Οι ενέργειες των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι «εξαιρετικά επικίνδυνες» σύμφωνα με κινεζικά MME

Θάλασσα της Νότιας Κίνας,

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τη Δευτέρα τις Φιλιππίνες για επανειλημμένες παραβάσεις του κινεζικού εδάφους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες και συνεννοούσαν με εξωεδαφικές δυνάμεις για να προκαλέσουν προβλήματα.


Οι Φιλιππίνες έχουν βασιστεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να προκαλούν συνεχώς την Κίνα, με μια τέτοια «εξαιρετικά επικίνδυνη» συμπεριφορά να βλάπτει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έγραψε σε σχόλιό της τη Δευτέρα το φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η People's Daily.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων και μια εθνική ομάδα εργασίας που χειρίζεται τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν απάντησαν αμέσως την ημέρα των Χριστουγέννων στα αιτήματα για σχολιασμό της έκθεσης.

Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Μανίλα, σύμφωνα με τους Reuters έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για ένα κύμα επιδρομών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών ότι η Κίνα εμπόδισε πλοίο αυτόν τον μήνα που μετέφερε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων.

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, τμήματα της οποίας διεκδικούνται επίσης από τις Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ και την Ινδονησία. Ένα διεθνές δικαστήριο το 2016 ακύρωσε την αξίωση της Κίνας σε μια απόφαση για υπόθεση που άσκησαν οι Φιλιππίνες, την οποία το Πεκίνο απορρίπτει.

Σε μια ασυνήθιστα ευθεία προειδοποίηση , ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε την περασμένη εβδομάδα κάθε λάθος υπολογισμός στη διαμάχη με τις Φιλιππίνες θα έφερνε αποφασιστική απάντηση από την Κίνα και ζήτησε διάλογο για την αντιμετώπιση «σοβαρών δυσκολιών».

Η επιδείνωση των διμερών σχέσεων συμπίπτει με τις κινήσεις της Μανίλα να ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώην αποικιακή της δύναμη και αμυντικό σύμμαχο επί επτά δεκαετίες.

Η Κίνα εξέφρασε την οργή για τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα για την αποστολή ενός πλοίου του πολεμικού ναυτικού σε ύδατα κοντά στην αμφισβητούμενη περιοχή όπου η Κίνα και οι Φιλιππίνες είχαν αρκετές θαλάσσιες αντιπαραθέσεις.

Η Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει συχνά την αμυντική της συνθήκη με τη Μανίλα για να «απειλήσει» την Κίνα, υποστηρίζοντας κατάφωρα τις παραβιάσεις της κινεζικής κυριαρχίας των Φιλιππίνων και «διακινώντας ανησυχίες για την ασφάλεια», ανέφερε η People's Daily.

Αυτό είναι «εξαιρετικά ανεύθυνο και επικίνδυνο», είπε το σχόλιο, γραμμένο με το ψευδώνυμο Zhong Sheng ή «Φωνή της Κίνας», που χρησιμοποιείται συχνά για να προσφέρει τις απόψεις της εφημερίδας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα: «Η Κίνα δεν θα αποδυναμώσει την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει την εδαφική της κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντά της.

"Τούτου λεχθέντος, η πόρτα του διαλόγου της Κίνας παραμένει ανοιχτή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις Φιλιππίνες για να διαχειριστούμε σωστά τα θαλάσσια ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου