Ακρίβεια: Έρχονται νέες ανατιμήσεις 5%-10% στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Άκρίβεια. σούπερ μάρκετ, τρόφιμα, ανατιμήσεις Σεπτεμβρίου,

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα καλά κρατούν από 5% έως και 10% βλέπουν παράγοντες της αγοράς μέσα στον Σεπτέμβριο, κάτι που αναμένεται να εντείνει την τεράστια πίεση προς τα νοικοκυριά. Άλλωστε, ήδη η κατάσταση είναι βεβαρημένη σε ό,τι αφορά ειδικά στα τρόφιμα, οι τιμές χονδρικής των βιομηχανοποιημένων τροφίμων τον περασμένο Ιούλιο κατέγραψαν νέα αύξηση κατά 7,2%!

Τι βλέπουν παράγοντες της αγοράς για τις νέες αυξήσεις τιμών που αναμένεται να εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Νέες ανατιμήσεις από 5% έως και 10% βλέπουν παράγοντες της αγοράς μέσα στον Σεπτέμβριο, κάτι που αναμένεται να εντείνει την τεράστια πίεση προς τα νοικοκυριά. Άλλωστε, ήδη η κατάσταση είναι βεβαρημένη σε ό,τι αφορά ειδικά στα τρόφιμα, οι τιμές χονδρικής των βιομηχανοποιημένων τροφίμων τον περασμένο Ιούλιο κατέγραψαν νέα αύξηση κατά 7,2%, που σημαίνει νέες αυξήσεις στα ράφια, οι οποίες στο σύνολό τους θα εμφανιστούν στις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε σημαντικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπως φρούτα 19,4%, λαχανικά 15,5%, γαλακτοκομικά - αυγά 14,4%, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμοί φρούτων 13,3% και ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά 11,6%.

Επίσης, τον Ιούλιο τα φάρμακα ακρίβυναν κατά 18,7, η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 11,6%, τα ανταλλακτικά - αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 11,5%, οι κινηματογράφοι - θέατρα κατά 10,9%.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από την Eurostat, o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3,5% τον Ιούλιο, με την ελάχιστη επιβράδυνση να οφείλεται βασικά στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, ο οποίος διαφέρει από τον εθνικό πληθωρισμό, και επιπλέον πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, καθότι τα οριστικά ποσοστά μεταβολής θα ανακοινωθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η εικόνα στην Ευρωζώνη

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε τον Αύγουστο στο 5,3%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι τιμές των τροφίμων τράβηξαν ανοδικά τον δείκτη, ενώ μειωτικά επέδρασαν οι μειώσεις στις τιμές των ενεργειακών αγαθών.

Ειδικότερα, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός εμφάνισαν την υψηλότερη ετήσια μεταβολή τον Αύγουστο (9,8% σε σύγκριση με 10,8% τον Ιούλιο) και ακολουθούν οι υπηρεσίες (5,5% σε σύγκριση με 5,6%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, σε σύγκριση με 5,0%) και η ενέργεια (-3,3% σε σύγκριση με -6,1%).

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, επιβράδυνε στο 5,3% τον Αύγουστο από 5,5% τον Ιούλιο.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία επιταχύνθηκε στο 5,7% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ιταλία ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 5,5% από 6,3% τον Ιούλιο, ενώ στην Ισπανία ενισχύθηκε στο 2,4% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.
Γιάννης Αγουρίδης / Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου