Στο μήνυμα των Χριστουγέννων, ο Πάπας αποδοκιμάζει την «τρομερή συγκομιδή» θανάτων αμάχων στη Γάζα

Πάπας Φραγκίσκος, Χριστουγεννιάτικο μήνυμα, Γάζα.,

Ο 87χρονος Φραγκίσκος, γιορτάζοντας τα 11α Χριστούγεννα της ποντιφικίας του, ζήτησε να τερματιστούν οι συγκρούσεις, πολιτικές, κοινωνικές ή στρατιωτικές, σε μέρη όπως η Ουκρανία, η Συρία, η Υεμένη, ο Λίβανος, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του μετανάστες σε όλο τον κόσμο.


Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του τη Δευτέρα ότι τα παιδιά που πεθαίνουν σε πολέμους, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, είναι ο «μικρός Ιησούς του σήμερα» και ότι οι ισραηλινές επιθέσεις εκεί θερίζουν μια «φρικτή συγκομιδή» αθώων πολιτών.

Στην ομιλία του για την ημέρα των Χριστουγέννων «Urbi et Orbi» (προς την πόλη και τον κόσμο), ο Φραγκίσκος χαρακτήρισε επίσης την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τους μαχητές της Χαμάς «αποκρουστική» και έκανε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.---


Μιλώντας από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγ. Πέτρου

Ο 87χρονος Φραγκίσκος, γιορτάζοντας τα 11α Χριστούγεννα της ποντιφικίας του, ζήτησε να τερματιστούν οι συγκρούσεις, πολιτικές, κοινωνικές ή στρατιωτικές, σε μέρη όπως η Ουκρανία, η Συρία, η Υεμένη, ο Λίβανος, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του μετανάστες σε όλο τον κόσμο.

"Πόσοι αθώοι σφάζονται στον κόσμο μας! Στις κοιλιές των μητέρων τους, σε οδύσσειες που γίνονται στην απόγνωση και στην αναζήτηση της ελπίδας, στις ζωές όλων εκείνων των μικρών των οποίων η παιδική ηλικία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο. Είναι οι μικροί Ιησούς του σήμερα», είπε.

Έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στους Αγίους Τόπους, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, όπου, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 78 ανθρώπους σε μια από τις πιο θανατηφόρες νύχτες του πολιορκημένου θύλακα της μάχης του Ισραήλ με τη Χαμάς, διάρκειας 11 εβδομάδων.

"Είθε να έρθει (ειρήνη) στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπου ο πόλεμος καταστρέφει τις ζωές αυτών των λαών. Τους αγκαλιάζω όλους, ιδιαίτερα τις χριστιανικές κοινότητες της Γάζας και ολόκληρους τους Αγίους Τόπους", είπε ο Φραγκίσκος.

Φρικιαστικοι σοροί αμάχων

«Ζητώ να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με τη φρικτή συγκομιδή αθώων θυμάτων αμάχων και ζητώ λύση στην απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση με άνοιγμα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα όργανο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ανέφερε σε έκθεσή του ότι ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας αντιμετώπιζε επίπεδα κρίσης πείνας και ότι ο κίνδυνος πείνας αυξανόταν καθημερινά.

Το Βατικανό, το οποίο έχει διπλωματικές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, πιστεύει ότι μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στη μακροχρόνια σύγκρουση. Ο Φραγκίσκος ζήτησε «επίμονο διάλογο μεταξύ των μερών, με ισχυρή πολιτική βούληση και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας».

Αφιερώνοντας μια ολόκληρη παράγραφο του μηνύματός του στο εμπόριο όπλων, ο Φραγκίσκος είπε: «Και πώς μπορούμε να μιλάμε ακόμη και για ειρήνη, όταν η παραγωγή, οι πωλήσεις και το εμπόριο όπλων αυξάνονται;»

Ζήτησε περισσότερη έρευνα για το εμπόριο εξοπλισμών.

«Θα πρέπει να συζητηθεί και να γραφτεί, ώστε να βγουν στο φως τα συμφέροντα και τα κέρδη που κινούν τις μαριονέτες του πολέμου», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr