ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή από εκδηλώσεις, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.α.

ΑΑΔΕ, Φοροδιαφυγή, εκδηλώσεις, διαδίκτυο, ηλεκτρονικό εμπόριο,

Στο «στόχαστρο» των ελέγχων της ΑΑΔΕ η φοροδιαφυγή από συνεστιάσεις, εκδηλώσεις, ηλεκτρονικές πωλήσεις και διαδίκτυο...

Ουδέν κρυπτό στο διαδίκτυο και αυτό το έχουν κατανοήσει απόλυτα οι φοροελεγκτικές αρχές, οι οποίες «σκουπίζουν» στην κυριολεξία ιστοσελίδες και ξεσκονίζουν ακόμη και σχόλια πελατών προκειμένου να συλλάβουν μέρος της φοροδιαφυγής.

Και όντως έρχονται αποτελέσματα και αυτό το δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ενώ υπάρχουν και χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιχειρήσεων που πέφτουν στα δίχτυα της Εφορίας, επειδή οι αρχές έκαναν απλές κινήσεις.

Δύο είναι εξ αυτών είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που αποδεικνύουν τα του λόγου το αληθές. Στην πρώτη περίπτωση οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, εντόπισαν κριτικές από πελάτες σε ιστοσελίδα που διοργανώνει γάμους και λοιπές ανάλογες εκδηλώσεις και διαπίστωσαν ότι υπήρχε φοροδιαφυγή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε απόφαση της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) «οι κριτικές πελατών σε ιστοσελίδα για διοργάνωση γάμων οδήγησαν τον έλεγχο στη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων».

Παράλληλα στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι επιβλήθηκε ειδική χρηματική κύρωση αντί αναστολής λειτουργίας. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι μοναδικό, αφού οι Αρχές χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για να φέρει στην επιφάνεια αποκρυβείσα φορολογητέα, παρακολουθεί διάφορες ιστοσελίδες

Τους έκαψαν τα σχόλια των πελατών

Και ανάλογα με τα σχόλια των πελατών των ιστοσελίδων αυτών, στην περιοχή των αξιολογήσεων, μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης φορολογικών παραβάσεων.

Και μιας και η τακτική αυτή δείχνει να φέρνει αποτελέσματα στην κατάλογο των προς έλεγχο από την ΑΑΔΕ κατηγοριών επιχειρήσεων, μπήκαν και αυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εκδηλώσεων (γάμους, βαφτίσια, χορούς συλλόγων).

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων που βρίσκεται στο σκάνερ της ΑΑΔΕ. Το τελευταίο διάστημα η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει ελέγχους συγκεκριμένων ιστοσελίδων και συλλέγονται προς το παρόν τα απαραίτητα στοιχεία.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες οι ελεγκτικές αρχές έχουν ζητήσει από συγκεκριμένη ιστοσελίδα για ενηλίκους, που μεταξύ άλλων παρέχει συνδρομητικά πορνογραφικό υλικό, να προσκομίσει άμεσα στοιχεία για τις πληρωμές που έχουν γίνει και εάν τα ποσά που έχουν λάβει έχουν δηλωθεί στη φορολογική τους δήλωση.
 

Στο στόχαστρο και ιστοσελίδα ... ενηλίκων

Και επειδή προφανώς αυτό πολύ δύσκολα θα δοθεί, στην περίπτωση αυτή που δεν δοθούν τα στοιχεία από την ιστοσελίδα, σε συνεργασία με τις αρχές θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Παράλληλα θα αντληθούν και όλα τα στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούν στην Ελλάδα αλλά και από τράπεζες του εξωτερικού στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών.

Να σημειωθεί ότι μέσα από την συνδρομητική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετές Ελληνίδες και Έλληνες, επιτρέπουν την ανάρτηση προσωπικού τους σεξουαλικού περιεχομένου, έναντι αμοιβής.

Το διαδίκτυο εργαλείο εντοπισμού φοροδιαφυγής

Πλέον μέσα από το διαδίκτυο περνάει ένα σημαντικό ύψος της οικονομικής δραστηριότητας και όπως είναι φυσικό εκεί θα δίνεται καθημερινά μεγάλη βαρύτητα την ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί μέρος της φοροδιαφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο διάστημα μέσω σαρωτικών διασταυρώσεων και ελέγχων, η Ανεξάρτητη Αρχή εντόπισε ιστοσελίδα με χαρακτηριστικά πλατφόρμας διαμοιρασμού, με τη φοροδιαφυγή να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύντομα η ΑΑΔΕ θα θέσει σε ισχύ τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες των πολιτών -επώνυμες και ανώνυμες. Ειδικότερα, όσοι πολίτες θέλουν να καταγγέλλουν κάποια παράβαση θα εισέρχονται στην πλατφόρμα, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους, δηλαδή για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή δεν θα απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet, θα συμπληρώνουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης.

Στη συνέχεια θα περιγράφουν αναλυτικά την καταγγελία και θα συμπληρώνουν τα στοιχεία του φυσικού ή νομικού προσώπου που καταγγέλλουν.

Μετά την αξιολόγηση της καταγγελίας θα παραδίδεται στους ελεγκτές οι οποίοι θα αναλάβουν να την ερευνήσουν. Σημειώνεται ότι πολλές υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, απάτες στο ΦΠΑ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομου πλουτισμού έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά από καταγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr