Γερμανία: Δεύτερη δύναμη η ακροδεξιά AfD στις δημοσκοπήσεις

Γερμανία, δημοσκόπηση, Εναλλακτική για τη Γερμανία, AfD,
Οι ηγέτες της AfD, Tino Chrupalla και Alice Weidel

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Trend Barometer για λογαριασμό των ιδιωτικών ειδησεογραφικών σταθμών RTL/n-tv, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) παραμένει στο 25%, ενώ ακολουθεί η AfD, σταθερή στο 21%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει στο 17%...

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει βασική κερδισμένη των δημοσκοπήσεων, καθώς έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση και με ποσοστά άνω του 20%. Την ίδια ώρα, σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του κόμματος - συμπεριλαμβανομένου και 10% των ίδιων των ψηφοφόρων του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του TrendBarometer για λογαριασμό των ιδιωτικών ειδησεογραφικών σταθμών RTL/n-tv, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) παραμένει στο 25%, ενώ ακολουθεί η AfD, σταθερή στο 21%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει στο 17%, όπως και οι Πράσινοι στο 15%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) βελτιώνουν την επίδοσή τους κατά μία μονάδα και φθάνουν στο 7%, ενώ η Αριστερά χάνει αντίστοιχα μία μονάδα και βρίσκεται στο 4%, κάτω από το όριο εισόδου στη Bundestag.

Στην ερώτηση για απευθείας εκλογή καγκελάριου, ο Όλαφ Σολτς προηγείται με 21%, έναντι 17% του αρχηγού του CDU Φρίντριχ Μερτς και 16% του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι).

Όσο όμως ενισχύεται δημοσκοπικά η AfD φαίνεται ότι αυξάνεται και η κριτική σε βάρος της. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι (από την AfD) αμφισβητείται για κάποιες πληθυσμιακές ομάδες η εγγύηση της αξιοπρέπειας που παρέχεται από το Σύνταγμα», δήλωσε χθες στο ARD ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβανγκ. Η Υπηρεσία του έχει άλλωστε θέσει υπό παρακολούθηση τμήματα της κομματικής οργάνωσης της AfD, κάνοντας λόγο για "επικίνδυνες εξτρεμιστικές ομάδες". Την ίδια ώρα σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα υποστήριζε ενδεχόμενη απαγόρευση της AfD - ανάμεσά τους μάλιστα και 10% των πολιτών που ψήφισαν το κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Αντίστοιχα, 47% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά μιας τέτοιας πιθανότητας.

Στη Βαυαρία, όπου στις 8 Οκτωβρίου διενεργούνται κρατιδιακές εκλογές, ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την AfD, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φθάνει το 14%.

Η CSU, η οποία συγκυβερνά σήμερα με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 39% και δεν φαίνεται να συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των Sat 1 Bayern και Antenne Bayern, το 44% συμφωνεί με τη στάση του, το 24% θα ήθελε «κάποια» συνεργασία, ενώ το 26% δηλώνει ότι θα ήθελε οποιαδήποτε συνεργασία να εξεταστεί κατά περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου