Covid-19: Σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για χρήση μάσκας και εμβολιασμό

COVID-19, JN.1,

     Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, η ενίσχυση των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι εποχιακός κανόνας. Ωστόσο, το τρέχον σενάριο έχει γίνει πιο περίπλοκο με τη συρροή του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), της γρίπης των πτηνών και την εμφάνιση του JN.1, μιας υποπαραλλαγής του SARS-CoV-2 που ευθύνεται για τον COVID-19.


Η επιδημιολογική κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την Covid-19. Περιοριστικά μέτρα, σε πρώτη φάση στις μονάδες υγείας, επαναφέρουν η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε συνδυασμό με τη νέα μετάλλαξη JN.1, καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στο ΕΣΥ.

Την επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες συζήτησε σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την Covid-19, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική διασπορά στην κοινότητα του κορονοϊού, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση αντιικών όπου κρίνεται απαραίτητο και εμβολιασμό έναντι της Covid-19.

Σχετικά με το θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, μέλος της επιτροπής ανέφερε ότι η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει, μάλιστα ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν το μέτρο ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστοί χώροι, αλλά και κατά την επίσκεψή τους σε υγειονομικές μονάδες, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε συνιστά σύσταση.

Μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, η ενίσχυση των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι εποχιακός κανόνας. Ωστόσο, το τρέχον σενάριο έχει γίνει πιο περίπλοκο με τη συρροή του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), της γρίπης των πτηνών και την εμφάνιση του JN.1, μιας υποπαραλλαγής του SARS-CoV-2 που ευθύνεται για τον COVID-19.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό το νέο στέλεχος του COVID-19 που ονομάζεται παραλλαγή JN.1, έχει συγκεντρώσει την προσοχή ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Παρά τις ανησυχίες οι αρχές τονίζουν ότι επί του παρόντος ενέχει ελάχιστους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Με καταγωγή από το Λουξεμβούργο, η υποπαραλλαγή JN.1 εντοπίζει την καταγωγή της στην παραλλαγή Pirola (BA.2.86), απόγονο της υποπαραλλαγής Omicron. Με μια αναφερόμενη αύξηση των ενεργών κρουσμάτων COVID-19 στην Ινδία, η κεντρική κυβέρνηση έχει εκδώσει συμβουλές προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών για τη βελτίωση των υγειονομικών ρυθμίσεων ως απάντηση σε αυτήν την εξελισσόμενη κατάσταση.

Τα συμπτώματα του στελέχους Covid-19 JN1

Πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αναδυόμενη παραλλαγή του COVID-19, JN.1, γενικά εκδηλώνονται ως ήπια έως μέτρια. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με αυτήν την παραλλαγή μπορεί να εμφανίσουν γνωστά σημάδια όπως πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο και πονοκεφάλους. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό που συνήθως υποχωρούν εντός τεσσάρων έως πέντε ημερών, διαφορετικά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν την παραλλαγή JN.1.

Απώλεια όρεξης και επίμονη ναυτία: Συγκεκριμένα, η παραλλαγή JN.1 μπορεί να εμφανιστεί με απώλεια όρεξης και επίμονη ναυτία. Η ξαφνική δυσκολία στο αίσθημα της πείνας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, επισημαίνεται ως πιθανή ένδειξη της παραλλαγής JN.1, που απαιτεί άμεση ιατρική συμβουλή.

Εξαιρετική κόπωση: Η ακραία κόπωση είναι ένα σημαντικό σημάδι της παραλλαγής JN.1. Αυτή η κόπωση χαρακτηρίζεται από υπερβολική εξάντληση και μυϊκή αδυναμία που εκτείνεται πέρα ​​από την τυπική κόπωση που παρατηρείται σε περιπτώσεις COVID-19. Τα άτομα μπορεί να βρουν τις βασικές εργασίες μνημειώδεις, και όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια κόπωση ενθαρρύνονται έντονα να αναζητήσουν άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Γαστρεντερικά προβλήματα: Σε σπάνιες περιπτώσεις, άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή JN.1 μπορεί να παρουσιάσουν γαστρεντερικά προβλήματα, που οδηγούν σε αλλοιώσεις στην πεπτική υγεία. Συμπτώματα όπως έμετος και ναυτία μπορεί να εκδηλωθούν, δίνοντας έμφαση στο ποικίλο φάσμα συμπτωμάτων αυτής της παραλλαγής.

Ανησυχίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνουν ότι η αύξηση των περιπτώσεων που συνδέονται με την παραλλαγή JN.1 υποδηλώνει πιθανότητα αυξημένης μεταδοτικότητας σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εορταστικών συγκεντρώσεων, των χαμηλών ποσοστών εμβολίων COVID-19 και της εμφάνισης αυτής της νέας, δυνητικά πιο μεταδοτικής παραλλαγής.

Παρακολούθηση και αναζήτηση ιατρικής φροντίδας: Δεδομένης της εξελισσόμενης φύσης του τοπίου του COVID-19 και της εμφάνισης παραλλαγών όπως το JN.1, τα άτομα ενθαρρύνονται να παρακολουθούν στενά τα συμπτώματά τους. Συνιστάται άμεση ιατρική φροντίδα για όσους εμφανίζουν ασυνήθιστα συμπτώματα ή συνδυασμό σημείων που σχετίζονται με την παραλλαγή JN.1. Η έγκαιρη ιατρική διαβούλευση μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση και έλεγχο της εξάπλωσης της παραλλαγής.

Ενώ τα συμπτώματα της παραλλαγής JN.1 μπορεί να επικαλύπτονται με εκείνα των προηγούμενων στελεχών, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως απώλεια όρεξης, επίμονη ναυτία, υπερβολική κόπωση και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για επαγρύπνηση. Η συνεχής ευαισθητοποίηση του κοινού, η τήρηση προληπτικών μέτρων και η ταχεία ιατρική παρέμβαση είναι κρίσιμα στοιχεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται από τις εξελισσόμενες παραλλαγές του ιού COVID-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου