Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (vid)

Κοινοβουλευτική Συνέλευση Συμβουλίου της Ευρώπη, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης,

     Ο βουλευτής της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξελέγη σήμερα 35ος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης ο οποίος στηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες του σώματος...


Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εξελέγη ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος (Ελλάδα, EPP/DC). Αναλαμβάνοντας τον Tiny Kox (Ολλανδία, UEL), είναι ο 35ος Πρόεδρος της PACE από το 1949 και ο πρώτος Έλληνας υπήκοος που κατέχει αυτό το αξίωμα. Ο Πρόεδρος έχει θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος αναφέρθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν «είμαστε όλοι μάρτυρες της άγριας, ανελέητης και αδικαιολόγητης επίθεσης από τη Ρωσία -η οποία ήταν τότε μέλος αυτού του Συμβουλίου- σε μια ελεύθερη χώρα, την Ουκρανία». Από τότε, «οι Ουκρανοί πολίτες, και ειδικά τα παιδιά, υποφέρουν, ζουν καθημερινά με τον φόβο του θανάτου και όχι με την ελπίδα της ευτυχίας», πρόσθεσε. «Δεν θα σας εκπλήξω αν σας πω ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Ουκρανία και η εξασφάλιση λογοδοσίας για τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της θα είναι η κύρια προτεραιότητά μου», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Το Συμβούλιο μας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την καταπίεση που προκαλείται από την έλλειψη δημοκρατικών ιδανικών ακόμη και σε χώρες που εκλέγουν δημοκρατικά τους ηγέτες τους», είπε ο κ. Ρουσόπολος. «Είμαστε εδώ για να τους υπενθυμίσουμε τι έχουν υπογράψει για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όλες τις πολλές άλλες δεσμεύσεις που έχουν σχεδιάσει και δημιουργήσει μαζί», πρόσθεσε.


Μεταξύ των προκλήσεων που επισημάνθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ τον περασμένο Μάιο, «υπάρχουν κάποιες που είναι ιδιαίτερα κοντά στην καρδιά μου», είπε. Το πρώτο, υπογράμμισε, «αφορά τα προβλήματα και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη δημοκρατία από οποιαδήποτε αδιάκριτη επέκταση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευπρόσδεκτη και πρέπει να παραμείνει ένα εργαλείο για την υποστήριξη των ανθρώπινων ικανοτήτων και όχι ένα υποκατάστατο της ανθρώπινης βούλησης και αυτονομίας». Η δεύτερη πρόκληση, ανέφερε, είναι «η επείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε για τον καλύτερο τρόπο προστασίας του εύθραυστου περιβάλλοντος μας. Η χώρα μου είναι μάρτυρας των καταστροφών της κλιματικής αλλαγής σε πραγματικό χρόνο και πρέπει να δράσουμε». Το τρίτο, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, αφορά «κοινωνικές, επαγγελματικές, οικονομικές και άλλες ανισότητες μεταξύ των φύλων που δεν έχουν εξαλειφθεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα που όλοι επιθυμούμε».

Υπογράμμισε επίσης τη βούλησή του να εργαστεί για «ακόμη μεγαλύτερη προβολή» για το Συμβούλιο της Ευρώπης μεταξύ των κρατών μελών του και του υπόλοιπου κόσμου. «Όχι η ορατότητα για χάρη της, αλλά έτσι ώστε αυτό που κάνουμε εδώ να λαμβάνεται υπόψη και να πολλαπλασιάζεται από τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες».

Αναφερόμενος στη βούλησή του να εργαστεί «σε αρμονία» με τα διάφορα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων και «κάθε μέλος της Συνέλευσης», υποσχέθηκε «να συνεχίσει στον δρόμο της συνέργειας στον οποίο ο προηγούμενος Πρόεδρος της PACE, Το Tiny Kox, έχει δουλέψει τόσο σκληρά και σίγουρα έχει αποφέρει τους καρπούς του».

«Όπως σε κάθε κοινοβούλιο, οι μάχες δίνονται σε αυτή τη Συνέλευση», είπε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος. «Αλλά τα όπλα μας δεν είναι σφαίρες. είναι απλώς οι λέξεις που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν επιχειρήματα. Μερικές φορές ξέρω ότι τα λόγια πονάνε εξίσου πολύ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σπάσουν το πνεύμα του αντιπάλου μας. Ας θυμηθούμε ότι και τα λόγια είναι συχνά ο καλύτερος - μερικές φορές ο μόνος - τρόπος για να επουλωθούν πληγές», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου