Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν αιγυπτιακές προτάσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Γάζα, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κατάρ, Reuters,

Η Αίγυπτος πρότεινε ένα «σχέδιο», υποστηριζόμενο επίσης από μεσολαβητές του Κατάρ, που θα συνεπαγόταν κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη συμφωνία που περιλαμβάνει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μαζί με μια γενική αναμόρφωση της ηγεσίας στη Γάζα, η οποία ηγείται επί του παρόντος. από τη Χαμάς.

Η Χαμάς και η συμμαχική Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν την αιγυπτιακή πρόταση να εγκαταλείψουν την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν στο Reuters τη Δευτέρα δύο πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου.

Και οι δύο ομάδες, που διεξάγουν χωριστές συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, απέρριψαν να προσφέρουν οποιεσδήποτε παραχωρήσεις πέρα ​​από την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους.

Η Αίγυπτος πρότεινε ένα «σχέδιο», υποστηριζόμενο επίσης από μεσολαβητές του Κατάρ, που θα συνεπαγόταν κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη συμφωνία που περιλαμβάνει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μαζί με μια γενική αναμόρφωση της ηγεσίας στη Γάζα, η οποία ηγείται επί του παρόντος. από τη Χαμάς.

Η Αίγυπτος πρότεινε εκλογές ενώ πρόσφερε διαβεβαιώσεις στη Χαμάς ότι τα μέλη της δεν θα κυνηγηθούν ή δεν θα διωχθούν, αλλά η ισλαμιστική ομάδα απέρριψε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις εκτός από την απελευθέρωση ομήρων, ανέφεραν οι πηγές. Περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύεται ότι κρατούνται ακόμη στη Γάζα.

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς που επισκέφθηκε πρόσφατα το Κάιρο αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα συγκεκριμένες προσφορές για πιο προσωρινές ανθρωπιστικές εκεχειρίες και υπέδειξε την απόρριψη της ομάδας επαναλαμβάνοντας την επίσημη στάση της.

«Η Χαμάς επιδιώκει να τερματίσει την ισραηλινή επίθεση εναντίον του λαού μας, τις σφαγές και τη γενοκτονία και συζητήσαμε με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τους τρόπους για να το κάνουμε αυτό», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Είπαμε επίσης ότι η βοήθεια για τον λαό μας πρέπει να συνεχιστεί και να αυξηθεί και να φτάσει σε όλο τον πληθυσμό στο βορρά και στο νότο», είπε ο αξιωματούχος.

«Αφού σταματήσει η επιθετικότητα και αυξηθεί η βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για την ανταλλαγή κρατουμένων», πρόσθεσε.

ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΖΙΧΑΝΤ

Η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία κρατά επίσης ομήρους στη Γάζα, απηχεί αυτή τη στάση.

Μια αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Τζιχάντ με επικεφαλής τον ηγέτη της Ziad al-Nakhala βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κάιρο για να ανταλλάξει ιδέες με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με προσφορές ανταλλαγής αιχμαλώτων και άλλα θέματα, αλλά ένας αξιωματούχος είπε ότι η οργάνωση είχε θέσει τέλος στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ ως προϋπόθεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Η Ισλαμική Τζιχάντ επιμένει, είπε ο αξιωματούχος, ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να βασίζεται στην αρχή «όλοι για όλους», που σημαίνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που φυλακίζονται στο Ισραήλ.

Πριν από τον πόλεμο, υπήρχαν 5.250 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, αλλά ο αριθμός έχει πλέον αυξηθεί σε περίπου 10.000 καθώς το Ισραήλ έχει συλλάβει χιλιάδες άλλους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, η Γάζα έζησε μια από τις πιο θανατηφόρες νύχτες της στον πόλεμο των 11 εβδομάδων. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της μικροσκοπικής, πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.
πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr