Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των πολιτών (vid)

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Βουλή, Θεανώ Φωτίου, Προϋπολογισμός 2024,

• Τέσσερα ψεύδη αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν φροντίζει τους ευάλωτους αλλά σχεδιάζει την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωσή τους.

• Η στεγαστική κρίση αποδεικνύει ότι το ευαγγέλιο της ΝΔ για αυτορρύθμιση της ελεύθερης αγοράς οδηγεί σε κοινωνική καταστροφή.

Κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής για τον Π/Υ 2024, ανέφερα μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Είναι μεγάλη εξαπάτηση το αφήγημα της κυβέρνησης ότι φροντίζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Η αλήθεια είναι ότι σχεδιάζει την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση τους καθώς το 2024 μειώνει τον προνοιακό προϋπολογισμό σε πραγματικούς όρους, ενώ δεν θα υπάρχουν τα διάφορα –passes και τα τελευταία χρόνια η ακρίβεια στα τρόφιμα υπερβαίνει το 30% και στα ενοίκια το 40%. Γι’ αυτό 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από φτώχεια.

 

Αυτά αποδεικνύονται από 4 ψεύδη – εξαπατήσεις της κυβέρνησης όπου η αλήθεια είναι ότι:

  1. Η κυβέρνηση δεν αυξάνει τον προνοιακό π/υ αλλά τον μειώνει τουλάχιστον κατά 680 εκ. ευρώ λόγω πληθωρισμού και αύξησης του ΑΕΠ.

  2. Το 2023 η κυβέρνηση έδωσε 423 εκ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα υποσχέθηκε κι έτσι «κατάφερε» να δώσει δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, ενώ έμειναν αδιάθετα και 122 εκ. ευρώ. 

  3. Οι ενισχύσεις τα Χριστούγεννα μέσω ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ για ανάπηρους, ανασφάλιστους υπερήλικες και ακραία φτωχούς θα είναι χαμηλότερες απ’ ότι πέρυσι.

  4. Δεν δίνονται ούτε καν οι ανεπαρκείς αυξήσεις 8% για τα επιδόματα τέκνων (παρά το δημογραφικό), ενοικίου (παρά τη στεγαστική κρίση) και ανασφάλιστων υπερηλίκων.

• Πίσω από αυτές τις εξαπατήσεις κρύβεται το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ της ΝΔ και της Νέας Αριστεράς. Εμείς θεωρούμε τις δαπάνες της υγείας , της εκπαίδευσης , της πρόνοιας, της στέγης και των δημόσιων αγαθών αναπτυξιακές. Η ΝΔ τις θεωρεί αντι-αναπτυξιακές και τις αναθέτει στην οικογένεια και τη φιλανθρωπία. Πρόκειται για παρωχημένη άποψη που δεν τη συμμερίζονται πλέον ούτε καν οργανισμοί ιδεολογικά συγγενείς προς τη ΝΔ όπως το ΔΝΤ.

• Η στεγαστική κρίση στη χώρα μας που ρημάζει νέους και νοικοκυριά μεσαίων εισοδημάτων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η κρίση αυτή αποδεικνύει ότι το ευαγγέλιό της ΝΔ για αυτορρύθμιση της ελεύθερης αγοράς οδηγεί σε κοινωνική καταστροφή.

Οι προτάσεις της Νέας αριστεράς για την κοινωνική προστασία είναι:

  • Να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για κοινωνική προστασία σε βάθος πενταετίας ώστε να αυξηθούν τα επιδόματα και κυρίως οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας: για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο, τον πρόσφυγα. Οι υπηρεσίες αυτές αντιμετωπίζουν το δημογραφικό και την ενεργή γήρανση. Αντιμετωπίζουν όμως και τις πολλαπλές μορφές βίας, την τεράστια μάστιγα των τελευταίων χρόνων.

  • Άμεση αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με μέτρα όπως:
  1. Να επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση ΜΟΝΟ σε φυσικά πρόσωπα για έως τρία ακίνητα ανά ΑΦΜ ιδιοκτήτη/διαχειριστή και, κυρίως, να απαγορεύεται σε νομικά πρόσωπα διότι υποκρύπτουν τουριστικό προϊόν.

  2. Για τις έτοιμες προς χρήση κατοικίες ιδιωτών, να εφαρμοστεί πολιτική παραχώρησης προς το κράτος για διάστημα 5-10 ετών, έναντι ενός ελκυστικού πακέτου κινήτρων (με φοροελαφρύνσεις, ενεργειακή αναβάθμιση, ασφάλεια κατά πυρός και φυσικών καταστροφών κ.λπ.). Το κράτος και οι Δήμοι μπορούν να διαθέσουν τέτοιες κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο. Έτσι επιτυγχάνονται δύο στόχοι: μείωση ενοικίων και άσκηση κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου