Η Τουρκία κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ σε κουρδικούς στόχους

Τουρκία, βομβαρδισμοί, σε Συρία, Ιράκ, Κούρδοι,
euronews

Στη βορειοανατολική Συρία, τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, δήλωσε ο Farhad Shami, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων, σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.


Η Τουρκία ενέτεινε τις αεροπορικές της επιδρομές εναντίον κουρδικών ομάδων στη Συρία και το βόρειο Ιράκ ως αντίποινα για τους θανάτους 12 Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ το Σαββατοκύριακο.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα ότι σκότωσε τουλάχιστον 26 μαχητές στις επιδρομές.

Στη βορειοανατολική Συρία, τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα, 25/12/2023, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, δήλωσε ο Farhad Shami, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων, σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι άλλοι 12 τραυματίστηκαν.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει 128 επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία το 2023, σκοτώνοντας 94 ανθρώπους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Την Παρασκευή, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μαχητές που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή PKK, μια κουρδική αυτονομιστική ομάδα που έχει εξαπολύσει εξέγερση κατά της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1980, προσπάθησαν να διεισδύσουν σε τουρκική βάση στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ.

Είπαν, έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη που ακολούθησε. Την επόμενη μέρα, έξι ακόμη Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Κούρδους μαχητές.

Σε απάντηση, η Άγκυρα εξαπέλυσε επιδρομές σε δεκάδες τοποθεσίες που είπε ότι συνδέονται με το PKK στο Ιράκ και τη Συρία.

Η κουρδική διοίκηση προέτρεψε τον ΟΗΕ να παρέμβει

Ορισμένα από τα χτυπήματα έπληξαν τοποθεσίες της βιομηχανίας πετρελαίου, εγκαταστάσεις υγείας και ζωτικής σημασίας υποδομές στη βορειοανατολική Συρία, μειώνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% το Σάββατο, σύμφωνα με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, μια αρχή υπό την ηγεσία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι που συνδέεται με το PKK αλλά είναι βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία και η Ουάσιγκτον θεωρούν και οι δύο το PKK τρομοκρατική ομάδα, αλλά διαφωνούν σχετικά με το καθεστώς των Συριακών Κούρδων, οι οποίες έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η κουρδική διοίκηση στην ανακοίνωσή της προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν, προειδοποιώντας ότι οι τουρκικές επιθέσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια της περιοχής. Ανέφερε ότι ένα από τα χτυπήματα έπληξε τοποθεσία κοντά στη φυλακή Alaya στο Καμισλί, όπου στεγάζονται μέλη του ΙΚ.

Ο διοικητής των SDF Mazloum Abdi σε ανάρτησή του στο X καταδίκασε τη «στόχευση υποδομών και μέσων διαβίωσης αμάχων» από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από ιρακινούς αξιωματούχους για τα χτυπήματα.

euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου