ΓΑΛΛΙΑ: "Ιδεολογική νίκη" χαρακτηρίζει η Λεπέν την έγκριση μεταναστευτικού νομοσχεδίου από τη κυβέρνηση Μακρόν

ΓΑΛΛΙΑ, Μεταναστευτικό, κυβέρνηση, δεξιά,

Η ακροδεξιά χαιρετίζει την «ιδεολογική νίκη» καθώς η Γαλλία ψηφίζει σκληροπυρηνικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση


Ο αυστηρός νέος νόμος περιέχει πολλά μέτρα που στοχεύουν στην πάταξη της μετανάστευσης.

Η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο επαίνεσε η ακροδεξιά.

Ήταν μια κοινοβουλευτική νίκη για τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αν και άνοιξε βαθιές διαιρέσεις στην κεντρώα πλειοψηφία του.

Ο υπουργός Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκληροπυρηνικό νομοσχέδιο, ενώ άλλοι απέσυραν την υποστήριξή τους την τελευταία στιγμή. Περισσότεροι υπουργοί ενδέχεται να παραιτηθούν.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (National Rally), Μαρίν Λεπέν, ισχυρίστηκε ότι ήταν μια «ιδεολογική νίκη» για την αντιμεταναστευτική πλατφόρμα της και την Εθνική Συσπείρωση, τώρα τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη στη γαλλική πολιτική.

Ο Μακρόν, όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλει να υιοθετήσει μια σκληρή στάση κατά της μετανάστευσης, χωρίς να περιορίσει την ικανότητα της οικονομίας να προσλαμβάνει ξένους εργάτες.

Μετά από 18 μήνες ανατροπών, η Γαλλική Συνέλευση υπερψήφισε το εμπρηστικό νομοσχέδιο με 349 ψήφους υπέρ και 186 ψήφους κατά.

Την περασμένη εβδομάδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συζητήσουν τον νόμο, με την ακροδεξιά να λέει ότι δεν προχώρησε αρκετά. Η αριστερά απέρριψε εξαρχής αυστηρότερους κανόνες.

Σε απάντηση, η κεντρώα κυβέρνηση του Μακρόν πρότεινε ένα πολύ πιο αυστηρό νομοσχέδιο, το οποίο σκληραίνει τους κανόνες για τους αλλοδαπούς φοιτητές, περιόριζε τις πληρωμές πρόνοιας για τους αλλοδαπούς και καθιστούσε δυσκολότερο για τα παιδιά μη υπηκόων να γίνουν Γάλλοι πολίτες.


Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise), Ζαν-Λικ Μελανσόν,, κατήγγειλε την «εξευτελιστική νίκη» του Μακρόν που εξασφάλισε με την υποστήριξη της ακροδεξιάς.

«Ένας νέος πολιτικός άξονας έχει δημιουργηθεί», έγραψε στο X.

Η αριστερή πτέρυγα της Γαλλίας ισχυρίζεται συνεχώς ότι το κείμενο είναι άμεσα εμπνευσμένο από το πρόγραμμα του Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ίδρυσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Το νομοσχέδιο θα είχε ακόμη ψηφιστεί εάν οι ακροδεξιοί βουλευτές είχαν απείχε. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό αν το είχαν καταψηφίσει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν είπε ότι ο νόμος "προστάτευε τους Γάλλους", "νομιμοποίησε τους εργαζόμενους χωρίς έγγραφα" και "απλοποίησε" τη νομοθεσία.

Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν επαίνεσε το νομοσχέδιο, με τον ακροδεξιό ηγέτη να το επαινεί ως «ιδεολογική νίκη».

«Είναι μια ολοκληρωτική νίκη για τις ιδέες που υπερασπίζεται η Μαρίν Λεπέν», πρόσθεσε ο βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού (NR), Ζαν Φιλίπ Τανγκί.
Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου