Καταγγελία Γιώργου Κύρτσου στην Ευρωβουλή για εμπλοκή της Αλεξίας Μπακογιάννη σε σκανδαλώδη εξαγορά

Αλεξία Μπακογιάννη, Γιώργος Κύρτσος, Ευρωβουλή,

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για τα ευρήματα της έρευνας Cyprus Confidential που αφορά περιπτώσεις διαφθοράς, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος κατήγγειλε ότι η ανεψιά του πρωθυπουργού Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη, εμπλέκεται σε υπόθεση σκανδαλώδους εξαγοράς του μεγαλύτερου ιταλικού διυλιστηρίου από τον Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο Μπένι Στέινμετζ. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Αλ. Μπακογιάννη είναι μέτοχος της κυπριακής εταιρείας μέσω της οποίας έγινε η εξαγορά.

 

 

Ο ευρωβουλευτής επικαλέστηκε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που αναφέρει ότι η ανεψιά του πρωθυπουργού κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τον Νοέμβριο- Δεκέμβριο του 2022 συνόδευε τον Μπένι Στέινμετζ σε ταξίδια του στο Μιλάνο και στη Ρώμη, όπου συζητούσε με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο. Η ίδια τον βοήθησε επίσης στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας του.

Επισημαίνεται ότι ο Ισραηλινός μεγαλοεπιχειρηματίας-επενδυτής έχει καταδικαστεί τουλάχιστον δύο φορές από ευρωπαϊκά δικαστήρια για δωροδοκίες αξιωματούχων και για οικονομικές απάτες σε εξαγορές. Η Ρουμανία, όπου είχε καταδικαστεί τελευταία φορά, εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του. Ομως η ελληνική και η κυπριακή Δικαιοσύνη αρνήθηκαν να το εφαρμόσουν.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός το 2013-2014, όταν μία εταιρεία του εξαγόρασε όλα σχεδόν τα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, με χρήματα που του... δάνεισε η ίδια τράπεζα. Η Εθνική συνέχισε να τα χρησιμοποιεί για τη στέγαση υπηρεσιών και καταστημάτων της... πληρώνοντας ενοίκιο. Τώρα επαναγοράζει πολλά από αυτά- προφανώς με αρκετά υψηλότερο τίμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου