Επιτροπή LIBE / Νέο ράπισμα στην Ελλάδα - «Κατασκοπεύουν και συλλαμβάνουν δημοσιογράφους»

PEGA, Επιτροπή LIBE, Σόφι ιν'τ Βελντ,

Στη συζήτηση για την τελευταία έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, η ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιν'τ Βελντ, είπε ότι υπάρχουν τρεις, πολύ υψηλού προφίλ, υποθέσεις δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη

Νέο ράπισμα στην Ελλάδα από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE), αναφορικά με την προστασία των δημοσιογράφων στη χώρα.

Στη συζήτηση για την τελευταία έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, η ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιν'τ Βελντ, είπε ότι υπάρχουν τρεις, πολύ υψηλού προφίλ, υποθέσεις δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι και εκείνη του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021.

«Πρέπει να πω ότι στην περίπτωση του Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει υπάρξει σοβαρή έρευνα. Υπάρχει λοιπόν τεράστια κάλυψη της κατάστασης δύο χρόνια μετά τον θάνατό του» είπε χαρακτηριστικά η Σόφι ιν'τ Βελντ.

«Όσο οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, η κατάσταση συνεχίζει να είναι προβληματική» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ακούγονται μεγάλα λόγια και ευχολόγια για την δράση που θα αναλάβουν Κομισιόν και εθνικές αρχές, ωστόσο η κατάσταση «τελικώς υποβαθμίζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια».

«Ακούσαμε για τα SLAPPs. Βλέπουμε δημοσιογράφους να έχουν να αντιμετωπίσουν καταχρηστικές αγωγές, δημοσιογράφους που τους κατασκοπεύουν, δημοσιογράφους που τους συλλαμβάνουν. Και δεν μιλάμε για δημοκρατίες μπανανίες αλλά για την Γαλλία, για την Ελλάδα και άλλες αντίστοιχες χώρες» τόνισε η ευρωβουλεύτρια.

«Πρέπει λοιπόν να είμαστε σοβαροί όταν θέλουμε να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε τη δημοσιογραφία» συμπλήρωσε ζητώντας από την Κομισιόν να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για διερευνητική και ποιοτική δημοσιογραφία στα κράτη-μέλη.

Αναφερόμενη στα κατασκοπευτικά λογισμικά είπε ότι «βλέπω ότι τα κράτη-μέλη προσπαθούν να νομιμοποιήσουν ματαίως τις παράνομες δραστηριότητες κατασκοπείας και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι να βλέπει κανείς ότι κανένα από τα κράτη-μέλη δεν θέλει να εφαρμόσει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ψήφισε το σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ το 2022 και το 2023. Το κείμενο εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, έξι κατά και μία αποχή.

Αναφορικά με το κράτος δικαίου και τη πρόσβαση στη δικαιοσύνη οι ευρωβουλευτές ζητούν δικαιοσύνη σχετικά με τη δολοφονία δημοσιογράφων και ταχεία συμφωνία με την οδηγία κατά των SLAPPs καθώς και άλλες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων επαναλαμβάνουν και την ανησυχία τους σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού ζητώντας αυστηρή ρύθμιση του κλάδου και καλώντας τις χώρες της ΕΕ, ιδίως την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου