Ισπανία: Αυξάνεται το προβάδισμα του συντηρητικού κόμματος - Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 23ης Ιουλίου

Ισπανία, Εθνικές εκλογές 23ης Ιουλίου, δημοσκόπηση, PSOE, VOX, PP, Sumar, Podeomos,

Αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες τάσεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης, η Ισπανία φαίνεται να κινείται προς τα δεξιά, με το ακροδεξιό κόμμα Vox να σημειώνει σημαντικά κέρδη...

Η Ισπανία πρόκειται να διεξαγάγει πρόωρες εθνικές εκλογές στις 23 Ιουλίου, αφού ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) τις προώθησε μετά τα πολύ κακά αποτελέσματα στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στα τέλη Μαΐου.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Κυριακή εκτιμά ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) θα χρειαστεί τη στήριξη των ακροδεξιών του Vox για να κυβερνήσει.

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ισπανία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), αλλά και πάλι θα χρειαστεί τη βοήθεια του ακροδεξιού Vox για να κυβερνήσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία Ipsos για την εφημερίδα La Vanguardia από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου με τη συμμετοχή 2.000 ανθρώπων, το PP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 35% των ψήφων και το PSOE το 28%. Το Sumar, η νέα παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην οποία συμμετέχει το Podemos, θα συγκέντρωνε 13%, οριακά υψηλότερα από το Vox με 12,6%, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση εν όψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Με βάση τις προβλέψεις, το Λαϊκό Κόμμα (PP)  θα συγκέντρωνε μεταξύ 138 και 147 εδρών στην 350μελή βουλή, και το  Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) μεταξύ 102 και 112 εδρών. Το Vox, ο πιθανότερος εταίρος του PP στον σχηματισμό συνασπισμού, θα εξασφάλιζε μεταξύ 32 και 39 εδρών. Το Sumar θα κέρδιζε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μεταξύ 31 και 39 εδρών.

Εάν επαληθευτούν τα ευρήματα της δημοσκόπησης, θα σημαίνει ότι ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος (PP) και του Vox θα μπορούσε να συγκεντρώσει ακόμα και πάνω από 180 έδρες, αριθμός αρκετός για την απόλυτη πλειοψηφία.

Εναλλακτικά, το PP και το Vox θα μπορούσαν μαζί να κερδίσουν 170 έδρες, μια εξέλιξη που θα τους εξασφάλιζε περισσότερες έδρες από μια συμμαχία του PSOE και του Sumar, που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα ξεπερνούσε οριακά τις 150.

Οι εθνικές εκλογές προκηρύχθηκαν από τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ύστερα από την ήττα του κόμματός τους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου. Όλες οι δημοσκοπήσεις έως τώρα προβλέπουν ότι το PP θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου