Βασίλης Βιλιάρδος: «Ο φόβος του φόβου»

«J. Borrell: Φοβάμαι το φόβο, φοβάμαι ότι οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν επειδή φοβούνται. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, ο φόβος μπροστά στο άγνωστο και την αβεβαιότητα, παράγει μια ορμόνη που απαιτεί απόκριση ασφαλείας. Αυτό είναι γεγονός. Δεν βλέπω κανένα σημάδι ότι, ο Ρώσος πρόεδρος θα ήταν πρόθυμος να σταματήσει - ή ακόμη και να συμβιβαστεί με μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει την ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία δεν κατάφερε ποτέ να γίνει έθνος. Πάντα ήταν μια αυτοκρατορία, με τον Τσάρο, με τους Σοβιετικούς και τώρα με τον Πούτιν. Αυτή είναι μια σταθερά της Ρωσίας και της πολιτικής της ταυτότητας. Ως εκ τούτου αποτελεί απειλή για τους γείτονές της – ειδικά για εμάς. Σχετικά με τη Γάζα, η Χαμας δεν είναι απλώς μια στρατιωτική δύναμη, αλλά μια ιδέα – ως εκ τούτου, θα μπορούσε να νικηθεί μόνο με καλύτερες ιδέες, όχι με βόμβες. Έχουμε υποστεί εισβολή από έναν μιντιακό κόσμο διασποράς απειλών - όπου μαθαίνουμε καθημερινά για τα εγκλήματα του κακού ή του πολέμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ορμονική δραστηριότητα που κατευθύνεται από το φόβο».

Οι δηλώσεις του επιτρόπου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στην Guardian, είχαν ως βασικές αιτίες αφενός μεν τους δύο πολέμους, αφετέρου την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο μας - προφανώς λόγω ανησυχιών για τη μετανάστευση και το συμπιεσμένο βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων.

Φαίνεται δε καθαρά πως η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου καλή – γεγονός που οφείλει να μας προβληματίσει όλους.

_______________________________

(*) Ο Βασίλης Βιλιάρδος είναι Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντιπρόεδρος της Βουλής, οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου