Την εκ νέου υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Πούτιν

Βλαντίμιρ Πούτιν, υποψηφιότητα Πούτιν, ρωσικές προεδρικές εκλογές 2024, Αλεξέι Ναβάλνι,

Οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα Μαρτίου και φαντάζουν τυπική διαδικασία - Οι πρώτες αντιδράσεις


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα σε στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία πως θα είναι υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024, μια κίνηση που θα επιτρέψει στον πρώην πράκτορα της KGB να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Ο Πούτιν, που παρέλαβε την προεδρία από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία ημέρα του 1999, έχει ήδη υπηρετήσει ως πρόεδρος για μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη της Ρωσίας από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, ξεπερνώντας ακόμη και τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ που παρέμεινε για 18 χρόνια στην εξουσία.
Αφού ο Πούτιν απένειμε σε βετεράνους του πολέμου της Ουκρανίας την ανώτατη στρατιωτική διάκριση της Ρωσίας, το χρυσό αστέρι του Ήρωα της Ρωσίας, ένας αντισυνταγματάρχης ονόματι Αρτιόμ Ζόγκα, διοικητής του Τάγματος Σπάρτα, ζήτησε από τον πρόεδρο να είναι ξανά υποψήφιος.

«Δεν θα κρύψω ότι είχα άλλες σκέψεις σε άλλες στιγμές αλλά τώρα είναι ώρα να πάρω μια απόφαση" είπε ο Πούτιν στον Ζόγκα και σε άλλους παρασημοφορεμένους στρατιώτες. "Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

«Θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου», φαίνεται από τηλεοπτικά πλάνα να λέει ο Πούτιν μέσα στην Αίθουσα Γκεοργκιέφκσι, τμήμα του Μεγάλου Μεγάρου του Κρεμλίνου.


Ο Ζόγκα δήλωσε μετά στους δημοσιογράφους πως είναι πολύ χαρούμενος που ο Πούτιν συναίνεσε στο αίτημα, προσθέτοντας πως όλη η Ρωσία θα υποστηρίξει την απόφαση.

Το Reuters μετέδωσε τον περασμένο μήνα πως ο Πούτιν είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιος.

Τυπική διαδικασία

Για τον Πούτιν, 71 ετών, οι εκλογές είναι μια τυπική διαδικασία: με την υποστήριξη του κράτους, των κρατικών μέσων ενημέρωσης και σχεδόν χωρίς κανέναν δημόσια διαφωνούντα που να προέρχεται από το κυρίαρχο ρεύμα, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει.

Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί θεωρούν τις εκλογές δημοκρατικό φύλλο συκής για τη διεφθαρμένη δικτατορία της Ρωσίας του Πούτιν.

Υποστηρικτές του Πούτιν απορρίπτουν αυτήν την ανάλυση, επικαλούμενοι ορισμένες ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι απολαμβάνει ποσοστά υποστήριξης άνω του 80%. Λένε πως ο Πούτιν αποκατέστησε την τάξη και μέρος της επιρροής που έχασε η Ρωσία στη διάρκεια του χάους κατά τη σοβιετική κατάρρευση.

Οι μεγάλες προκλήσεις

Μπορεί ο Πούτιν να μην αντιμετωπίζει πραγματικό ανταγωνισμό στις εκλογές, όμως είναι αντιμέτωπος με τις πιο σοβαρές προκλήσεις που είχε απέναντί του οποιοσδήποτε επικεφαλής του Κρεμλίνου από τότε που ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πάλευε με την καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο εξωτερικό σοκ στη ρωσική οικονομία για δεκαετίες και ο Πούτιν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια αποτυχημένη ανταρσία από τον πιο ισχυρό μισθοφόρο της Ρωσίας, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον Ιούνιο.

Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα δύο μήνες μετά την ανταρσία. Από τότε ο Πούτιν ενέτεινε τον έλεγχό του.

Η Δύση θεωρεί πως ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και δικτάτορας που έχει οδηγήσει τη Ρωσία σε μια ιμπεριαλιστικού τύπου αρπαγή εδαφών στην Ουκρανία η οποία έχει εξασθενίσει τη Ρωσία και έχει ενισχύσει την ουκρανική εθνική συνείδηση, ενώνοντας παράλληλα τη Δύση και δίνοντας και πάλι μια αποστολή στο ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν, ωστόσο, παρουσιάζει τον πόλεμο ως μέρος μιας πολύ ευρύτερης μάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες σύμφωνα με την ελίτ του Κρεμλίνου έχουν ως στόχο να διαμελίσουν τη Ρωσία, να υφαρπάξουν τους τεράστιους φυσικούς πόρους της και στη συνέχεια να στραφούν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Κίνα.

Η αντίδραση Ναβάλνι

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης σε αποικία στην περιοχή Βλαντίμιρ, κάλεσε τους Ρώσους να λάβουν μέρος στις προεδρικές εκλογές και να ψηφίσουν κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν σε αυτές. Το μήνυμα εμφανίστηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι όποιες εκλογές, ακόμη και οι πιο ψεύτικες, είναι μια περίοδος αμφιβολιών. Οι άνθρωποι σκέφτονται ποιος είναι στην εξουσία και γιατί βρίσκεται εκεί. Το κύριο καθήκον της ρωσικής αντιπολίτευσης, το καθήκον όλων των έντιμων πολιτών είναι να απαντήσουν σε αυτές τις αμφιβολίες με όλη τους τη δύναμη. Να μιλήσουν. Να εξηγήσουν ότι ο 71χρονος Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 24 χρόνια, δεν πρέπει να παραμείνει για άλλα έξι χρόνια. Θα κάνει κακό στη Ρωσία. Πρέπει να φύγει», αναφέρεται στο ιστολόγιο του πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Η ομάδα του Ναβάλνι ανακοίνωσε επίσης ότι σε ορισμένες ρωσικές πόλεις τοποθετήθηκαν γιγαντοαφίσες που έγραφαν «Ρωσία, Καλή Χρονιά», και έφεραν κωδικούς QR που παρέπεμπαν στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν».

Η Διεύθυνση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Διαφήμισης της Μόσχας απαγόρευσε στους διανομείς υπαίθριας διαφήμισης να τοποθετούν διαφημιστικές πινακίδες με κωδικούς QR. Αυτό αναφέρει ο όμιλος μέσων ενημέρωσης RBC, που έχει στη διάθεσή του το σχετικό έγγραφο που εστάλη στις διαφημιστικές εταιρείες.

Το έγγραφο αναφέρει ότι ένας κωδικός QR οδηγεί σε διαδικτυακούς πόρους, οι οποίοι περιέχουν «διαφορετικό περιεχόμενο που μπορεί να αλλάξει με τη χρήση». Οι αρχές της Μόσχας φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο οι κωδικοί QR μπορεί να περιέχουν πληροφορίες που παραβιάζουν το νόμο «Περί διαφήμισης».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sota, οι γιγαντοαφίσες έχουν ήδη κατέβει στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Δημοσιεύει μάλιστα φωτογραφίες που δείχνουν συνεργεία να κατεβάζουν τις γιγαντοαφίσες. Η Ιρίνα Τσεπλίνσκαγια, εκπρόσωπος του φορέα εκμετάλλευσης υπαίθριας διαφήμισης Russ Outdoor, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTVI ότι αρχικά ο κωδικός στις αφίσες παρέπεμπε σε έναν πανρωσικό διαγωνισμό αφιερωμένο στο νέο έτος. «Στη συνέχεια ο κωδικός προφανώς αντικαταστάθηκε. Οι αφίσες έχουν κατέβει», σημείωσε η ίδια.

Ο διευθυντής της Μετώπου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) Ιβάν Ζντάνοφ δήλωσε ότι θα απαιτήσει αποζημίωση για τις κατεστραμμένες αφίσες.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας άλλος στενός συνεργάτης του Ναβάλνι, έγραψε στο Χ ότι «Η εκστρατεία μας είναι υπέρ της Ρωσίας και για την Ρωσία. Γι αυτό και την κάνουνε και στους δρόμους των ρωσικών πόλεων (δεν ήταν και τόσο εύκολο!).

Μαζί με τη διαφημιστική αυτή καμπάνια η ομάδα του Ναβάλνι έθεσε σε λειτουργία τον ιστότοπο «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», στον οποίο αναφέρονται οι δυνατοί τρόποι άσκησης πολιτικής κατά του Πούτιν. Οι συνεργάτες του Ναβάλνι αναφέρουν ότι «κάθε ενεργός πολίτης» στις επόμενες 100 ημέρες έως τις εκλογές πρέπει να βάλει στόχο να πείσει τουλάχιστον 10 άτομα «να ψηφίσουν κατά του Πούτιν».

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας του ρωσικού κοινοβουλίου όρισε χθες την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία για τις 17 Μαρτίου 2024.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr