Ρουμανία και Βουλγαρία στη ζώνη Σένγκεν: Τι θα αλλάξει για τους ταξιδιώτες;

Σένγκεν, Ρουμανία, Βουλγαρία,

Οι δύο βαλκανικές χώρες, Ρουμανία και η Βουλγαρία, θα ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν από τις 31 Μαρτίου 2024


Από τις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών - μελών για 400 εκατομμύρια πολίτες.

Οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από το 2007, αλλά καθώς δεν αποτελούσαν μέρος της ζώνης χωρίς σύνορα, οι ταξιδιώτες εξακολουθούσαν να επιδεικνύουν διαβατήρια κατά την είσοδό τους.

Το 2024, οι συνοριακοί έλεγχοι για τις δύο χώρες θα απλοποιηθούν.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες προς Ρουμανία και Βουλγαρία σχετικά με τις αλλαγές.

Χρειάζομαι διαβατήριο για να εισέλθω στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία;

Όταν η Ρουμανία και η Βουλγαρία ενταχθούν φέτος στη ζώνη Σένγκεν, θα είναι ευκολότερο για τους ταξιδιώτες να επισκεφθούν τις δύο χώρες.

Τα δύο υπουργεία Εσωτερικών ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ότι θα καταργηθούν ορισμένοι συνοριακοί έλεγχοι.

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς ή δια θαλάσσης από άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν διαβατήρια κατά την άφιξη. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες σε πτήσεις, κρουαζιέρες και πορθμεία δεν θα υπόκεινται σε ελέγχους.

Εάν οδηγείτε ή φτάνετε με τρένο ή λεωφορείο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ωστόσο, θα πρέπει να εξακολουθείτε να έχετε μαζί σας διαβατήριο, καθώς οι κανόνες που διέπουν τα χερσαία σύνορα δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί. Αυτό οφείλεται στο βέτο που άσκησε η Αυστρία.

«Θα πρέπει να ληφθεί νέα απόφαση προκειμένου να οριστεί ημερομηνία για την άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ιστοσελίδα του.

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες μπορώ να εισέλθω χωρίς διαβατήριο;

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη Σένγκεν ήταν η Κροατία το 2022.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 1,25 δισεκατομμύρια ταξίδια εντός της ζώνης αυτής και 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα των χωρών μελών της.

Χωρίς να υπολογίζονται η Ρουμανία και η Βουλγαρία, η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει 27 κράτη. Είκοσι τρία ανήκουν στην ΕΕ και τέσσερα είναι συνδεδεμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών: Η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Ο χώρος Σένγκεν δημιουργήθηκε το 1995 μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Σένγκεν 10 χρόνια νωρίτερα μεταξύ πέντε κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας: Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.

Ακολούθησαν αρκετές άλλες συμφωνίες μέχρι τη διεύρυνση του 2007, με την οποία εννέα επιπλέον χώρες εντάχθηκαν στον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας.

Οι ταξιδιώτες χωρίς υπηκοότητα της ΕΕ καλό είναι να θυμούνται ότι η παραμονή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προσμετράται στο χρόνο παραμονής στη ζώνη Σένγκεν, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες σε 180 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr