AfD: 22% σε όλη τη Γερμανία, 35% στη Σαξονία! - Καμπανάκι για την ανεργία

Δημοσκοπήσεις, άνοδος ακροδεξιάς, AfD,, άνοδος ανεργίας,

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 73% των Γερμανών ερωτηθέντων θεωρεί τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας «λιγότερο καλή» ή «κακή» σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 46% εκτιμά ότι σε έναν χρόνο από τώρα, η οικομική κατάσταση της Γερμανίας θα επιδεινωθεί...


Έντονο πονοκέφαλο στον πολιτικό κόσμο του Βερολίνου συνεχίζουν να προκαλούν οι δημοσκοπήσεις. Η τελευταία δημοσκοπική έρευνα Deutschlandtrend, που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου ARD, δίνει την γερμανική ακροδεξιά, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σταθερά δεύτερο κόμμα με ποσοστό 22%. Μάλιστα εμφανίζεται ενισχυμένη κατά μία μονάδα σε σχέση με την τελευταία καταμέτηρηση, μετά τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία λαμβάνει 29%.

Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά της τρικομματικής συγκυβέρνησης: 16% για τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, 14% για τους Πρασίνους και 6% για τους Φιλελευθέρους, ενώ η Αριστερά, που βρίσκεται σε φάση διάσπασης, κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής με 4%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 73% των Γερμανών ερωτηθέντων θεωρεί τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας «λιγότερο καλή» ή «κακή» σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 46% εκτιμά ότι σε έναν χρόνο από τώρα, η οικομική κατάσταση της Γερμανίας θα επιδεινωθεί.

Απαισιοξία αποπνέουν και οι εκτιμήσεις των Γερμανών για την ευημερία τους, με το 83% να βλέπει ανισότητες στην κατανομή της. Από εκεί και πέρα, τα δύο βασικότερα προβλήματα στη σημερινή Γερμανία, βάσει της δημοσκόπησης, εστιάζονται στους τομείς της οικονομίας και της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

Ακροδεξιός θρίαμβος στη Σαξονία;

Μια δεύτερη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό εφημερίδων της ανατολικής Γερμανίας, έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τα πολιτικά νερά. Εάν διεξάγονταν εκλογές στο κρίσιμο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας αυτήν την Κυριακή, η AfD θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα με 35%, με τους Χριστιανοδημοκράτες να έπονται με 29%.

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελευθέροι και Αριστερά, θα λάμβαναν μονοψήφια ποσοστά.

Kαταστροφικά είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την εικόνα που έχουν οι πολίτες της Σαξονίας αναφορικά με τις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο. Τρεις στους τέσσερις, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 78%, είναι δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Σημειωτέον ότι οι επόμενες τοπικές εκλογές στη Σαξονία αναμένονται στις 9 Ιουνίου του 2024 μαζί με τις ευρωεκλογές. Επόμενο κρίσιμο εκλογικό ραντεβού για τη Σαξονία αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2024 με τις κρατιδιακές εκλογές, όπως επίσης και στα κομβικά για την άνοδο της ακροδεξιάς κρατίδια της Θουριγγίας και του Βρανδεμβούργου.

Καμπανάκι για την ανεργία

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν και τα νέα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την ανεργία. Συνολικά 2,7 εκατομμύρια ήταν οι άνεργοι στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2023 σε συνολικό πληθυσμό σχεδόν 84 εκατομμύρια κατοίκων, με το ποσοστό της ανεργίας να κινείται στο 5,8%. Πρόκειται για 79.000 περισσότερους ανέργους σε σχέση μόλις με τον Ιούλιο του 2023 και 148.000 σε σχέση με τον Αύγουστο 2022.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πέραν της ανεργίας, προβληματική κρίνεται και η αύξηση της υποαπασχόλησης, η οποία καταγράφει αύξηση γύρω στους 10.000 νέους υποαπασχολούμενους. Πάντως η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης Αντρέα Νάλες παρατηρεί ότι η γενική εικόνα της γερμανικής αγοράς εργασίας εμφανίζεται σταθερή, αν και οι αδυναμίες της γερμανικής οικονομίας έχουν αφήσει το στίγμα τους.
Δήμητρα Κυρανούδη / Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr