ΚΥΠΡΟΣ: Κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση Τ/κ κατά της UNFICYP στη νεκρή ζώνη (vid)

Κύπρος, νεκρή ζώνη, Πύλα, επίθεση τουρκοκυπρίων, UNFICYP, Αντόνιο Γκουτέρες, Ρόμπερτ Μενέντεζ,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κατρίν Κολονά,Hellenic Caucus,

 

ΚΥΠΡΟΣ: Λευκωσία, Αθήνα, Παρίσι, ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ καταδικάζουν το Επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα με τις επιθέσεις Τ/κ κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών


Αντόνιο Γκουτέρες: Να αποσυρθούν άμεσα οι τ/κ από την ουδέτερη ζώνη- Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ με την οποία καλούν τους Αμερικανούς να μην μεταβαίνουν στα κατεχόμενα- «Εγκληματική ενέργεια» λέει ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις για την επίθεση τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο στη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα.

Ο αριθμός των κυανόκρανων που τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια, που καταδίκασαν Λευκωσία, Αθήνα, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, ανήλθαν στους τέσσερις, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τέταρτο πρόσωπο δεν βρίσκεται στο νοσοκομείο, αλλά λαμβάνει ιατρική περίθαλψη.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Ενας εξ αυτών τραυματίστηκε στο κεφάλι.


Αντόνιο Γκουτέρες σε Τ/κ: Αποσύρετε αμέσως προσωπικό και μηχανήματα από την ουδέτερη ζώνη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» την «απαράδεκτη» επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.


Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο.

Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Απαράδεκτες οι απειλές και οι επιθέσεων κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ»

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ στην Πύλα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την Τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη.

«Καταδικάζω σθεναρά τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ από Τ/κ προσωπικό», έγραψε σε κοινωνικό δίκτυο η κ. φον ντερ Λάιεν το βράδυ της Παρασκευής.

«Οι απειλές και οι επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ καλεί επίσης την Τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που εντείνουν τις εντάσεις», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
 

Επικοινωνία της Γαλλίδας ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό της

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν Βρετανοί και Βλοβάκοι κυανόκρανοι.

Το επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.


Η γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Εγκληματική επίθεση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ υπογράμμισε πως μια τέτοιου είδους επίθεση είναι εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης που θα μπορούσε να διαταράξει τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Όπως σημείωσε, πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.



Η Ανακοίνωση του Μπομπ Μενέντεζ για την Επίθεση στις Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ στην Πύλα.

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και στις υποδομές τους στην Πύλα. Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Πρέπει να σταματήσουν περαιτέρω οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.

Αυτές οι ανταγωνιστικές ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Προτρέπω επίσης έντονα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει έναν απεσταλμένο που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης».

Hellenic Caucus: Οι τουρκικές αρχές να σεβαστούν την εντολή της UNFICYP

Την έντονη καταδίκη των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο εντός της νεκρής ζώνης από Τουρκοκυπρίους.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων Αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι με παρέμβαση τους καλούν τη τουρκική πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους.


Η ανακοίνωση των βουλευτών για το περιστατικό στη Πύλα

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και την επανένωση της Κύπρου».

Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, μέσω της πρεσβείας του στην Λευκωσία, εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία μετά την επίθεση Τουρκοκυπρίων στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στην Πύλα.

Σύμφωνα με την οδηγία, οι πολίτες δεν θα πρέπει να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και να αποφεύγουν την περιοχή της Πύλας.

Η οδηγία εκδόθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία και ενθαρρύνει τους πολίτες της χώρας να επανεξετάσουν τα σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης, με ειδική αναφορά στην περιοχή της Πύλας, που καλούνται να αποφεύγουν εντελώς.

Συγκεκριμένα, η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει ότι «στις 17 Αυγούστου, οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν σχέδια για να ξεκινήσουν την ασφαλτόστρωση του χωματόδρομου από το χωριό Άρσος στη ζώνη ασφαλείας του ΟΗΕ προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα. Το κατασκευαστικό έργο δεν εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και η έναρξή του αποτελεί μείζονα καταπάτηση της νεκρής ζώνης».

Προσθέτει ότι «ενώ οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών σταμάτησαν την κατασκευή, η κατάσταση κλιμακώθηκε το πρωί της Παρασκευής 18 Αυγούστου, όταν δυνάμεις ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη και επιτέθηκαν στο στρατιωτικό προσωπικό του ΟΗΕ, προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και μετακινώντας δια της βίας τον εξοπλισμό και προσωπικό του ΟΗΕ από το οδόφραγμα».

«Ο ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη έχουν καταδικάσει έντονα τις ενέργειες των Τουρκοκυπρίων», σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται ακόμη και οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει εντόνως τους πολίτες των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία να επανεξετάσουν πιθανά σχέδια να ταξιδέψουν προς βοράν αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι νεωτέρας ή έως ότου αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Συνιστάται ειδικά σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την περιοχή της Πύλας.

«Ενθαρρύνουμε τους πολίτες των ΗΠΑ στην περιοχή να προσέχουν το περιβάλλοντα χώρο τους, ιδιαίτερα γύρω από μεγάλα πλήθη ή συγκεντρώσεις. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνεστε για πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις δραστηριότητες καθώς και τυχόν διαδηλώσεις και περιοχές που πρέπει να αποφύγετε», αναφέρεται.

Ερσίν Τατάρ σε ΟΗΕ: «Με ποιά ιδιότητα προσπαθείτε να αποτρέψετε τις εργασίες στη γη μου;»

Το ζήτημα που προέκυψε στην Πύλα έχει καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, υποστήριξε ο τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στον τουρκοκυπριακό Τύπο και ισχυριζόμενος ότι το μεγάλο μέρος του επίμαχου δρόμου «είναι σε γη της τδβκ», ο Τατάρ απεύθυνε στον ΟΗΕ το ερώτημα «με ποια ιδιότητα προσπαθείτε να αποτρέψετε τις εργασίες στη γη μου;».

Το έργο για τον δρόμο κατεχόμενου Άρσους-Πύλας, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, καθυστέρησε λόγω της παραμονής του εκπροσώπου του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ στο εξωτερικό, είπε.

«Συζητάμε αυτό το έργο με τις αρμόδιες αρχές εδώ και πολύ καιρό, επειδή οι κάτοικοι της Πύλας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Η Πύλα είναι ένα μικτό χωριό όπως γνωρίζετε. Η ε/κ πλευρά έχει κατασκευάσει δρόμο προς τη Λάρνακα. Ενώ για εμάς είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε στην άλλη πλευρά μέσω Περγάμου. Και αυτό διότι πρέπει να διανύσουμε την περιοχή των Βρετανικών Βάσεων και δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έργα διαπλάτυνσης του δρόμου γιατί δεν έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα εκεί», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Οι κάτοικοι της Πύλας, δήλωσε περαιτέρω, £υποχρεώνονται να ταξιδέψουν για μια ώρα σε μια απόσταση που υπό κανονικές συνθήκες θα διένυαν σε 10 λεπτά». Πρόσθεσε ότι «με τους Ελληνοκύπριους που περνούν σε αυτή την πλευρά, υπάρχει αυξημένη κίνηση και η διέλευση από αυτή την πύλη δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Υπάρχει μια πύλη στην περιοχή αυτή, την οποία ονομάζουμε δυτική πύλη, και έχουν γίνει αιτήσεις για τη χρήση της, αλλά οι Βρετανικές Βάσεις δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτό το αίτημα».

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος του δρόμου Άρσους-Πύλας είναι έδαφός μας. Σήμερα, δυστυχώς, λαμβάνουμε διάφορες επιστολές που αναφέρουν ότι η περιοχή αυτή είναι νεκρή ζώνη».

Ο δρόμος αυτός, συνέχισε, «κατασκευάζεται για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων της Πύλας και σίγουρα δεν κατασκευάζεται για να καταληφθεί η γη κάποιου. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και έχουμε ενημερώσει τον ΟΗΕ και την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός εξωτερικών μας έχει πραγματοποιήσει όλες τις συναντήσεις σε αυτό το πλαίσιο».

Αναφερόμενος στην ένταση που επικράτησε τις πρωινές ώρες στην Πύλα, ο κ. Τατάρ είπε ότι «οι ομάδες μας που βλέπετε σε αυτά τα βίντεο έχουν αναλάβει ένα έργο. Εάν έρθετε τώρα στη γη μας και προσπαθήσετε να σταματήσετε αυτόν τον δρόμο, θα παρεμποδίσετε τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με ποια εξουσία και τίτλο παρεμβαίνετε σε αυτό το έργο στη γη μου; Στην πραγματικότητα, αυτό γίνεται εντός της επικράτειας και των συνόρων της τδβκ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι της Πύλας. Ο δρόμος έχει μήκος σχεδόν 10 χιλιομέτρων και ξεκίνησε από το Άρσος».

Πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν είχε επαφή με την ε/κ πλευρά για το θέμα που προέκυψε στην Πύλα.

«Δεν είχα άμεση συνάντηση με τις ε/κ αρχές για το θέμα αυτό, αλλά το εξηγήσαμε λεπτομερώς στον ΟΗΕ μέσω του υπουργού εξωτερικών μας. Κανονικά προγραμματιζόταν όλα να είναι έτοιμα τον Ιούνιο, αλλά ο Ειδικός Αντιπρόσωπος ήταν τις ΗΠΑ και στη συνέχεια πήγε διακοπές στον Καναδά. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με τον χρόνο. Είναι μια κίνηση για να αποτραπεί αυτό το έργο. Οπότε δείξαμε αυτή την αποφασιστικότητα και ξεκινήσαμε αυτό το έργο. Αυτός ο δρόμος είναι μια ανάγκη, είναι μια ανάγκη για ανθρωπιστικούς σκοπούς», κατέληξε.
πηγή: euronews 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου