Η Αγκόλα δεν κερδίζει τίποτα επί του παρόντος παραμένοντας στον οργανισμό και, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αποφάσισε να αποχωρήσει», φέρεται να είπε ο Διαμαντίνο Αζεβέντο σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου.
Η Αγκόλα λέει ότι θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) λόγω διαφωνίας σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής, μια κίνηση που θα μειώσει τον όμιλο στα 12 μέλη.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση την Πέμπτη, ο Διαμαντίνο Αζεβέντο (Diamantino Azevedo), υπουργός ορυκτών πόρων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε ότι η Αγκόλα, η οποία παράγει περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ επειδή δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας.
«Αισθανόμαστε ότι… Η Αγκόλα δεν κερδίζει τίποτα επί του παρόντος παραμένοντας στον οργανισμό και, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αποφάσισε να αποχωρήσει», φέρεται να είπε ο Αζεβέντο σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου.
Η Αγκόλα, η οποία εντάχθηκε για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚ το 2007, έχει δυσκολευτεί να εκπληρώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η χώρα προσχωρεί σε άλλες, όπως το Κατάρ και ο Ισημερινός, που αποχώρησαν από τον ΟΠΕΚ την τελευταία δεκαετία.
Ερωτήσεις σχετικά με πιθανές περικοπές παραγωγής που επιδιώκονται από κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, αποτέλεσαν πηγή πρόσφατης συζήτησης εντός του ομίλου.
Χωρίς την Αγκόλα, οι χώρες του ΟΠΕΚ θα παράγουν περίπου 27 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, περίπου το 27% της παγκόσμιας προσφοράς.
Όμως, ενώ η Αγκόλα ήταν ένας σχετικά μικρός παίκτης στον ΟΠΕΚ , η αποχώρηση της χώρας έχει εγείρει μεγαλύτερα ερωτήματα για το μέλλον του οργανισμού.
Οι τιμές του αργού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1,5 τοις εκατό μετά την ανακοίνωση.
«Από την άποψη της προσφοράς στην αγορά πετρελαίου, ο αντίκτυπος είναι ελάχιστος, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στην Αγκόλα ήταν σε πτωτική τάση και η υψηλότερη παραγωγή θα απαιτούσε πρώτα υψηλότερες επενδύσεις», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS.
«Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται λόγω της ανησυχίας για την ενότητα του ΟΠΕΚ+ ως ομάδας, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι περισσότερα βαρέα μέλη της συμμαχίας σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Αγκόλας».
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν περίπου το 90 τοις εκατό των εξαγωγών της Αγκόλας και αποτελούν κρίσιμο οικονομικό σωσίβιο για τη χώρα.
Τον περασμένο μήνα, το γραφείο του Azevedo διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ποσόστωση παραγωγής του για το 2024, ανησυχώντας ότι θα έβλαπτε την ικανότητα της Αγκόλα να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του στον ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου.
Η παραγωγική ικανότητα της Αγκόλα κορυφώθηκε το 2008 στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά έκτοτε μειώθηκε λόγω της γήρανσης των υποδομών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου