Αίτημα ΣΠΑΚ: Ο Μπερίσα δεν επιτρέπεται να επικοινωνεί με άλλα άτομα εκτός από αυτούς που ζουν μαζί του

Αλβανία, Σαλί Μπερίσα, Ειδική Εισαγγελία ΣΠΑΚ, albanianpost.com,

Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα απαγορεύεται να επικοινωνεί με άλλα άτομα εκτός από αυτούς που μένουν στο ίδιο διαμέρισμα μαζί του.


Έτσι ορίζεται στην επιστολή της Ειδικής Εισαγγελίας του ΣΠΑΚ, η οποία έχει ζητήσει και ο Μπερίσα να φυλάσσεται από αστυνομικούς στην πόρτα όταν θα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το μέτρο αυτό είναι για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να φύγει ο πρώην πρωθυπουργός από το σπίτι.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Genc Gjokutaj, είπε ότι αυτό το μέτρο είναι αβάσιμο και ότι γίνεται για να εκδικηθεί.

«Ο κατ’ οίκον περιορισμός είναι υποχρέωση σε αυτόν που επιβάλλεται. Αυτό που λέτε αφορά άτομα των οποίων οι περίοδοι κράτησης έχουν λήξει, τα οποία είναι επικίνδυνα. Αυτό δεν συγκρίνεται με τον κ. Μπερίσα. Δεν υπήρχαν επιχειρήματα για αυτό».

Εν τω μεταξύ, διεκόπη η δικαστική συνεδρίαση όπου αναμενόταν να ανατεθεί το μέτρο στον πρώην πρωθυπουργό. Αυτή την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου λοιπόν, η δικαστής Ιρένα Γκιόκα αποφάσισε ότι η συνεδρίαση θα αναβληθεί για την επόμενη μέρα στις 11:00.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης του Μπερίσα, ο Γκεντς Γκιοκουτάι και ο Σοκόλ Μενγκέσι, ζήτησαν χρόνο για να εξοικειωθούν με τα στοιχεία και τα γεγονότα.

Εν τω μεταξύ, ζήτησαν εκ νέου την απόλυση του δικαστή.

Σύμφωνα με αυτούς, απολύθηκε από τον Σαλί Μπερίσα το 1996, όταν ο ίδιος ως πρόεδρος ήταν επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του Μπερίσα για την απόλυση του δικαστή Γκιόκα.

Ο Μπερίσα κατηγορείται για παθητική διαφθορά για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του πρώην αθλητικού σωματείου «Παρτιζάνι», με αποτέλεσμα ο ΣΠΑΚ να ζητήσει κατ' οίκον περιορισμό.

Το τελευταίο ήρθε ως μέτρο, αφού ο βουλευτής δεν σεβάστηκε την απόφαση του Δικαστηρίου που δόθηκε στις 20 Οκτωβρίου που επέβαλε υποχρέωση εμφάνισης και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Τη συνεδρίαση θα διευθύνει ο δικαστής Γκιόκα, στον οποίο ο Μπερίσα δεν έχασε καμία ευκαιρία να επιτεθεί.

Όλα έρχονται αφού η Βουλή της Αλβανίας ενέκρινε με 75 ψήφους υπέρ αίτημα του ΣΠΑΚ, για αλλαγή των μέτρων ασφαλείας του Μπερίσα.

Στη συνέχεια, σε λίγη ώρα, η Βουλή της Αλβανίας έστειλε στον ΣΠΑΚ, το επίσημο έγγραφο, όπου φαίνεται ότι έχει αφαιρεθεί η ασυλία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας και πλέον μπορούν να γίνουν ενέργειες για αλλαγή του μέτρου σε βάρος του.

Ενώ μόλις πέντε λεπτά ήταν αρκετά στην ολομέλεια για να αφαιρεθεί η ασυλία του Μπερίσα, το επίσημο έγγραφο ως απάντηση στον ΣΠΑΚ συντάχθηκε αρκετά γρήγορα και στάλθηκε σε μόλις δύο ώρες.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη εάν ο Μπερίσα θα συμμετάσχει ο ίδιος στο Ειδικό Δικαστήριο ή θα εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους του.

Ο δικαστής αναμένεται να αποφασίσει αφού ακούσει τα επιχειρήματα των διαδίκων.

Αυτή δεν θα είναι η μόνη απόφαση που θα ληφθεί - επηρεάζει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στις 9:00 στην αίθουσα διαβουλεύσεων στον Άρειο Πάγο θα κριθεί η τύχη της σφραγίδας του ΑΣ.

Οι κριτές θα εξετάσουν βάσει εγγράφων ποιος έχει το δικαίωμα να φέρει το λογότυπο της σφραγίδας, την ομάδα του Λουλζίμ Μπάσα ή την ομάδα με επικεφαλής τον Μπερίσα.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την προσφυγή που έχει καταθέσει η ομάδα του Σαλί Μπερίσα κατά της Γενικής Έφεσης σε πρώτο βαθμό.

Στις 3 Μαρτίου, το Εφετείο ήταν που αποφάσισε να επιστρέψει την υπόθεση DP στο Πρωτοδικείο για εκδίκαση από άλλο βούλευμα.

Τότε έγινε δεκτή η έφεση του Enkelejd Alibeaj, η οποία ανέτρεψε την απόφαση του δικαστή, Agron Zhukri, ο οποίος ανέθεσε την Επιτροπή Επανίδρυσης ως το διοικητικό όργανο του DP.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου