Θεανώ Φωτίου: «Η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των αναπήρων με το νέο κανονισμό επιβατών στα ΜΜΜ»

Αναπηρία, δικαιώματα των αναπήρων, ΜΜΜ, νέος κανονισμός επιβατών στα ΜΜΜ,

Κατάθεση Επίκαιρης ερώτησης: Η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των αναπήρων με το νέο κανονισμό επιβατών στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).





Επίκαιρη ερώτηση με το παραπάνω θέμα υπέβαλα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών διότι στο άρθρο 3 του νέου Κανονισμού Δικαιωμάτων Επιβατών που χρησιμοποιούν δημόσια μέσα μεταφοράς (λεωφορείο, τρόλεϊ, μετρό, τραμ) παραβιάζεται κατάφωρα το δικαίωμα των αναπήρων να μετακινούνται απρόσκοπτα με τα δημόσια ΜΜΜ.

Ενώ στην πρώτη παράγραφο του άρθρου ορίζεται ότι όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα δικαιούνται να κάνουν χρήση, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση διάκριση, των δημόσιων οδικών μέσων μεταφοράς … και μέσων σταθερής τροχιάς στη δεύτερη παράγραφο αυτό το δικαίωμα αναιρείται δια της αναφοράς μιας εξαίρεσης που έθετε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός του 2001:

Ότι δηλαδή μπορούν οι μεταφορείς να αρνούνται να εκδώσουν εισιτήριο ή να επιβιβάσουν άτομα με αναπηρία με μειωμένη κινητικότητα εφόσον, τόσο ο σχεδιασμός του οχήματος, όσο και οι στάσεις, αφετηρίες και τερματικοί σταθμοί των οχημάτων δεν είναι ασφαλείς.

Δηλαδή 12 χρόνια μετά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό το Υπουργείο ομολογεί ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στον τομέα αυτόν και συγχρόνως δεν βάζει κανένα χρονικό όριο για να υλοποιήσουν τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου – μεταφορείς τα αναγκαία έργα. Μεταθέτει, δε, τις όποιες ευθύνες στους οδηγούς των οχημάτων που βέβαια δεν ευθύνονται για την αδιαφορία των φορέων τους και της Πολιτείας για την ασφάλεια των αναπήρων.

Καλώ τον Υπουργό να απαντήσει:

  1. Αν θα αποσύρει άμεσα τον λάθος Κανονισμό και θα εκπονήσει νέον χωρίς διακρίσεις στη μεταφορά αναπήρων από τα δημόσια λεωφορεία, τραμ, μετρό και τρόλεϊ

  2. Αν θα επιβάλει στα Νομικά Πρόσωπα των δημόσιων αστικών και περιαστικών μεταφορών να υλοποιήσουν άμεσα έργα υποδομών (οχήματα, στάσεις, αφετηρίες και τερματικούς σταθμούς) ώστε να μην αναγκάζονται οι χειριστές των οχημάτων να μην επιβιβάζουν ανάπηρους και εμποδιζόμενα άτομα.


________________________________________

* Η Θεανώ Φωτίου είναι καθηγήτρια του ΕΜΠπολιτικός και βουλευτής της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,  πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Σ.ΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου