Το Έγκλημα Των Πυρκαγιών Επαναλαμβάνεται Σαν Τραγωδία

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Ανυπότακτη Αριστερά, Γραφείο Τύπου, Ανακοίνωση, πυρκαγιές,

Όσο κι εάν η κυβέρνηση και τα αργυρώνητα ΜΜΕ επιχειρούν για ακόμη μια φορά να αποσιωπήσουν τις πολιτικές ευθύνες, ρίχνοντας το φταίξιμο στον άνεμο και την κλιματική κρίση, η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πολιτική και αντιπυρική προστασία στη χώρα μας δεν κρύβεται...


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ - Ανυπότακτη Αριστερά

«Η σκέψη μας με τους κατοίκους των περιοχών που καταστρέφονται και τους πυροσβέστες που μάχονται να σβήσουν τις φωτιές. Για ένα ακόμη καλοκαίρι, καταστροφικές πυρκαγιές κατακαίνε δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές. Σε στάχτη έχουν μετατραπεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε Λουτράκι- Δερβενοχώρια, Κουβαρά, Πάνειο όρος, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι.

Δεκάδες σπίτια έχει ήδη γίνει γνωστό πως χάθηκαν στη φωτιά και η καταστροφή δασικού περιβάλλοντος είναι ήδη τεράστια. Η απώλεια ζώων στη φωτιά είναι ανυπολόγιστη, ενώ μόνο στο καταφύγιο ζώων Fazoo farm στο Λαγονήσι χάθηκαν δεκάδες ζώα.

Όσο κι εάν η κυβέρνηση και τα αργυρώνητα ΜΜΕ επιχειρούν για ακόμη μια φορά να αποσιωπήσουν τις πολιτικές ευθύνες, ρίχνοντας το φταίξιμο στον άνεμο και την κλιματική κρίση, η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πολιτική και αντιπυρική προστασία στη χώρα μας δεν κρύβεται. Οι κάτοικοι, τα σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες, τα δάση εγκαταλείπονται στο έλεος του καιρού και των ανέμων, ελλείψει σοβαρής πυροπροστασίας και υπηρεσιών δασοπροστασίας. Δάση και οικόπεδα αφήνονται μετά από περιόδους καύσωνα ακαθάριστα με ξερά υλικά και έτοιμη καύσιμη ύλη, που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη επέκταση πυρκαγιών.

Την ώρα που η κυβέρνηση σπατάλησε τεράστια ποσά για την καταστολή, τους αστυνομικούς, την πανεπιστημιακή αστυνομία, που κατέληξε σε ένα φιάσκο, τους πολεμικούς εξοπλισμούς, αλλά και για δωράκια σε ιδιώτες και την εξαγορά των ΜΜΕ, η πυροπροστασία και πυροσβεστική παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες, με απαρχαιωμένο και εντελώς ανεπαρκή εξοπλισμό, οχήματα και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Μοναδικό σχέδιο της κυβέρνησης η εκκένωση, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα να καίγονται, χωρίς επί ώρες να εμφανιστούν πυροσβεστικά ή πτητικά μέσα πυρόσβεσης.

Μετά από κατά συρροή θερινές περιόδους συνεχόμενων πυρκαγιών, η Αττική κινδυνεύει να γίνει η μεγαλύτερη περιφέρεια χωρίς δάσος, με ό,τι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον μακροπρόθεσμα, αλλά και την υγεία και τη ζωή του μισού πληθυσμού της χώρας, που μένει χωρίς στοιχειώδεις πνεύμονες πρασίνου. Αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ολόκληρα οικοσυστήματα, δάση, ζωικός πλούτος, μέχρι και προστατευόμενες περιοχές natura, έχουν καταστραφεί από τις μνημονιακές συνταγές της λιτότητας και τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, που έχουν συνειδητά καταστρέψει την πολιτική προστασία και κάθε κοινωνικά χρήσιμη υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού.

Να πάψουν τα κυβερνητικά στελέχη τα κροκοδείλια δάκρυα. Όχι μόνο ευθύνονται για την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και υποδομής πρόληψης της επέκτασης της πυρκαγιάς σε τέτοια μεγέθη, αλλά θα είναι οι ίδιοι που αύριο θα εκμεταλλευτούν και αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία για να ξεπουλήσουν κατεστραμμένες πράσινες και δασικές εκτάσεις σε κάθε λογής ιδιώτες «επενδυτές», που κερδοφορούν πάνω στις στάχτες της ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Με συγκίνηση παρακολουθούμε την ανθρώπινη αλληλεγγύη κατοίκων και πολιτών, που σπεύδουν σε βοήθεια των συνανθρώπων τους για να σωθούν ζωές, δάση, σπίτια και ζώα. Η δύναμη αυτή της αλληλεγγύης, να γίνει δύναμη διεκδίκησης και αγώνα για να απαιτήσουμε να μπει ένα τέλος στην περιβαλλοντοκτόνο πολιτική που καταστρέφει ζωές και βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο.

Απαιτούμε πλήρη απολογισμό των καταστροφών και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων.

Γενναία ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, πυροπροστασίας και πυροσβεστικής υπηρεσίας με προσλήψεις, εξοπλισμό και μέσα. Ενιαία υπηρεσία δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης

Πλήρη αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων χωρίς εξαιρέσεις – καμία παρέμβαση ή μετατροπή της χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις.

Το Γραφείο Τύπου 18.7.2023»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου