Ουκρανία: Kέντρο εξοπλισμών

Εξοπλισμοί, παραγωγή όπλων,

Το Κίεβο προωθεί την παραγωγή όπλων για να γίνει ένας από τους κύριους τομείς της ουκρανικής οικονομίας στο μέλλον. Τα μέλη της κυβέρνησης βλέπουν τη χώρα τους στο δρόμο να γίνει «το κορυφαίο έθνος στη βιομηχανία όπλων» έως το 2040.

Η Ουκρανία προωθεί την επέκταση της βιομηχανίας όπλων της και προσελκύει αμερικανικές εταιρείες, αφού συνήψε συμφωνία συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall. Ανακοινώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι σε μια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον σε περίπου δύο εβδομάδες, το Κίεβο θα επιμείνει στην ίδρυση αμερικανικών εργοστασίων όπλων στην Ουκρανία. Η Rheinmetall είναι ήδη παρούσα στην Ουκρανία και αρχίζει να επισκευάζει άρματα μάχης, που έχουν υποστεί ζημιές στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, ενώ σχεδιάζει, μακροπρόθεσμα, να παράγει έως και 400 κύρια άρματα μάχης Panther – ακόμη και για εξαγωγή, δεδομένων των εξαιρετικά χαμηλών μισθών της Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει κοινοπραξίες μεταξύ δυτικών εταιρειών όπλων και της εγχώριας βιομηχανίας όπλων της, για να αντισταθμίσει τη μελλοντική έλλειψη δυτικών παραδόσεων όπλων και να καθιερώσει την Ουκρανία ως κεντρικό κόμβο εξοπλισμών. Η παραγωγή όπλων θα πρέπει να γίνει ένας από τους κύριους τομείς της ουκρανικής οικονομίας στο μέλλον. Τα μέλη της κυβέρνησης βλέπουν τη χώρα τους στο δρόμο να γίνει «το κορυφαίο έθνος στη βιομηχανία όπλων» έως το 2040.

«Κορυφαίο έθνος στη βιομηχανία όπλων»

Το Κίεβο έχει ήδη προσπαθήσει να συνδυάσει διάφορες προσπάθειες για να προωθήσει την ταχεία επέκταση της παραγωγής όπλων στην Ουκρανία με το «Πρώτο Διεθνές Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας» στις 29 Σεπτεμβρίου. ένοπλες δυνάμεις με τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών σε μόνιμη βάση. Το Κίεβο επιδιώκει να το αντισταθμίσει επεκτείνοντας τη δική του παραγωγή. Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη μιας ισχυρής βιομηχανίας όπλων θεωρείται σημαντικό στοιχείο των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, οι οποίες έχουν επανειλημμένα ζητηθεί με σκοπό ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία να τερματίσουν τον πόλεμο. Μια τέτοια βιομηχανία θα επέτρεπε στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να οπλιστούν σε μεγάλη κλίμακα. Το Κίεβο ήδη αποδίδει βασικό ρόλο στον τομέα των όπλων στην ανασυγκρότηση της ουκρανικής οικονομίας. Η Ουκρανία πρέπει να γίνει «ένας μεγάλος στρατιωτικός κόμβος», δήλωσε ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky στο τέλος του «Πρώτου Διεθνούς Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας». for Strategic Industries of Ukraine, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα.[2]

Κίνητρα για κατασκευαστές όπλων

Για να επεκτείνει και, κυρίως, να εκσυγχρονίσει την ερειπωμένη βιομηχανία όπλων της, η Ουκρανία εξαρτάται από την υποστήριξη των δυτικών κατασκευαστών όπλων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, 252 εταιρείες από περισσότερες από 30 χώρες συμμετείχαν στο φόρουμ της 29ης Σεπτεμβρίου. Απογοητεύτηκαν από το Κίεβο με την ανακοίνωση ότι θα εισαγάγει οικονομικά κίνητρα για τη βιομηχανία όπλων. Έχουν υποσχεθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το τέλος του έτους.[3] Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπλων θα επιδοτηθεί επίσης από ένα νέο αμυντικό ταμείο, το οποίο η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να αναπληρώσει επίσης μέσω των κερδών από την πώληση της ρωσικής κρατικής περιουσίας. Λεπτομέρειες επίσης δεν έχουν δοθεί ακόμη. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του φόρουμ έχουν υπογραφεί 20 συμφωνίες με ξένες εταιρείες, που αφορούν, για παράδειγμα, την κατασκευή drones και τη συντήρηση όπλων. Επιπλέον, ξεκίνησε η «Συμμαχία Αμυντικών Βιομηχανιών», στην οποία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν προσχωρήσει 38 εταιρείες από 19 χώρες. Στο φόρουμ πήρε τον λόγο και ο Eric Schmidt, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google. Θεωρείται επί του παρόντος ως ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές στην προσπάθεια των ΗΠΑ να διαθέσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για στρατιωτικούς σκοπούς.[4]

400 Άρματα μάχης το χρόνο

Ο όμιλος Rheinmetall της Γερμανίας είναι μια από τις εταιρείες που ήδη σε πρώιμο στάδιο, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία. Η Rheinmetall συνεργάζεται με τον ουκρανικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων Ukroboronprom, που τώρα μετονομάζεται σε Ουκρανική αμυντική βιομηχανία (UDI). Οι δύο εταιρείες ίδρυσαν μια κοινοπραξία στις 24 Οκτωβρίου παρουσία του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Με 51 τοις εκατό, η Rheinmetall κατέχει την πλειοψηφία στην κοινοπραξία, ενώ η UDI πρέπει να ικανοποιηθεί με 49 τοις εκατό. Η διεθνική κοινή επιχείρηση έχει την έδρα της στο Κίεβο.[5] Η πρώτη δραστηριότητα θα είναι η επισκευή οχημάτων που έχουν υποστεί ζημιές στο Ουκρανο-Ρωσικό μέτωπο. Με βάση αυτό, το επόμενο βήμα θα είναι η συναρμολόγηση δεξαμενών από εξαρτήματα που παρέχονται από τη Γερμανία. Προς το παρόν, αυτό θα περιλάμβανε τη συναρμολόγηση οχημάτων μάχης πεζικού Lynx και τανκς μάχης Panther.[6] Υποτίθεται ότι τα υπάρχοντα εργοστάσια δεξαμενών της Ουκρανίας θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό. Μακροπρόθεσμα, η Rheinmetall σκοπεύει να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο αρμάτων μάχης που θα μπορεί να παράγει έως και 400 άρματα μάχης Panther ετησίως. Ένα μέρος αυτών θα προορίζεται για εξαγωγή. Οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί της Ουκρανίας καθιστούν την παραγωγή σε αυτή τη χώρα συμφέρουσα.

Howitzer και Drones

Άλλοι δυτικοί κατασκευαστές όπλων σχεδιάζουν επίσης έργα παραγωγής σκυροδέματος στην Ουκρανία. Η βρετανική BAE Systems σκοπεύει να κατασκευάσει πυροβόλα στη χώρα αυτή. Σχεδιάζει να παράγει διαμέτρημα 105 χλστ. Τα οβιδοβόλα L119, όπως τα δεκάδες που παρασχέθηκαν πέρυσι στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Η κοινοπραξία Konštrukta της Σλοβακίας συμφώνησε να αναπτύξει οβίδες διαμετρήματος 155 mm σε συνεργασία με ουκρανικές εταιρείες.[7] Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι από τις 6 έως τις 7 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στην Ουάσιγκτον, όπου η Ουκρανία μπορεί να προσελκύσει την αμερικανική βιομηχανία όπλων. Σύμφωνα με τον Zelensky, η κοινή παραγωγή όπλων «αναμφίβολα θα ενισχύσει τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Ουκρανούς».[8] Ο τουρκικός όμιλος Baykar έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Ουκρανία για την παραγωγή του γνωστού επιθετικού drone Bayraktar TB2. Σύμφωνα με την εταιρεία, προγραμματίζονται επενδύσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι βέβαιο ότι το ουκρανικό εργοστάσιο Baykar δεν θα δεχθεί επίθεση από ρωσικούς πυραύλους.[9] Ωστόσο, τον Αύγουστο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τις εγκαταστάσεις της ουκρανικής εταιρείας Motor Sich, η οποία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία. Η εταιρεία παρέχει κινητήρες για μαχητικά αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar.

Δοκιμή όπλων υπό συνθήκες μάχης

Οι δυτικές εταιρείες όπλων επωφελούνται ήδη σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όχι μόνο λόγω των προσοδοφόρων συμβάσεων που συνάπτονται για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού. Τα όπλα υποβάλλονται στις πρώτες τους δοκιμές κάτω από καθημερινές συνθήκες πεδίου μάχης. Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας James Heappey επιβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί κατασκευαστές παρακολουθούν προσεκτικά πώς αντέχουν τα προϊόντα τους σε συνθήκες μάχης. «Μαθαίνεις πολύ γρήγορα τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί».[10] Το ένα λαμβάνει επίσης πληροφορίες για τα όπλα του ρωσικού εχθρού. Μετά την πρόσβαση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες για το ουκρανο-ρωσικό μέτωπο, οι εταιρείες που εργάζονταν σε ένα είδος πενταετούς ορίζοντα με τον βρετανικό στρατό, βελτιώνουν τα προϊόντα τους «μέσα σε πέντε εβδομάδες». Ο ρυθμός των εξελίξεων των όπλων είναι αυτός που «περιμένει κανείς σε καιρό πολέμου». Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεισφέρει και ο ουκρανικός στρατός. «Με τους αυτοσχεδιασμούς και τη δημιουργικότητά τους», «βρίσκουν επανειλημμένα βελτιώσεις» στον εξοπλισμό που διαθέτουν, για να παρατείνουν «τη μακροζωία των όπλων τους», αναφέρθηκε.[11] Οι βελτιώσεις τους μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για τους δυτικούς κατασκευαστές.

πηγή:  german-foreign-policy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου