Ευρωζώνη: Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο- Στο 3,7% στην Ελλάδα, στο 1,9% στην Κύπρο

ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ,

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Eurostat

Ο πληθωρισμός που μαστίζει την Ευρώπη αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, ανακάμπτοντας μετά από επτά συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις.

Η άνοδος των επιπέδων των τιμών έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις για πιο γρήγορη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσοστό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή ήταν υψηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό που καταγράφηκε τον Νοέμβριο - αλλά είναι πολύ χαμηλότερο από το μέγιστο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 3,7% το Δεκέμβριο του 2023, από 2,9% το Νοέμβριο, ενώ στην Κύπρο ο ετήσιος πληθωρισμός του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στο 1,9% από 2,4% τον Νοέμβριο.

Το Δεκέμβριο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Σλοβακία (6,6%), η Αυστρία (5,7%) και η Κροατία (5,4%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο και η Ιταλία (0,5%), η Λετονία (0,9%) και η Ολλανδία (1%).

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,8% από 2,3% το Νοέμβριο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός σημείωσε ανήλθε στο 4,1% από 3,9% το Νοέμβριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο).

Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4%, σταθερά σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο) και η ενέργεια (-6,7%, έναντι -11,5% τον Νοέμβριο).
Οι συνέπειες και οι εκτιμήσεις

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο τους επόμενους μήνες, κάνοντας μια παράκαμψη από την πρόσφατη πτωτική του πορεία.

Η κεντρική τράπεζα για τις 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν το ευρώ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο υψηλό ρεκόρ του 4% και δηλώνει ότι θα το διατηρήσει εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% που θεωρείται καλύτερος για την οικονομία.

Η ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες του 2023 είχε οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να προβλέψουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο.

Η ανάκαμψη του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο ωστόσο, ίσως επιβεβαιώνει τους αναλυτές που προβλέπουν ότι τα επιτόκια δεν θα αρχίσουν να μειώνονται πριν από τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr