Η διεύρηνση των BRICS αντανακλά την απόφαση συνεργασίας για ισχυρή φωνή του Παγκόσμιου Νότου

Διεύρηνση BRICS, Παγκόσμιος Νότος,

*Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η επέκταση θα δώσει νέα ζωτικότητα στον μηχανισμό συνεργασίας BRICS και θα ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.

*Αφρικανοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η προσπάθεια των BRICS να υποστηρίξει τα συμφέροντα του "Παγκόσμιου Νότου" συνέβαλε στην προώθηση μιας δικαιότερης και πιο δίκαιης παγκόσμιας διακυβέρνησης.

*Για τον Μαχάσα Ραμπέντι, αρχισυντάκτη των African Times, «οι Αφρικανοί εμπιστεύονται την Κίνα πολύ περισσότερο από τα δυτικά έθνη, και για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι είναι μόνο οι Αφρικανοί».

Το αξιαγάπητο παρατσούκλι της Νότιας Αφρικής, το «Έθνος του Ουράνιου Τόξου», πιστοποιεί την πλούσια ταπετσαρία πολιτισμών, γλωσσών και παραδόσεων που έχουν συνυφαστεί σε ένα αρμονικό μωσαϊκό. Με τον τρόπο που εκδηλώνεται το ζωντανό έθνος, οι BRICS παρουσιάζουν ένα καλειδοσκόπιο πολιτισμών, πεποιθήσεων και μονοπατιών ανάπτυξης.

Την Πέμπτη, έξι νέες χώρες από την Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Δυτική Ασία προσκλήθηκαν εδώ για να ενταχθούν στους BRICS, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό και ένα νέο σημείο εκκίνησης για τη συνεργασία BRICS.

«Αυτό που δημιουργούμε εδώ είναι τα "Rainbow BRICS". Επειδή φέρνουμε πολιτισμούς και πολιτισμούς από όλο τον κόσμο για να εμπλουτίσουμε περαιτέρω την ήδη φανταστική συνεργασία», δήλωσε στο Xinhua ο Sherpa των BRICS της Νότιας Αφρικής Ανίλ Σούκλαλ, μετά την ανακοίνωση της διεύρυνσης των BRICS.

Προς κοινή ανάπτυξη

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Κινέζος πρόεδρος  Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η επέκταση θα δώσει νέα ζωτικότητα στον μηχανισμό συνεργασίας BRICS και θα ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.

Η επέκταση αντανακλά την απόφαση των χωρών BRICS να ενωθούν και να συνεργαστούν με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών, τόνισε ο Σι.

Αυτά τα έξι νέα μέλη θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της ήδη ισχυρής συνεργασίας καθώς και των σημαντικών επιτευγμάτων που έχει κάνει η BRICS τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Ανίλ Σούκλαλ.

Όσον αφορά τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (NDB), μια πολυμερή τράπεζα ανάπτυξης που ιδρύθηκε από τους BRICS το 2015, η επέκταση του ομίλου υποστηρίζει την αποστολή της NDB να λειτουργεί ως «αληθινή πλατφόρμα» συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Παγκόσμιου Νότου, δήλωσε η Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρος της NDB.

Η προσθήκη νέων μελών "ενισχύει την κεφαλαιακή βάση της NDB και ενσωματώνει ένα ευρύτερο φάσμα εμπορικών σχέσεων και ποικίλων αναπτυξιακών έργων", δήλωσε η Ρούσεφ. «Αυτό θα επιτρέψει την οικοδόμηση μιας χρηματοπιστωτικής δομής που φέρει το σημάδι της πολυμέρειας και ενός πολυπολικού κόσμου».

Ως οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής των BRICS, ο Κύρ. Ραμαφόζα είπε ότι οι ηγέτες των BRICS "ανέλαβαν στους υπουργούς Εξωτερικών μας να αναπτύξουν περαιτέρω το μοντέλο χώρας BRICS και έναν κατάλογο των υποψήφιων χωρών εταίρων και να υποβάλουν έκθεση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής".

"Ο Ραμαφόζα ήταν πολύ σαφής όταν δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φάση επέκτασης, επομένως δεν σημαίνει ότι η διαδικασία επέκτασης έχει κλείσει", δήλωσε ο Σούκλαλ, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής μόνο οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στους BRICS.

Σε μια ενημέρωση με τους δημοσιογράφους εδώ, ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λι Κεξίν είπε ότι περισσότερες από 20 χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους BRICS.

Για μεγαλύτερη παγκόσμια φωνή του νότου

Με θέμα «BRICS και Αφρική: Σύμπραξη για αμοιβαία επιταχυνόμενη ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς πολυμέρεια», η φετινή σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιήθηκε εδώ από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, επικεντρώθηκε επίσης στην προώθηση των κοινών συμφερόντων του Παγκόσμιου Νότου.

Μιλώντας στο διάλογο BRICS-Africa Outreach και BRICS Plus που πραγματοποιήθηκε εδώ στο περιθώριο της 15ης Συνόδου Κορυφής BRICS, ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να διασφαλιστεί ότι καμία χώρα δεν θα μείνει πίσω στη διαδικασία του παγκόσμιου εκσυγχρονισμού.

Η επίτευξη των περισσότερων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αργή, σημείωσε ο Σι, λέγοντας ότι αυτό προκαλεί ανησυχία και ότι η παγκόσμια αναπτυξιακή προσπάθεια αντιμετωπίζει τρομερές προκλήσεις.

Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να επιδιώξει τα μεγαλύτερα συμφέροντα όλων των χωρών, να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ανθρώπων, να επαναφέρει την ανάπτυξη στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας και να καταβάλει προσπάθειες για να αυξήσει την εκπροσώπηση και τη φωνή των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η ένταξη της Αργεντινής, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, ανακοίνωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Κύρ. Ραμαφόζα σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της 15ης Συνόδου Κορυφής BRICS.

"Εκτιμούμε τα συμφέροντα άλλων χωρών για την οικοδόμηση της εταιρικής σχέσης των BRICS", δήλωσε ο Ραμαφόζα, προσθέτοντας ότι η BRICS έχει ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στις προσπάθειές της να δημιουργήσει έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερία.

Σε συνεντεύξεις τους στο Xinhua, Αφρικανοί ειδικοί δήλωσαν ότι η προσπάθεια των BRICS να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Παγκόσμιου Νότου βοήθησε στην πίεση για δικαιότερη και πιο δίκαιη παγκόσμια διακυβέρνηση.

«Ο ρόλος των BRICS στην ενίσχυση των φωνών του Παγκόσμιου Νότου είναι κρίσιμος, καθώς γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του πραγματικού ρόλου των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών στο παγκόσμιο σύστημα και της ικανότητάς τους να συμμετέχουν σε αυτό το σύστημα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα», δήλωσε ο Μελάκου Μουλουαλέμ, ανώτερος ερευνητής διεθνών σχέσεων και διπλωματίας στο Αιθιοπικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Υποθέσεων.

Όταν σφυρηλατήθηκε το Κίνημα των Αδεσμεύτων στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο ενώθηκαν «για να εργαστούν προς μια πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια τάξη», σημείωσε ο Κένεθ Κρέμερ, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand. «Οι BRICS φαίνεται να εμπνέουν πολλές χώρες να συναντηθούν ξανά για να προωθήσουν αυτό το όραμα».

«Εάν αποφασιστεί ότι άλλες χώρες πρόκειται να γίνουν μέρος της πρωτοβουλίας BRICS, θα πρέπει να είναι σαφής προϋπόθεση ότι όλες αυτές οι χώρες θα πρέπει να τηρούν την αποστολή των BRICS για την προώθηση της αμοιβαίας οικονομικής ανάπτυξης και την οικοδόμηση ενός δικαιότερου παγκόσμιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος», είπε. Κένεθ Κρέμερ, επίσης μέλος του Προεδρικού Οικονομικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Νότιας Αφρικής.

Οι χώρες του παγκόσμιου Νότου θέλουν να συμμετάσχουν στους BRICS επειδή η ομάδα υποστηρίζει τη «win-win συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό με άλλες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο Αμπντέλ-Σατάρ Εσράχ, γενικός γραμματέας του Αιγυπτιο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου με έδρα το Κάιρο.

«Με τις οικονομικές, χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές δυνατότητές τους, καθώς και με ένα σαφές μελλοντικό όραμα, οι BRICS έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να οδηγήσουν τον κόσμο προς μια ευρεία αναπτυξιακή διαδικασία και να κάνουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πιο δίκαιο και δίκαιο», είπε.

Δέσμευση της Κίνας

Η φετινή σύνοδος κορυφής των BRICS έχει πάρει μια ξεχωριστή αφρικανική γεύση, με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας BRICS-Αφρικής. Καθώς οι ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου συναντήθηκαν εδώ για να χαράξουν ένα μονοπάτι προς την αμοιβαία ανάπτυξη και ανάπτυξη, η Κίνα επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευσή της να καλλιεργήσει δεσμούς συνεργασίας με την Αφρική.

Σε μια κεντρική ομιλία στον Διάλογο Ηγετών Κίνας-Αφρικής την Πέμπτη, ο Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης πρωτοβουλίας για την υποστήριξη της εκβιομηχάνισης της Αφρικής και της εφαρμογής ενός σχεδίου για τη στήριξη του αγροτικού εκσυγχρονισμού της Αφρικής.

Σε παλαιότερη ομιλία του στο διάλογο BRICS-Africa Outreach και BRICS Plus, ο Σι Τζινπίνγκ είχε πει ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα Ταμείο Παγκόσμιας Ανάπτυξης και Συνεργασίας Νότου-Νότου με συνολική χρηματοδότηση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

«Η Κίνα είναι ένας φίλος στον οποίο η Αφρική μπορεί να βασιστεί», είπε ο Σι, σημειώνοντας ότι την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει παράσχει μεγάλη αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική και βοήθησε στην κατασκευή περισσότερων από 6.000 km σιδηροδρόμου, πάνω από 6.000 km αυτοκινητόδρομου και 80 και πλέον μεγάλες εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας στην ήπειρο.

Ως μέλος του Παγκόσμιου Νότου, η Κίνα έχει ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πορεία που χαρακτηρίζει τη συνεργασία και τα αμοιβαία οφέλη, ιδίως με άλλα αναπτυσσόμενα έθνη, είπε ο Αιθίοπας ερευνητής Μελάκου Μουλουαλέμ.

«Χάρη στην Κίνα, η Κένυα έχει σίγουρα δει μεγάλη ανάπτυξη υποδομών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI)», δήλωσε ο Στίβεν Ντέγκουα, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική με έδρα το Ναϊρόμπι.

«Έχουμε δει εξελίξεις υποδομών, συμπεριλαμβανομένων λιμένων, φραγμάτων, επέκτασης δρόμων, ακόμη και νέων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, τα οποία έχουν συμβάλει σημαντικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής», είπε, προσθέτοντας ότι ένα έργο όπως το BRI «δεν μπορεί να πετύχει χωρίς φιλία. , ειλικρίνεια και ειλικρίνεια».

Για χρόνια, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ρίχνουν λάσπη στην Κίνα, στιγματίζοντας το χέρι βοήθειας της Κίνας ως μια σύγχρονη μορφή αποικισμού σε ολόκληρη την Αφρική.

«Οι κινεζικές εταιρείες έρχονται στην Αφρική με τα απαραίτητα κεφάλαια, τη γνώση και την τεχνογνωσία για να επενδύσουν στην Αφρική», είπε ο Mulualem, απορρίπτοντας τις δυσφημίσεις της Δύσης στην Κίνα.

«Οι αφρικανικές κυβερνήσεις βλέπουν τη συνεργασία με την Κίνα ως μια κερδοφόρα κατάσταση στην οποία λαμβάνουν τα απαραίτητα κεφάλαια από την Κίνα σε μακροπρόθεσμη βάση με φθηνά επιτόκια για να επεκτείνουν την υποδομή τους, ενώ οι Κινέζοι κάνουν επιχειρήσεις και χτίζουν εμπιστοσύνη με τους Αφρικανούς ομολόγους τους ," είπε.

Για τον Μαχάσα Ραμπέντι, αρχισυντάκτη των African Times, «οι Αφρικανοί εμπιστεύονται την Κίνα πολύ περισσότερο από τα δυτικά έθνη, και για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι είναι μόνο οι Αφρικανοί».

«Πιστεύω ότι η πλειονότητα του κόσμου, ειδικά ο παγκόσμιος Νότος, εμπιστεύεται την Κίνα περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Ραμπέντι.
πηγή: XinhuaNET

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου