Λιβύη: Συγκρούσεις ενόπλων φατριών στην Τρίπολη, άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων

Λιβύη, Τρίπολη, συγκρούσεις ενόπλων φατριών,

Δύο από τις πιο ισχυρές ένοπλες φατρίες της πρωτεύουσας της Λιβύης συγκρούονται σε όλη την πόλη από το πρωί της Τρίτης, εγκλωβίζοντας πολίτες στα σπίτια τους και εγείροντας φόβους ότι η χειρότερη βία στην Τρίπολη φέτος θα μπορούσε να κλιμακωθεί.


Η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, συγκλονίστηκε από σφοδρές μάχες μεταξύ των δύο κύριων ένοπλων ομάδων που συνδέονται με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, αναγκάζοντας τη διακοπή των πτήσεων από το μοναδικό πολιτικό αεροδρόμιο της πόλης.

Οι μάχες μεταξύ της 444 Ταξιαρχίας και της Δύναμης Al-Radaa, ή Ειδικής Δύναμης Αποτροπής, ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας και μεταφέρθηκαν στην Τρίτη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι συγκρούσεις επηρέασαν αρκετές περιοχές των ανατολικών προαστίων της Τρίπολης, στο Ain Zara νότια της Τρίπολης, αντιπαραθέτοντας τις δυνάμεις της 444 Ταξιαρχίας εναντίον εκείνων της Al-Radaa», δήλωσε αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα από τις μάχες που ήταν ακόμη σε εξέλιξη το πρωί της Τρίτης, και για τις οποίες ο αξιωματούχος είπε ότι ανάγκασε "το κλείσιμο των δρόμων γύρω από το αεροδρόμιο Μιτίγκα".

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά τη Δευτέρα έδειξαν τεθωρακισμένα οχήματα και οπλισμένα pickup στα ανατολικά και νότια της Τρίπολης μετά τη σύλληψη του διοικητή της Ταξιαρχίας 444 Mahmud Hamza στο αεροδρόμιο Mitiga, σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο του Al-Radaa.

«Οι εντάσεις προέκυψαν» αμέσως μετά την ανακοίνωση «η Δύναμη Al-Radaa είχε συλλάβει τον επικεφαλής της 444 Ταξιαρχίας, χωρίς να εξηγήσει εάν αυτό έγινε με δικαστική εντολή ή για άλλους λόγους», είπε ο αξιωματούχος.

Πυκνοί καπνοί εμφανίστηκαν στην Τρίπολη και πυροβολισμοί ακούστηκαν στο πυκνοκατοικημένο προάστιο Ain Zara προτού εξαπλωθεί σε περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο και το Πανεπιστήμιο Τρίπολης, το οποίο ανακοίνωσε την αναστολή των μαθημάτων.

Η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε στο αεροδρόμιο Mitiga και οι πτήσεις εκτράπηκαν προς τη Misrata, περίπου 180 χιλιόμετρα (110 μίλια) ανατολικά, και τα αεροσκάφη που είχαν σταθμεύσει στην άσφαλτο απομακρύνθηκαν.

Η Λιβύη μαστίζεται από διαιρέσεις που τροφοδοτούνται από τον πολλαπλασιασμό των ενόπλων ομάδων με μεταβαλλόμενες δεσμεύσεις από την ανατροπή του δικτάτορα Μοαμέρ Καντάφι το 2011 σε μια εξέγερση που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ.

Η Ταξιαρχία 444 συνδέεται με το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης και φημίζεται ότι είναι η πιο πειθαρχημένη της Βόρειας Αφρικής.

Ελέγχει τα νότια προάστια της Τρίπολης καθώς και τις πόλεις Tarhuna και Bani Walid, εξασφαλίζοντας δρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα με τα νότια της χώρας.

Η δύναμη Al-Radaa, με διοικητή τον Abdel Rauf Karah, είναι μια ισχυρή υπερσυντηρητική πολιτοφυλακή που ενεργεί ως αστυνομική δύναμη της Τρίπολης, συλλαμβάνοντας τόσο ύποπτους τζιχαντιστές όσο και κοινούς εγκληματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου