμαστε εδώ. Πάμε μπροστά και θα νικήσουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από την κατάμεστη πλατεία Συντάγματος

«Να μην αφήσουμε να σβήσει η ελπίδα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης σε αυτόν το τόπο» αυτό το μήνυμα έστειλε από το Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε μάθει να παλεύουμε στα δύσκολα, να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και να ανατρέπουμε συσχετισμούς προς όφελος των δυνάμεων της κοινωνικής πλειοψηφίας» και συμπλήρωσε ότι οι εκλογές δεν θα κρίνουν απλώς το νικητή και τον ηττημένο: «Θα κρίνουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα κρίνουν και πως και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Άρα θα κρίνουν με δυο λόγια την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τις συνθήκες της ζωής μας, το μέλλον όλων μας. Θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας»



Τα διλήμματα της κάλπης

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα διλήμματα της κάλπης τα οποία τόνισε ότι είναι «είναι πολύ σκληρά, γιατί αυτή τη φορά ψηφίζουμε ξανά με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής».

«Δύο διαφορετικά σχέδια για τη χώρα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Δύο διαφορετικά σχέδια, δύο διαφορετικές αντιλήψεις, δύο διαφορετικά οράματα για την Ελλάδα.

Το δικό μας όραμα είναι μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και δικαιοσύνης.
  • Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες.
  • Μιας χώρας και μιας οικονομίας όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών.
  • Μιας χώρας όπου οι πολίτες της δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο.
  • Μιας χώρας ανθρωπιάς που θα φροντίζει όλους τους ανθρώπους της, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.
  • Μιας χώρας που κάθε πολίτης θα έχει μπροστά του ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους,
  • Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος.
  • Με εργαζόμενους και εργαζόμενες που θα αμείβονται καλύτερα για τη δουλειά τους, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας.
  • Όπου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία, αλλά θα συμμετέχουν ισότιμα και αναλογικά στα κοινά βάρη.
  • Όπου ένα νέο ζευγάρι θα μπορεί να αποκτήσει παιδιά όποτε το επιθυμεί γιατί θα έχει στήριξη από τη Πολιτεία να μείνει σε προσιτό οικονομικά σπίτι, να δουλέψει με αξιοπρεπείς μισθούς, να στείλει σε δημόσιους βρεφικούς σταθμούς τα παιδιά του.
  • Όπου ένας νέος αγρότης θα μπορεί να μείνει στην ύπαιθρο, με εφόδια και στήριξη για να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Όπου ένας άνθρωπος με αναπηρία θα ζει, θα εργάζεται, θα ψυχαγωγείται και διασκεδάζει όπως κάθε άλλος.
  • Μιας χώρας που οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς δεν θα καθορίζονται κατά τη γέννηση του.
  • Από το αν γεννήθηκε πλούσιος ή φτωχός, στο κέντρο ή στη περιφέρεια.
  • Αλλά θα είναι για όλους ανοιχτοί και θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες και τη προσπάθειά του.
Αυτό είναι το όραμα το δικό μας για τη πατρίδα μας» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προτεραιότητα τα κέρδη για την ΝΔ

Από την άλλη μεριά «έχουμε ένα σχέδιο, των πολιτικών μας αντιπάλων, που βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη και αποθεώνει την αγορά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο όπως τόνισε «θέλει ολοένα και συρρικνωμένο το ρόλο του κράτους.
  • Που υπολογίζει περισσότερο κέρδη και ζημιές.
  • Αλλά όχι τις ανθρώπινες ζωές.
  • Ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα που θέλει την ανάπτυξη να έρχεται μέσα από τις φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς και τη μείωση του εργασιακού κόστους.
  • Από την απόσυρση του Δημοσίου από κρίσιμους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ώστε να δοθεί χώρος στα κερδοσκοπικά funds.
  • Γιατί πιστεύουν ότι όταν οι ισχυροί και τα funds αυξάνουν τα κέρδη τους, τότε θα έρθει η ανάπτυξη.
  • Μόνο που αυτή η ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ και πουθενά όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι ιδέες.
  • Η φτηνή, η μη συμπεριληπτική ανάπτυξη.
  • Η ανάπτυξη που δε σέβεται ούτε το περιβάλλον ούτε τους εργαζόμενους.
  • Ούτε τους φυσικούς ούτε τους ανθρώπινους πόρους.
  • Είναι μια ανάπτυξη μη βιώσιμη.
  • Καταδικασμένη να φθίνει και να αναπαράγει κρίσεις.
  • Κοινωνικές εντάσεις και τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων»
«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να κρύψουν αυτές τις πτυχές του σχεδίου και του προγράμματός τους από τη προεκλογική αντιπαράθεση» σημείωσε παράλληλα και συμπλήρωσε: «Και εξαγγέλλουν δεσμεύσεις που δε θα υλοποιήσουν, ενώ κρύβουν άλλες που θα υλοποιήσουν. Γιατί το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ο κος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα στα Σταθερότητας. Σε αυτό δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες»

Στο πρόγραμμα της ΝΔ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του προβλέπονται μειώσεις στις δαπάνες του δημοσίου για τα νοσοκομεία, για τα σχολεία, για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν προβλέπεται πραγματική αύξηση του μέσου μισθού. Δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις όσων αποχωρούν» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Με δυο λόγια το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου και στασιμότητα των μισθωτών του ιδιωτικού.
  • Περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, και ιδιαίτερα του ΕΣΥ.
  • Για αυτό και ο κος Πνευματικός φανέρωσε ότι στο ΕΣΥ θα γίνεται διαλογή ασθενών.
  • Γιατί το ΕΣΥ δε θα έχει δαπάνες ούτε προσωπικό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.
  • Και τις ακριβές θεραπείες θα τις χορηγούν με βάση το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.
  • Όποιος δεν έχει προσδόκιμο δε θα παίρνει μια ακριβή θεραπεία.
  • Θα πηγαίνει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
  • Και αν δεν έχει λεφτά, δε θα έχει θεραπεία».

ΝΔ όπως ΕΡΕ]

Ο Αλέξης Τσίπρα αναφέρθηκε και στο θέμα της μειονότητας, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «επεδίωξε μία τοξική προεκλογική εκστρατεία, μη διστάζοντας να ρίξει στην προεκλογική αρένα ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της μειονότητας. Δεν δίστασαν να γυρίσουν τη χώρα στα μονοπάτια του διχασμού. Εθνική εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ και μειοδότες οι βουλευτές και οι ψηφοφόροι του. Λες και δεν είναι η ΝΔ αλλά η ΕΡΕ.

Πήραν όμως το μάθημα που τους άξιζε. Εμάς και τους μειονοτικούς βουλευτές μας ήθελε να διασύρει ο Μητσοτάκης και τελικά μετέτρεψε τον δικό του μειονοτικό υποψήφιο σε αποδιοπομπαίο τράγο, όπως συνηθίζει. Δεν δίστασε να στείλει την Ντόρα Μπακογιάννη στη Ροδόπη και να εκβιάσει τη μειονότητα. Ένα μήνυμα που ήθελαν να το στείλουν σε όσους αντιδρούν στα σχέδιά τους.

Εμείς με την πατρίδα δεν παίζουμε. Δεν είναι αναλώσιμη η Ελλάδα, ούτε τη βγάζουμε στο παζάρι για λίγες ψήφους. Την πατρίδα την έχουμε πάνω από τα κομματικά μας συμφέροντα. Και θα την υπερασπιστούμε», πρόσθεσε.

Η στρατηγική της ΝΔ αντιγράφει τον Μακιαβέλι

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, δεν είναι συνέχεια της προηγούμενης. Είναι μια καινούργια αναμέτρηση. Και τα διλήμματα αυτή τη φορά είναι σκληρά. Δεν τα βάζουμε εμείς.

Το εκλογικό σύστημα που δίνει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, τα βάζει. Και στην κρίση του λαού είναι τα δύο προγράμματα αλλά και οι δυο εναλλακτικές στρατηγικές.

Η δική μας στρατηγική είναι στρατηγική της ισχυρής δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της κοινωνίας των πολιτών, της συμμετοχής, της συμπερίληψης και του διαλόγου.

Η στρατηγική της ΝΔ βρίσκεται στον αντίποδα. Το πρόγραμμά της αντιγράφει τα εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού και η στρατηγική της αντιγράφει τον Μακιαβέλλι.

Γιατί στρατηγική και σχέδιό τους δεν είναι μόνο να κερδίσουν τις εκλογές αλλά κυρίως να αποδυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους εμποδίσει να στήσουν από Δευτέρα ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς.

Στόχος τους είναι μια κατακερματισμένη, και ανίσχυρη αντιπολίτευση. Με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή. Αυτό επιδιώκουν. Το λένε. Και το δείχνουν ευνοώντας στην πράξη συγκεκριμένα κόμματα, που βοηθούν αυτό το σχεδιασμό.

Γιατί; Γιατί ένα υποβαθμισμένο κοινοβούλιο με μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση, είναι η καλύτερη προϋπόθεση για τη συγκρότηση όχι μιας κυβέρνησης αλλά ενός καθεστώτος.

«Ήταν ένα κράτος μεγάλου αδερφού που θα γίνει ακόμα πιο ασύδοτο και ανεξέλεγκτο εάν επαναληφθούν οι συσχετισμοί της κάλπης της απλής αναλογικής. Γι αυτό καλούμε τον κάθε πολίτη να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το ζήτημα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η δημοκρατική κανονικότητα.

Καλούμε τους πολίτες να σκεφτούν ποιες επιλογές στην κάλπη βοηθούν τον Μητσοτάκη και ποιες επιλογές τον εμποδίζουν. Καλούμε κάθε πολίτη να προσέλθει στις κάλπες να μη βγάλει την ψήφο του από την κάλπη της Δημοκρατίας, και έκανε κάλεσμα σε αυτούς που δεν ψήφισαν να προσέλθουν στις κάλπες.

«Γιατί το λέω από την πρώτη στιγμή καμία αναμέτρηση δεν κρίνεται εάν δεν το πει ο λαός με την ψήφο του και κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος παρά μόνο αυτός που δεν δίνεται».

Στο τέλος ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης τις επόμενες μέρες μέχρι να κλείσει και η τελευταία κάλπη την Κυριακή. Και από τη Δευτέρα να είμαστε πάλι μαζί, και θα είμαστε πόλι μαζί στο πλάι της κοινωνίας για λογαριασμό της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μήνυμα εγρήγορσης μέχρι τις κάλπες

«Γιατί το ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς, το αποκούμπι των αδικημένων η φωνή όσων δεν έχουν φωνή τυχαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης. Ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης. Όχι κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης, κόμμα που θα φέρει τον λαό στη διακυβέρνηση και την εξουσία.

Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας, άνθρωπο τον άνθρωπο να διεκδικήσουμε την κάθε ψήφο για τον αγώνα των αξιών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου