Υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Τσίπρα;

Αλέξης Τσίπρας,

Οι άνθρωποι που παίρνουν τη βαριά ευθύνη από τον Αλέξη Τσίπρα οφείλουν να ανταποκριθούν, οι συλλογικές διαδικασίες να προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -και όχι από την ενεργό πολιτική- προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα και συντάραξε φίλους και εχθρούς. Είναι εύλογο ότι υπήρξε σοκ για πολλούς και πολλές. Δεκαπέντε χρόνια στο τιμόνι του κόμματος δεν είναι λίγος χρόνος. Ιδίως για έναν ηγέτη που ενέπνευσε εκατοντάδες χιλιάδες όχι απλώς να πάνε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να ενταχθούν. Ως εκ τούτου, η απογοήτευση που βιώνουν πολλά μέλη και φίλοι του κόμματος είναι αναμενόμενη.

Υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα πρόεδρο; Είναι το ερώτημα που τίθεται στα τηλεοπτικά πάνελ αλλά και στις συζητήσεις που έχουν φουντώσει από το μεσημέρι της Πέμπτης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μη ερώτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη του νέου ΣΥΡΙΖΑ ως άμεση προτεραιότητα όχι μόνο για το κόμμα, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία. Η Αριστερά είναι κοινωνική και ιστορική ανάγκη. Τα κόμματα εκφράζουν εκπροσωπήσεις, ταυτίσεις, αιτήματα με τη μορφή των πολιτικών προγραμμάτων, ιδέες και αξίες. Όσο υπάρχουν ανισότητες στην κοινωνία, στην εργασία, στην εκπαίδευση, όσο η δημοκρατία, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες περιορίζονται, όσο το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά συρρικνώνονται, όσο η Ακροδεξιά και οι ιδέες του φόβου, του ρατσισμού και του μίσους κερδίζουν έδαφος, η Αριστερά οφείλει να υπάρχει, και μάλιστα ισχυρή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχει μετά τον Τσίπρα, αλλά το πώς θα ανταποκριθεί στη νέα εποχή, με νέους ανθρώπους στο τιμόνι, με αναδιάταξη δυνάμεων και επανίδρυση από την κορυφή έως τη βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην υπάρχει. Για την ακρίβεια, η κοινωνία και η Δημοκρατία μας δεν έχουν την πολυτέλεια να μην υπάρχει. Οι άνθρωποι που παίρνουν τη βαριά ευθύνη από τον Αλέξη Τσίπρα οφείλουν να ανταποκριθούν, οι συλλογικές διαδικασίες να προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά. Για τη χώρα, για την κοινωνική πλειοψηφία, για την Αριστερά.

ΑΥΓΗ/Editorial

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου